Een onterechte overwinning

Zonder geluk vaart niemand wel, maar de hoeveelheid geluk die de Stukkenjagers deed winnen tegen Paul Keres 2, was eigenlijk teveel van het goede. Rond 16.00 uur stond het namelijk 3-0 voor Paul Keres 2, en dat was niet eens onverdiend.

Zo kreeg onze zwartspeler Robin het hier op zijn heupen met het plan …Kh7 en …Lh6. Tegenstander Raymond de Rooij had echter verder gekeken en speelde 19.Lxh6,Kxh6 20.g5+!, en na 20…Kxg5 21.Dd2 konden de stukken weer in de doos.

Rap daarna kwam de tweede nederlaag binnen: Helmut verloor op bord 5. Helmut kwam met een mooie stelling uit de opening, maar wel met 45 minuten minder op de klok. En 45 minuten werden een uur en een uur werd ruim een uur. Ondertussen werden in het middenspel wederzijds kansen gemist en bleef zijn tegenstander tempo maken. Zelfs zoveel tempo dat Helmut op zet 36 pardoes door zijn vlag ging, 2-0.

Bij Joppe (bord 10) was het niet veel beter:

Wit stond al een tijd erg prettig, maar na een ruil op e5 viel vervolgens pion f5 eraf, en was het snel gedaan. 3-0 dus.

Normaal zou hier dan een verhaal komen over een heroïsche comeback waarbij de overwinning(!) voor de poorten van de hel weggesleept werd. Maar het eerlijke verhaal is dat we deze poorten eigenlijk allang gepasseerd waren en de prognose 6-4 of 6,5-3,5 volledig realistisch geacht werd. Een uur later zag het er namelijk nog niet veel beter uit. Jasper won weliswaar een strakke partij tegen Sekandar en Remco won knap van Rademakers, maar Sam kreeg geen kans tegen de sterke Rebers. Tussenstand 4-2.

De stelling van Sjoerd tegen Tom de Jong bood ook niet veel hoop. Sjoerd stond al een tijd moeilijk tot verloren. Dit wist hij echter om te buigen naar ‘spannende stelling’ door een curieus moment: Zowel Sjoerd als zijn tegenstander hadden niet door dat lange rochade een illegale zet was. Dat was ook meteen de reddende zet in de stelling. Geen ‘bewussie’ dus, maar een gelukje dat ons in het zadel hielp. De partij eindigde in remise en door overwinningen van Bob en Luuk (waar ook niet veel tegenzat) was opeens alles weer mogelijk (4,5-4,5).

Stefan was als laatste bezig op bord 1 en leek na de opening een prima stelling te hebben.

Zwart staat opgevouwen en het is niet makkelijk om los te komen. Wit liet echter meteen …b6 toe door 16…0-0 17.Dc7,b6 waarna de zwarte stukken tot leven kwamen en zwart de betere kansen kreeg. Na wat avonturen leek deze partij een rechtvaardig einde te krijgen in remise, waarna de match in 5-5 zou geëindigd zijn. Eind goed, al goed en daarmee zouden de Tilburgers heel goed wegkomen.

Maar deze match had nog meer verrassingen in petto. Na bijna zes uur spelen was het veel gevraagd om bovenstaand ongelijk lopereindspel nauwkeurig te blijven spelen. Een bittere pil voor de zwartspeler en de sympathieke Utrechters: een onverdiende nederlaag. Stukkenjagers was er echter blij mee, zeker gezien de andere uitslagen. Er zijn nu zeven wedstrijden gespeeld en deze zijn allemaal winnend afgesloten. Wat is er mooier dan met een 100% score terug in de Meesterklasse te komen? De volgende wedstrijd kan in ieder geval de kampioenswedstrijd betekenen, als we in Cinecitta Groningen 2 mogen verwelkomen. Komt dat zien!

Rating
Rating
Otte, M.W. (Marijn) 2170 Beukema, S.O.R. (Stefan) 2398 0 – 1
Sekandar, K. (Kambiz) 2257 Beukema, J.H.J. (Jasper) 2356 0 – 1
Rademakers, E.L. (Evert) 2255 Sprangers, R. (Remco) 2184 0 – 1
Lommers, F.J.M. (Frank) 2198 Baselmans, L. (Luuk) 2321 0 – 1
Smits, M. (Mark) 2247 Froeyman, H. (Helmut) 2308 1 – 0
Rebers, E.H. (Eugene) 2202 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2246 1 – 0
Jong de, T.J. (Tom) 2148 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2259 ½ – ½
Rooij de, R. (Raymond) 2198 Verhoeven, R. (Robin) 2079 1 – 0
Cornelisse, J.J.A. (John) 2134 Jansen, B.A.H. (Bob) 2217 0 – 1
Fliert van de, W. (Willem) 2062 Raats, J. (Joppe) 2058 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2187 Gemiddelde Rating: 2243 4½-5½

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.