Schaakfestival Groningen: 6e ronde

Aan de topborden viel vandaag weinig spannends te beleven. Na de bijltjesdag van gisteren was er blijkbaar behoefte aan een rustige partij.

Romanov-Kazakousky eindigde snel in remise. Een Spaanse verdediging met 3. … Lc5 waarin het evenwicht niet verbroken werd. Wellicht was 10. Pxe7 Pcxe7 11. exd6 een fractie beter, maar veel maakte het niet uit.

Aarov-Tiviakov werd ook een snelle remise. Vanuit een Tarraschvariant tegen het Frans, beantwoord met 3. …dxe4 speelde Wit later g2-g3. Tiviakov koos voor de Fort Knox methode met Lc8-d7-c6. Na ook nog een Dameruil bleef er te weinig spel over voor beide spelers om winstpogingen te doen. Na 16 zetten remise.

Panda tegen Kanov ging zeer lang gelijk op in een Dame-Indiër. Panda won uiteindelijk een loper tegen twee pionnen zonder dat dit de partij uit de remisezone bracht. Een blunder van Kanov op de 62e zet deed dat wel: na Tb6 was het nog steeds remise geweest, na het gespeelde Ta5 maakte Panda het snel af.

In de partij Reinderman-De Winter koos Reinderman voor de zeer solide Botvinnik-opstelling (c4, e4, Pc3, g3, Lg2 en Pge2). Hij kwam er goed mee te staan, totdat de Winter op zet 24 verzuimde om Dh3+ te spelen en een gelijke stelling te bereiken.

Daarna, met Dg4? gespeeld, was de winst snel binnen. De hele partij:

Rob van Helvoort wist met Wit en twee paarden tegen twee lopers zijn ruim 200 Elo sterkere tegenstander Grooten op gelijke stand te houden, maar toen Grooten op de 33e zet een loper wegblunderde had hij uitzicht op winst. Grooten vocht lange tijd om de stelling gesloten te houden maar een stuk minder was toch te veel.

Machteld van Foreest stond tot en met de 19e zet goed tegen een Siciliaanse / Paulsen-verdediging, maar ging jammerlijk ten onder tegen Mary Ann Gomez door een aantal fouten op de 22e (Tab1 ipv b5), 28e (Lb2 ipv Lxg7) en, maar toen deed het er al niet zoveel meer toe, 30e zet (Pb3 ipv h4)

Koen Lambrechts won in een klassieke Koningsaanval met een stukoffer tegen de 77 Elo sterkere Pius Stremavicius. Deze laatste verzuimde op de 22e zet Wits sterke loper af te ruilen en ging na 23. Le5! in vlammen ten onder. Het naspelen meer dan waard.

Hier had Zwart Pxg3 moeten spelen, maar wie van u had dat gedurfd, een open lijn op de eigen koning openen. Toch was het de beste zet geweest.

De volledige partij:

In Nicolai-Beerdsen kruipt Beerdsen door het oog van de naald als Nicolai geen 13. f3 met groot voordeel voor Wit maar het veel zwakkere 13. Tc1 speelt. Beerdsen start daarop een aanval tegen de Witte Koning en wint in 27 zetten.

Mieris levert een kunststukje af tegen Kumar: Wit speelt 6. h3 en 7. Pf3 om de Svesjnikov te vermijden.Zet voor zet neemt het voordeel voor Wit toe, zonder tegenkans voor Zwart. Op de 33e zet breekt Zwart en staan opeens al zijn drie zware stukken in. Ook deze partij is een genoegen om na te spelen. Zo wil je de grafiek van de partij toch graag zien?

 

Alle partijen van het toernooi: chessfestival.nl/partijen-2023/

De stand van dit moment: chess-results.com/tnr866211.aspx?lan=1&art=1&rd=6

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.