Weissenhaus blijft als Chess 960 Grandslam

Niet veel aandacht hier op Schaaksite voor het bijzondere Schaak 960 toernooi Weissenhaus in Duitsland met de topspelers Carlsen, Caruana, Aronian, Ding Liren (de ‘kings’ genoemd) en Absussatorov, Gukesh, Firouzja en Keymer (de ‘jacks’).
Het begon met een prachtig rapidtoernooi en vervolgens een knockout toernooi met klassieke lange bedenktijd, waarin de spelers in twee partijen – en eventuele tiebreaks – matchten met Wit en Zwart. In de tweede finaleronde morgen spelen Carlsen (Wit) en Caruana (Zwart) tegen elkaar, vandaag eindigde hun partij in remise. Het is allemaal live op internet te volgen met commentaar van onder andere GM Peter Leko, oud wereldkampioen Chess 960.

Het Weissenhaus toernooi van nu is op poten gezet door de Duits/Amerikaanse mediatycoon en schaakliefhebber Jan Henric Buetner – die ervoor enthousiast werd gemaakt door Magnus Carlsen. Volgens mij een nieuwe mijlpaal in de schaakgeschiedenis.
Aan het begin van de eerste finaleronde vandaag kwam organisator Buetner het koffertje met 60.000 dollar (in briefjes van 20) op tafel zetten bij de commentatoren – dat de winnaar krijgt.
Maar belangrijker was z’n aankondiging dat Weissenhaus voorlopig jaarlijks blijft als Grandslam Chess 960 toernooi, met meer prijzengeld, kwalificatierondes in diverse landen & de opzet van een aparte Elo-ranglijst (zoals dat al in correspondentieschaak bestaat en onder de FIDE ook voor snelschaak en rapid).
De meeste (huidige) deelnemers hebben zich inmiddels positief uitgelaten over het spelen van Chess 960 met klassieke bedenktijd; zelfs wereldkampioen Ding Liren en Gukesh – die hun hand er nog niet goed naar hebben staan.
Overigens zei Buetnner dat er misschien nog wordt gekeken naar het uitsluiten van meer dan de nu nog overeind staande 958 beginposities – om oninteressante beginstellingen uit te sluiten, bijvoorbeeld omdat ze te véél lijken op de ‘gewone’ beginstelling van ons schaken. De standaard beginstelling van het ‘gewone’ schaak en die met slechts de dame en koning van plaats verwisseld zijn al dit jaar uitgesloten.

Zie voor meer info: WEISSENHAUS – FREESTYLE CHESS G.O.A.T. CHALLENGE (freestyle-chess.com)

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.