NK schaken 2024: van alles te doen in stadion Galgenwaard!

Het NK Schaken 2024 komt weer naar Utrecht. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt er vanaf 6 t/m 13 juli in stadion Galgenwaard gestreden om de titel. Het is een knock-out toernooi in vier ronden. De wedstrijden beginnen op alle dagen om 13.00 uur, behalve op de slotdag 13 juli, dan beginnen we om 12.00 uur. Zowel online als in het stadion wordt er commentaar gegeven door Stefan Kuipers en Nick Maatman.

De finale vorig jaar (foto Harry Gielen)

Dit jaar zal er veel te doen zijn bij het NK: er zijn dagelijks side-events, zowel gericht op clubschakers als op beginners, in nauwe samenwerking tussen de KNSB en de Utrechtse schaakclubs. Voor de lezers van Schaaksite geven we alvast wat informatie, zodat je de datums al in de agenda kan zetten. Informatie over inschrijven komt volgende week.

Op zondag 7 juli wordt het NK omnisimultaan gehouden! De Utrechtse vereniging SV Paul Keres heeft daar al de nodige ervaring mee (zie bijvoorbeeld hier): wie wordt Nederlands kampioen in het betere gooi- en smijtwerk?

Een eerdere omnisimultaan bij SV Paul Keres (foto Alwin van Ee)

Op 8, 9 en 10 juli worden rapid- en snelschaaktoernooien gehouden. Deze zullen meetellen voor de Fide- én voor de nieuwe KNSB-ratings. Je komt dus meteen met een knal binnenkomen op deze nieuwe lijsten.

Op zaterdag 13 juli keert een oude bekende terug: het NK snelschaken voor clubteams. Altijd een groot en sterk bezet evenement waar je met je club voor de eeuwige roem en eer kunt gaan. Ook dit toernooi telt mee voor de Fide- en KNSB-snelschaakrating.

Het NK snelschaken uit 2019 (foto Frans Peeters)

Op de andere dagen is er overigens ook genoeg te beleven: op zaterdag 6 juli het SGS-grandprix voor jeugdspelers, op donderdag 11 juli Starten met Schaken om beginners een vliegende start te geven en op vrijdag 12 juli een inloopsimultaan en netwerkevenement.

Uiteraard is het bij al deze evenementen mogelijk om tussendoor een kijkje te nemen bij het NK en bij het commentaar. Stadion Galgenwaard is uitstekend te bereiken per openbaar vervoer: de sneltram Utrecht CS – Sciencepark stopt op 150m van de hoofdingang. Maar je kunt het bezoek ook combineren met een mooie wandeling: de organisatie heeft een wandeling uitgezet vanaf Utrecht CS via de singels van de oude binnenstad en de groene route langs de Kromme Rijn naar het stadion.

Tot zover de informatie voor nu. Wordt snel vervolgd!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

9 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 18 april 2024

  Dank voor deze info, JJJ. Eens even in de agenda kijken en wat blocken.

  Klopt het dat Giri niet meedoet? – Ik denk dat die info klopt.

  En wie doet er dan wel mee? Ik kreeg slechts een-twee (GM-)namen bevestigd….en ook al twee geinponems die meldden niet mee te doen. Dat was lachen.

  En het vrouwentoernooi, is dat na het nare drama van vorig jaar nog een beetje vol te krijgen?

  De bond wilde eerst een week later het toernooi organiseren, zo vernam ik.

  Is er publiciteit te regelen met de niet-schaakmedia?

  Ik (we?) ben (zijn) benieuwd….-

  • Avatar
   Tony Werten 18 april 2024

   Als ik het goed begrepen heb doen er 12 dames mee. Nr 5 tm 12 spelen de 1e ronde tegen elkaar, waarna de nr 1 tm 4 toegevoegd worden.

   Of dat definitef is, weet ik niet, maar het lijkt mij voor een aantal dames onder de top een leuke constructie om er ook een keer bij te kunnen zijn. Bij de mannen is er natuurlijk al langer een kans voor de regionale helden om zich te plaatsen.

     • Avatar
      Jan Willem Duijzer 19 april 2024

      Leuk dat ‘Utrecht’ zich opnieuw opwerpt als organisator van het NK. En ook mooi dat de Utrechtse schaakgemeenschap meedoet. Ik zou het wel leuk vinden als ‘steden’ (en verwante schaakclubs) een soort ‘bid’ op het NK Schaken zouden kunnen doen.

  • Avatar
   arjo1982 19 april 2024

   Giri en van Foreest deden vorig jaar alleen mee omdat het een jubileum editie was en daar een speciaal potje voor was gemaakt. Ga er maar vanuit dat Anish en Jorden voorlopig niet meedoen aan het NK.

 2. Avatar
  Koen L 19 april 2024

  Mooi nevenprogramma JJJ, dat snelschaken lijkt me wel wat voor LOS.

 3. Avatar
  renzoverwer 19 april 2024

  In het nevenprogramma van het NK waren een jaar of wat terug ook:

  – een NK pastores/dominees, waaraan Hans de Lange meedeed. Dat was wel ff lachen ja, alleen al DAT-ie meedeed.

  -Het NK voorgift, waar ik heerlijk onderaan eindigde en aan Eline Roebers NB een forse voorgift moest geven, terwijl zij al beter was dan ik (doch lagere rating). Ja, dat was lachen.

  Komen die ooit nog terug?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.