Het Dodo-Indisch

De dodo is een uitgestorven vogel. Een vogel met kleine vleugels die niet geschikt waren om mee te vliegen. Het beest leefde in de bossen van het eiland Mauritius.

De komst van Nederlandse kolonisten en de dieren die ze meenamen, ratten en varkens, werd de dodo fataal. Het beest is waarschijnlijk tussen 1680 en 1690 uitgestorven en staat symbool voor de aantasting van de natuur door menselijk handelen.

Er zijn vele boeken over het dier geschreven en in Nederland was het dichter en schrijver Boudewijn Büch die de dodo en zijn lot onder de aandacht van een groot publiek bracht. Hoe het beest er precies uitgezien heeft, is niet helemaal bekend. In de afbeelding is de reconstructie weergegeven die in 2011 gemaakt werd.

Het Dodo-Indisch is een opening die, net als de dodo, geen vleugels heeft geschikt om er mee te vliegen. Maar wat het dan wel is en wat het dan wel heeft, zet mijn schaakvriend Foppe Jan Montsma in twee afleveringen voor u uiteen.

1. Raymond Liem en zijn experiment

door Foppe Jan Montsma

Een van de opmerkelijkste leden van het SGR (Schaakgenootschap Rijswijk) was destijds Raymond Liem. Tevens ook een van de sterksten. Hij is al lang geen lid meer en zijn spoor ben ik bijster, ook al omdat ik zelf al lang geen lid meer ben van het SGR. Hij schijnt in het Haagse nog wel rond te hangen, maar of hij nog actief speelt weet ik niet. Mij ontbreekt de energie om te proberen hem alsnog op het spoor te komen.

 

 

 

 

 

 

 

www.sv-erasmus.nl/2024/04/het-dodo-indisch/

18 Reacties

 1. Avatar
  Charles Kuijpers 17 april 2024

  Leuk verhaal, Willem en Foppe Jan!

  Ik heb Raymond vroeger ook gekend. Hij was moeilijk in te schatten, ik denk dat hij ongeveer net zo oud was als ik (nu 71).

  Weet iemand of hij nog leeft?

 2. Avatar
  Caesar64 17 april 2024

  Dhr Liem was oa nog aanwezig bij Tata Steel in Den Haag. Is de Philip du Chatell opening ook een Dodo-Indisch want die zie ik ook nooit meer gespeeld worden.

 3. Avatar
  LDBoutens 17 april 2024

  @Caesar,

  Ik speel het Du Chattel systeem nog regelmatig op Lichess. En vaak ook met succes omdat mijn tegenstanders zich nogal eens vergalopperen. Leeft Flip eigenlijk nog?

 4. Avatar
  Pieter Priems 17 april 2024

  Leuk om weer eens het Du Chattel systeem te bekijken! Doet me denken aan Duncan Suttles, ook een eigenzinnige geest (met g6 en g3).

 5. Avatar
  Wijnand Engelkes 17 april 2024

  Het Duitse schaaktijdschrift KARL heeft pas een nummer uitgebracht over vreemde openingssystemen van o.a. Suttles en Basman.

  En nu ik hier toch ben: Het Nejmet-systeem (1. d4 Pf6 2. c4 h6 met de bedoeling een soort Konings-Indisch met g7-g5 en nog vóór de zwarte rokade Pb8-d7-f8-g6 (of e6) te spelen.

  En dan ken ik nog het van Baarle systeem met 1. … a6 en 2. …Ta7 tegen alles. Bedoeling: alle zwarte pionnen één veld opschuiven en de a7-Toren gaat op de lijn staan die vermoedelijk open komt. Desnoods Toren-verdubbeling op de h-lijn. Vriendje Stokvis maakt hier uiteraard allemaal gehakt van, maar voor een luimige snelschaakavond onder vrienden is het best speelbaar.

 6. Avatar
  Pieter Priems 17 april 2024

  @Wijnand, Leuk! Nu ik dit lees schiet met binnen dat ik een keer een “van Baarle systeem” tegen heb gehad. Richard Hendriks speelde 1. a3 g6 2. b4 Lg7 3. Ta2 tegen me, en won ;-(.

    • Avatar
     Richard Vedder 19 april 2024

     Ha, daar staat een partij in die ik van Ph gewonnen zou hebben, maar niets is minder waar. Ik opende daar (BSG pinksterweekendtoernooi) met zwart 1… Ph6. Philip keek me aan en zei: “Je bent de eerste die me dit flikt…”

   • Avatar
    Hendrikom 20 april 2024

    Hele partij gewonnen gestaan en twee zetten voor het einde de winst weggeven, Henkie kan dat. Maar het kwam nog goed 🙂 Ik kreeg dat toernooi (Pinkstertoernooi Bussum) Flip in de eerste ronde en tevens Flip in de laatste ronde. De laatste Flip heb ik een paar jaar geleden nog even gesproken, maar is inmiddels overleden.

