Romanov wint in Groningen na krankzinnige slotronde

De Noor Evgeny Romanov heeft het toernooi in Groningen gewonnen. In een zeer spectaculaire slotronde kwam hij terug vanuit een verloren stelling en versloeg hij Sambit Panda. Concurrent Vitaly Kazakouski verloor juist nadat hij gewonnen had gestaan tegen Nikola Kanov. Het was natuurlijk geweldig voor de volgers dat de beide koplopers wit kregen tegen op papier zwakkere spelers. Korte remises zijn dan zeer onwaarschijnlijk; de jacht op de ongedeelde 2.500 euro is geopend! 

Maar eerst even iets voor de ramptoeristen… 

Het diagram geeft de stelling weer nadat Rick Lahaye net 14…De8? heeft gedaan tegen Pijus Stremavicius. De Litouwer deed 15.Lxh7+! en mijn ex-clubgenoot kon naar huis. 

Eelke de Boer had, na twee opeenvolgende grootmeesterscalpen, ineens kans op een IM-norm. Daartoe diende hij nog eens een grootmeester op te knopen. Dat liep niet helemaal naar wens. Op de 18e zet een verbetering van de theorie, op de 19e zet een onnauwkeurigheid en op de 21e zet riep hij een orkaan over zich af. Tegenstander Ori Kobo won en eindigde uiteindelijk gedeeld tweede. 

Een IM-norm werd overigens wel behaald door Yueheng Jin, die Irina Bulmaga versloeg. Nikola Kanov had gisteren al genoeg gedaan voor een IM-norm en vandaag maakte hij er een norm met een punt overscore van nadat hij in een waar spektakel zijn tegenstander Valery Kazakouski de toernooiwinst door de neus boorde. Of deed Kazakouski het zichzelf aan? Ach, oordeelt u zelf, ik heb er wat commentaar bij gedaan… 

Daarmee kwam Kanov op 6,5 punten en dat bleek uiteindelijk goed voor de gedeelde tweede plaats met eerdergenoemde Kobo, Jin en Kazakouski. 

De strijd om de toernooiwinst ging daardoor tussen Sambit Panda en Evgeny Romanov. Lang, heel lang leek Panda aan de winnende hand. Vooral zijn 21e zet was voor verbetering vatbaar. Maar wonder boven wonder wist Romanov het volle punt nog binnen te harken.  

De Zilveren Zwanepol gaat daarmee naar Noorwegen. Als hij natuurlijk niet in een weiland tussen Groningen en Schiphol belandt… 

De partijen vindt u hier: Partijen 2023 (chessfestival.nl)

De rangen en standen hier: Chess-Results Server Chess-results.com – Chessfestival Groningen A

2 Reacties

 1. Avatar
  sake jan de boer 30 december 2023

  Compliment voor deze bliksemsnelle verslaggeving mét analyses (terwijl er nota bene nog partijen gaande zijn).

  Tja, daar kan geen toernooiorganisatie tegenop… 😉

  Maar wat een prachtige editie was dit weer. Top!

 2. Avatar
  Caesar64 30 december 2023

  Complimenten voor dhr van Helvoort die een van zijn betere toernooien speelde!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.