Chessfestival Groningen ronde 8: Romanov komt langszij

In ronde 8 van het Chessfestival Groningen is de thans onder de Noorse vlag spelende Evgeny Romanov langszij gekomen. Hij haalde met Zwart een punt tegen Rick Lahaye, terwijl koploper Valery Kazakouski (eveneens met Zwart) niet verder kwam dan remise tegen Dimitri Reinderman. Panda Sambit vond aansluiting met een overwinning op zijn landgenoot Aarav Dengla.

Rick Lahaye – Evgeny Romanov

In een strategisch interessante partij, die begon met een wit fianchetto van beide lopers, koos Zwart ervoor om de stelling te compliceren middels 12…cxd6. In de ongelijke strijd die hieruit voortvloeide, lukte het Wit niet om langdurig voordeel vast te houden.

Dimitri Reinderman – Valery Kazakouski

In een Panov-Botwinnik-opening vervlakte de stelling binnen 25 zetten naar een totaal gelijke stand van dame, toren en f/g/h tegen dame, toren en f/g/h zonder enige ongelijkheden. Binnen twee uur konden beide koningen naar het midden.

Panda Sambit – Aarav Dengla

Na een getouwtrek om voordeel, waarbij Zwarts loper naar a8 werd verbannen maar daar nuttig werk verrichtte in de beheersing van de witte centrumvelden, ging Zwart op zet 27 pijnlijk de fout in:

(Ik zou graag aandacht hebben besteed aan Onno Elgersma – Machteld van Foreest, maar die partij staat helaas morgen pas op het programma.)

De tussenstand

Evgeny Romanov en Valery Kazakouski staan op 6½ punt. In hun kielzog volgt Panda Sambit met 6 punten.
Ze worden achtervolgd door 6 spelers met 5½ punt: Ori Kobo, Dimitri Reinderman, Sergei Tiviakov, Nikola Kanov, Jin Yueheng en Eelke de Boer. Zij zijn echter uitgeschakeld in de strijd om de titel, omdat in ronde 9 Romanov tegen Panda op het programma staat en een van hen op 7 punten of meer zal eindigen.

 

~ Michaël van Liempt

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.