 7. Avatar
  Derk Dekker 18 april 2024

  Leuk artikel! En leuk om te lezen over experimenten van Raymond in het verleden. Ik kan iedereen geruststellen: Raymond leeft! Hij komt nog regelmatig in het Schaakhuis En Passant, hét schaakcafé van Den Haag, met een Facebookpagina waarop het algemene publiek ook op de hoogte wordt gehouden van het wekelijkse buitenschaak, als het even kan iedere zaterdag tegenover Paleis Noordeinde.

  Het Schaakhuis heeft ook iedere eerste zaterdag van de maand een open snelschaaktoernooi (Monthly Blitz). Daar ontbreekt “Sharky” vrijwel nooit.

  Raymond is ook gewoon onder zijn eigen naam te vinden op Facebook, voor wie contact wil leggen.

  Liem heeft ook jarenlang competitie gespeeld voor het Schaakhuis (de gelijknamige club die zijn thuiswedstrijden in het kleine café speelt), in zowel HSB als KNSB, maar daar is hij nu alweer een tijdje mee gestopt.

  Raymond is nog steeds zijn zelfbewuste zelf, sigaartjes rokend, praatjes makend maar vooral: schakend met wie maar wil.

  Zelfbewust, want de bijnaam “haai” (ofwel: “Sharky”), komt bij mijn weten van hemzelf: een meedogenloze roofvis achter het schaakbord. Hij bezit echter ook zelfrelativering, want het is algemeen bekend dat sommige andere schaakhuisbezoekers hem naar een heel ander zeedier noemen: de kwal! Laten we zeggen dat niet iedereen de wijsheid die Raymond over zijn publiek uitstort op even veel waarde weet te schatten als hijzelf, zodat zijn zelfbewustzijn soms als arrogant wordt ervaren. Vandaar: “kwal”. Dit is weer een geheel eigen leven gaan leiden. Zo zal je in het Schaakhuis regelmatig iemand horen zeggen: “dus hier besloot ik een Liem te offeren”. Liem=kwal=kwaliteit. Of: “tja, hier verloor ik dus helaas een Liempie…”

  Raymond komt dit ook ter oren, maar kan zich hier niet druk om maken, die staat daar boven. En het zal er onvermijdelijk voor zorgen dat zijn naam, ook na zijn dood, zal voortleven onder bezoekers van het Schaakhuis.

  • Avatar
   Derk Dekker 19 april 2024

   Inmiddels ben ik via dat duivelse medium Facebook op een aantal punten door de maestro gecorrigeerd:

   Enige correcties. De Dodo met alle pionnen 1 veld vooruit is gespeeld Karpov -Liem. Het Toren- Indisch Schakend Nederland 7/8/1983 is gespeeld in de drielandenwedstrijd Duitsland, Engeland,Nederland 1.e4 h5 2.b3 a5 3.Lb2 a4 4.b4 h4. Het Één Paardenspel waarbij je de ander vrije tempi geeft om overstretching uit te lokken is gespeeld Liem – Miles , die er niet in trapte 1.Pf3 Pc6 2.Pg1 Pb8 3.Pf3 Pc6 4.Pg1 Pb8 draw. Deze openingen zijn geen experimenten. De naam haai is in de schaakrubriek van de Volkskrant toebedeeld aan ondergetekende.”

   • Avatar
    LDBoutens 19 april 2024

    Het zogeheten Toren-Indisch is in de jaren 90 ook met veel succes toegepast door ondergetekende en Erik K. in het toenmalige Ledig Erf. Prima opening om bepaalde lieden mee de haren uit het hoofd te laten trekken en met stomende oren het pand te doen verlaten. 🙂

    • Avatar
     LDBoutens 19 april 2024

     Maar om bij het onderwerp te blijven; duChattel speelde volgens mij in die jaren 80 en 90 op het hoogste ‘zwarte’ bord van SCU 2 en dat speelde toen nog in de 1e klasse knsb met onder andere Willem B. en Pieter N. in de gelederen. Dat waren interessante potjes om te zien. Alles was vroeger ook gewoon beter! 🙂

     Moedig voorwaarts allen!

 8. Avatar
  LDBoutens 18 april 2024

  @ Wijnand en Derk,

   

  Om diverse redenen leuk om te lezen!! Ik heb Philip of Flip was het volgens mij in die tijd voor het laatst in de jaren 90 gesproken en gezien, toen in zijn rol van 1e of 2e bordspeler bij de SCU van team 2. Het leverde altijd leuke taferelen op. Een schaakcafe in Den Haag, daar zou ik gezien mijn Ledig Erf verleden en Bloemengracht verleden toch eens moeten gaan kijken. Facebook en al die andere ellende doe ik uiteraard niet aan.

  Moedig voorwaarts maar ditmaal bovenal dank voor de updates aangaande Philip!

 9. Avatar
  Derk Dekker 18 april 2024

  @Lukas, onze GM (Gerard Milort) zul je dan ook wel kennen, die begint ook altijd over Ledig Erf. En die is ook vaak in het Schaakhuis te vinden.

  • Avatar
   LDBoutens 18 april 2024

   @ Derk,

   De naam zegt me zeker wel wat maar ik heb er even geen gezicht bij. Maar het LE is ook al zo lang geleden ter ziele gegaan. Vele (spelletjes) cafe’s ben ik ondertussen alweer verder.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.