Chessfestival Groningen: vijf spelers aan kop met Kerstmis

Op 16 december had ik een externe uitwedstrijd in Groningen. Tijdens mijn zes uur in Groningen heb ik veel bekende gezichten gezien, waaronder een Twitch-streamer, enkele auteurs van middenspelboeken, en nog een niet nader te noemen niet-stadsgenoot-van-Onno-Elgersma. Het was, kortom, een feestje voor iedereen behalve voor mijn eigen team, dat met 8½-½ het schip inging.
Na mijn partij (ik was volkomen onverdiend met remise weggekomen, en daarmee ben ik nog voor het eind van het kalenderjaar van de 0 af) werd ik aangesproken door een van de organisatoren van het Chessfestival Groningen. Hij was al gekleed in een shirt van het toernooi en vroeg of ik ook belangstelling had om er een te dragen. Dat leek me echter niet opportuun, aangezien ik geen nieuwe trip naar Groningen gepland had deze dagen. Wellicht ben ik bij een volgende editie wel van de partij.

Lees deze afbeelding ook ondersteboven.

Ronde 4

Bij aanvang van deze ronde stonden vier mensen nog op 100%.

De partij tussen Ori Kobo en Valery Kazakousky werd een redelijk regelmatige remise waar niet veel op af te dingen was. Een interessante mogelijkheid die niet op het bord kwam, was 28…Pxb2:

Arthur de Winter had tegen Evgeny Romanov op meerdere momenten kans op voordeel, maar speelde op enkele kritieke momenten niet de beste voortzetting en kwam uiteindelijk niet verder dan remise.

Van de zeven achtervolgers die op 2½ stonden, voegde slechts één zich bij de top. Titas Stremavicius verkreeg in een middenspel zonder dames een prettige stelling, en enkele zetten voor de tijdcontrole greep Michał Krasenkow lelijk mis:

Vijf mensen dus op 3½ uit 4. Ze worden achtervolgd door een groep van 8 spelers die 3 punten hebben.

Auteur Sergei Tiviakov en zijn teamgenoot, collega-auteur en Twitch-streamer Nick Maatman hielden elkaar de hele partij in evenwicht. Ik zal mijn lezers de pogingen om spitsvondige toespelingen op de titels van de boeken die ze geschreven hebben te vinden besparen.

Dimitri Reinderman trof dezelfde tegenstander als in de wedstrijd van 16 december. Vorige week wist Eelke de Boer remise te houden; ditmaal kwam hij er beduidend minder genadig vanaf.

De achtervolgers kregen verder gezelschap van Dengla Aarav, Irina Bulmaga, Mary Ann Gomes, Nikola Kanov en Sambit Panda, die allen hun vierde ronde wisten te winnen.

 

Tweede Kerstdag staat ronde 5 op het programma.

Iedereen een fijne kerst gewenst!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.