Interview met auteurs schaakthriller De Sponsor: Moord op het North Sea Chess Tournament.

Bij New In Chess verscheen afgelopen maand een thriller: De Sponsor: Moord op het North Sea Chess Tournament. Schaaksite sprak met de auteurs, Fred Das (“Internationaal ondernemer, ontwikkelaar van onroerend goed en een verdienstelijk schaker. Na de verkoop van zijn bedrijf is hij vooral fulltime huisvader. “) en Jeroen Terlingen (“Vakbondsjournalist, redacteur bij Vrij Nederland en docent journalistiek. Hij schrijft boeken, maakt films en geeft cursussen.“) In dit boek, dat zich afspeelt in een kustplaatsje vlakbij een grote staalgigant, wordt tijdens het jaarlijke internationale schaaktoernooi in januari een dag na de rustdag de Amerikaanse deelnemer dood in bad gevonden. De hoofdpersoon, een sponsor die met veel deelnemers een goed contact heeft, raakt hier ongewenst bij betrokken, mede door de aanwezigheid van de Noord-Koreaanse geheime dienst. En dan is er ook nog een Italiaan die, hoewel hij geen engine gebruikt tijdens de partij, toch niet helemaal eerlijk speelt. Schaaksite sprak met de beide auteurs.

Wat hebben jullie met schaken?

Fred: “Hobby vanaf mijn 6e jaar, geleerd van de boekhouder van mijn vader. Op mijn twaalfde ging ik op een club, vanaf mijn veertiende ging ik toernooien spelen en bezoeken. Interpolis, Wijk aan Zee, Groningen, Dortmund, NK, enz.”

Jeroen: “Jong geleerd, oud gedaan.”

Hoe kwam het idee voor het boek tot stand?

Jeroen: “We kennen elkaar inmiddels 20 jaar. Fred’s ervaringen inspireerden mij een verhaal te verzinnen.”

Fred: “Ik was bij het schaken niet alleen geïnteresseerd in het zettenverloop, maar ook wat er om het schaken heen gebeurde. Daarvan begon ik notities te maken. Ik wilde het ooit samen schrijven tot een spannend verhaal. Maar door drukte en gebrek aan talent kwam ik er niet toe.”

Jeroen: “Zo’n idee moet groeien. Bovendien waren er altijd boeken die vóór gingen.”

Fred: “Het verhaal is gegroeid doordat we regelmatig contact hadden een ook ‘n paar keer samen op reis zijn geweest.”

Jeroen: “Ik schreef wat. Fred las en had vervolgens input. Veel discussie. Veel plezier maken.”

Dus een project van de lange adem eigenlijk.

Fred: “Inderdaad, plezier stond voorop. We hadden ook geen deadline. Toen er iemand werd vermoord werd het pas echt leuk. Gelukkig hield Jeroen de vaart er goed in en hebben het in 4 jaar kunnen afronden.”

De hoofdpersoon van het boek, Godfried, maakte ook steeds notities over wat er om het schaken gebeurde. In hoeverre is hij op jou gebaseerd, Fred?

Fred: “Voor mij veel herkenning in het boek. Feiten en fictie lopen in elkaar over

Jeroen: Gelukkig maakte Fred geen notities waarop de moord is gebaseerd. Wel over psychologisch spanningsveld tussen deelnemers en betrokkenen.”

Fred: “En mijn geboortenaam is Godefridus.”

Bij sommige andere namen meende ik trouwens ook bestaande schakers te herkennen, b.v. die van arbiter Geurt Plomp. Klopt dat?

Fred: Dat klopt.

Jeroen: Maar de personages zijn grotendeels fictie.

Fred: Ze zouden zo voor kunnen komen.

Achterin het boek staan twaalf bestaande partijen die in het verhaal tijdens het toernooi gespeeld zouden zijn. Hoe hebben jullie de selectie hiervan gemaakt?

Jeroen: “Op basis van de spanningsbogen in het verhaal.”

Fred: “De partijen moesten passend zijn met de emoties van de schakers en het toernooiverloop.”

Dank jullie wel en ik kijk uit naar een deel 2 van het boek!

2 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 05 februari 2024

    Maar één slachtoffer onder de deelnemers? Dat deed Andy Soltis met Los Voraces 2019 (lang geleden op ‘The chess café’ als feuilleton verschenen, daarna in boekvorm gepubliceerd) beter: daar werd de complete wereldtop uitgemoord!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.