Geluk in Groningen (2)

In het eerste deel kon u lezen hoe ik voor de kerst 3 uit 4 haalde in het open toernooi van Groningen. In dat stuk staat wel een fout: de eerste zin (Het was alweer een tijd geleden dat ik een open toernooi (met klassieke partijen) had gespeeld: Dieren 2019.) klopt niet. In oktober 2019 speelde ik namelijk in Aruba. Uit mijn verslag daarvan wil ik graag nog een zin herhalen voor als er organisatoren meelezen: “Bij de prijsuitreiking werden veel foto’s getoond die tijdens het toernooi genomen waren (misschien een idee dat Nederlandse organisaties kunnen overnemen). ” Maakt de prijsuitreiking een stuk leuker! Maar goed, terug naar Groningen. Op Eerste Kerstdag keek ik Barbie, maar dat bleek niet de ideale voorbereiding op mijn partij van Tweede Kerstdag. Tegen Nick Maatman kwam ik namelijk totaal verloren te staan (en iedereen die ik daarna sprak wist ervan, “Oja, Th8+).

Wat ik goed deed is dat ik niets liet merken. En gelukkig deden mensen die naar de stelling keken dat ook niet (of in ieder geval niet al te opvallend) en tot mijn geluk speelde Nick hier 17.Dxd6, waarna zwart ok staat. Daarna miste Nick door slecht spel van mij nog wel een kans, al moest hij in de tijdnoodfase ook opletten voor trucs (maar ik ook een beetje met een koning op c5). Maar ik had wel het idee dat ik goed wegkwam met de uiteindelijke remise.

En een dag later overkwam me met wit tegen Arthur de Winter iets vergelijkbaars. Eerst een opgave. Zou u in de volgende stelling simpel 21.Kh2 doen of een toren naar c1 spelen? En in het laatste geval, welke toren?

Even later stond het zo.

Hier heeft zwart 24…Dh3+! en het staat gelijk volgens de computer. Arthur speelde 24…Dg4 waarna ik mijn loper dekte met 25.Tc2 en makkelijk won. Weer geluk dus, waarbij ik wel baalde dat ik hem uberhaupt de kans had gegeven. Maar ondertussen op 4.5 uit 6, een half puntje achter de koplopers. Voor de laatste drie ronden hoopte ik niet te verliezen (dat lukte) en nog minstens één partij te winnen (dat lukte niet). Mijn beste kans achteraf was in ronde 7: zwart tegen Aarav (2392), een 14-jarige jongen uit India. Ik had gezien dat hij tegen Tiviakov met wit afwikkelde in een remisestelling met ongelijke lopers en ik gaf hem helaas de kans tegen mij iets dergelijks te doen. Nou kreeg ik wel een klein plusje, maar ik wist er niets mee te doen. Maar nog twee kansen. Helaas zat het met de indeling niet zo mee: achtste ronde wit tegen ratingfavoriet Kazakouski. Weer kreeg ik een klein plusje, maar ik moet op zet 17 mijn toren naar d1 spelen. Ik deed dat niet en hij wikkelde af naar remise.

De laatste ronde kreeg ik zwart tegen Tiviakov. Hij is tegenwoordig denk ik meer trainer dan speler, in ieder geval flink met zijn rating gezakt, maar toch niet de indeling die ik zelf zou kiezen (ik kan ook niet altijd geluk hebben!). Mijn openingskeuze tegen zijn 2.c3-Siciliaan pakte wel goed uit en het werd snel remise. Waarmee we samen de beste senioren (50+) van het veld waren, wat een aparte (niet-cumulatieve) prijs is in het toernooi (want dat schijnt van de FIDE te mogen). De eerste prijs ging trouwens naar Herman Grooten (want veteranen aka 65+ hebben voorrang bij die prijs en hij was de enige!) Herman overlegde nog wel met het thuisfront of hij die prijs moest aannemen, maar het zou wel heel principieel zijn om 400 euro te weigeren. Een jaar eerder ging de prijs overigens naar John Markus die niet eens de laatste ronde had gespeeld…

Gedeeld zesde werd ik uiteindelijk. Echt tevreden met het toernooi kan ik niet zijn, een partij te weinig gewonnen daarvoor, maar echt ontevreden ook niet, want ongeslagen gebleven. En het was leuk om bij het toernooi te zijn.

3 Reacties

 1. Avatar
  Harko 10 januari 2024

  Wat leuk en bijzonder dat je al je partijen met ons deelt en van je inzichten mogen leren. Bedankt hiervoor!

 2. Avatar
  rudimatai 11 januari 2024

  Beste Dimitri, ik sluit me volgaarne en van harte aan bij de reactie van Harko. Ik had je al bij het eerste Groningen artikel dank willen zeggen voor de mooie verslaggeving die ook nog eens zeer nuttig en leerzaam is voor een eenvoudige 1600-speler als ik. Ga vooral zo door!
  Groetjes, Rudi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.