Paastoernooi Amsterdam

Beste mensen, zo af en toe mag het hier best eens over dammen gaan – als de makers van schaaksite me dit toestaan natuurlijk. Het is onze zustersport immers en ik haal ook schaken aan. Wat een overeenkomsten!

Ik bezocht laatst het Paasdamtoernooi in Amsterdam. Citaten uit in mijn stuk:

 • Na een tijdje te hebben gekeken ga ik naar huis. Ik passeer een schaakclub. Hop, toch ff naar binnen. Schaken heeft meer jeugd en vrouwen en ik vind schakers gemiddeld wat extraverter. Gemiddeld he.
 • Dammers LIJKEN me lievere mensen – grosso modo- dan schakers. Ik heb weinig trash talk gehoord – maar misschien miste ik wat.

De rest, dat ook nog over schaken (Timman, Van Wely, Van den Doel) handelt, staat hier: renzoverwer.wordpress.com/2024/04/03/paasdammen-in-amsterdam/

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Gewoonbert 06 april 2024

  Ha ha die Renzo ! Een stuk schrijven over DAMMEN op een schaaksite lol ! Humor Renzo ! Overigens ben ik als dammer begonnen in Suriname op 15 jarige leeftijd verhuisd naar Nederland .In Suriname is dammen hot ! en de eerste Surinaamse Dam grootmeester Sen A Kaw werd en wordt nog steeds als een held beschouwd ! Heel anders was het in Nederland hier was schaken hot ! Ton Sybrandts woonde bij mij om de hoek ,Slotermeerlaan en ik damde ook op school maar helaas toch overgestapt naar het schaken ! In 1964 Patrimonium Combinatie West .Toen ik nog een kroeg exploiteerde gaf ik een groot dam toernooi ,bij Surinamers moet je niet met schaken aankomen zeilen ! + 80 deelnemers een of andere grootmeester Hein Meijer ging er met die 500 gulden vandoor ! Het klopt wat je schrijft “” Dammers lijken me lievere mensen !”” Het zijn lievere mensen ! Als je vrijdag avond toevallig in de buurt bent kom je maar een pilsje halen bij mij gr Bert ENPS .,We zijn open 20:00 uur-24:00 uur .je weet het adres nog wel .

 2. Avatar
  Gewoonbert 06 april 2024

  Nog even een reactie Renzo .Toen die Oude Rai nog bestond ,werd er een groot Dam simultaan gegeven door Ton Sybrandts ,ik deed ook maar mee ! er waren + 40 spelers die het tegen Ton opnamen ! Naast mij speelde een klein rot ettertje ( type Dimitri Reinderman ,toen die nog jong was ) Dat vervelende kliertje haalde de hele boel op zijn dambord overhoop ,ik had die stelling nochtans in mijn hoofd en ook opgeschreven .Ton Sybrandts verscheen naast mij en fronste zijn wenkbrauwen ,hij zette de stukken verbazingwekkend goed terug en vroeg aan mij of het zo de originele stelling was ,ik beaamde dat .Wat een geheugen niet te geloven ! Noemen ze dat niet een fotografisch geheugen ( o.i.d) ?

 3. Avatar
  renzoverwer 07 april 2024

  Dank je, gewoonbert, en idd een zekere humor hier: een damstukje. Al haal ik ook schaken aan. Mooie anekdotes. Meijer was de organisator van dit paasdamtoernooi….

  ENPS, jazeker, Vroeger in de Oranjekerk? Nu Pijnackerstraat zie ik? Ooit kom ik idd een drankje doen.

  Gezellig. Even kijken of jullie ook lief zijn 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.