Schaakfestival Groningen: 3e ronde

De derde ronde in de hoofdgroep was net als de voorgaande ronde bepaald niet saai. Het kende wederom een mooie afwisseling tussen complexe eindspelen en scherpe partijen die al ver voor het eindspel hun einde kenden.

Op borden 1 t/m 3 werd er tussen een aantal vroege koplopers uitgevochten wie in de kopgroep mocht blijven. Dit werd gedaan aan de hand van zware stukken eindspelen. Op bord 1 wist GM Kazakouski diep in het toreneindspel mede GM Nevednichy op de knieën te dwingen. De witspeler had al de hele partij een plusje en na veel ge-‘heen-en-weer’ miste zijn tegenstander een enige verdediging. Op bord 2 deed GM Romanov het sneller tegen FM Dengla, door al in de opening een voordeel te pakken. Op het juiste moment wist hij af te wikkelen naar een dubbel toreneindspel met twee torens op de 7e rij. Het einde kwam snel. Nog een beslissing viel op het derde bord, waar IM Bulmaga aanvankelijk op voordeel speelde tegen haar tegenstander, Ori Kobo. Nadat het voordeel was verdwenen, bleef er een eindspel over met twee torens en een dame aan beide kanten. In een complexe strijd bleek GM Kobo beter te spelen in de tijdnoodfase. Toen de extra tijd er bij kwam, bleek zwart aanzienlijk beter te staan. Het voordeel werd niet meer losgelaten. Kijk mee met dit interessante eindspel:

De enige speler die zich ook meldt met 3 uit 3 is jonge IM Arthur de Winter, die na gisteren de smaak te pakken had voor complexiteit. Tegen GM Thomas Beerdsen haalde hij een recent populaire variant tegen de Najdorf van stal. Typisch in deze variant is het paard op g5 en de toren op g1. Deze stukken bepaalden op het cruciale moment de partij. Hieronder het einde van de partij.

Een groep van nog eens 5 spelers volgen de koplopers met slechts een half puntje achterstand. Van deze volgersgroep zijn er 3 GM’s, 1 IM en 1 FM. Op bordvolgorde rekende GM Krasenkow op bord 5 af met GM Kanov, die nog op 2 uit 2 stond. Krasenkow had al de hele partij een prettig voordeeltje, maar zijn tegenstander hielp hem plots in het zadel met een blunder. Bord 6 kende een van de weinige remises in deze ronde (slechts 5 remises op 33 borden!), tussen Mary Ann Gomes en Dimitri Reinderman. Zij blijven daarmee beiden op 2 punten. Op bord 7 herstelde GM Stemavicius zich na het halfje van gisteren tegen Onno Elgersma door geduldig het loperpaar in het eindspel om te zetten naar een winst tegen FM Nagarkatte. Over Onno Elgersma gesproken, op bord 8 leek hij hard op weg tegen GM Tiviakov om weer een remise te spelen. Het was zelfs Elgersma die, na een klein voordeeltje in de opening, begon met aanvallende intenties. Die hadden zich bijna uitbetaald, omdat Tiviakov optimistisch zijn koning op h6 neerzette in alle verwikkelingen. Elgersma kon met een opvallend pionoffer voordeel pakken maar verzuimde dit. De koning van Tiviakov vond vervolgens een betere schuilplaats achter zijn pionnen terwijl de zwarte dame huis begon te houden in de stelling van de witten. Een punt voor de Grootmeester.

Op bord 9 molk IM Maatman een klein voordeeltje tegen FM Kollen uit. Vanuit een Frans werd de stelling typisch gesloten. De thematisch slechte loper van zwart bleek toch echt wat slechter dan die van wit, terwijl ook het witte paard de eer kon opstrijken tegen het zwarte paard. Toen eenmaal de witte loper geruild kon worden voor het zwarte paard was het positionele feest helemaal rond en moest de zwarte raadsheer lijdzaam toekijken hoe het witte ros (met de torens) de pionnetjes opstroopte. Een leerzaam punt.

Tot slot FM De Boer die tegen WFM Agnesa Ste Ter-Avetisjana tactisch een verzwakking bij de koning uitlokte en vervolgens gebruik maakte van het feit dat de zwarte dame aan de verkeerde kant van het bord stond. Het gesloten centrum maakte dat de zwarte stukken niet goed konden bijtrekken, terwijl de witte stukken binnenstroomden. Een mooie aanvalspot.

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.