NJSK 2024, dag -1: een welkomstwoord

De meivakantie is in zicht en dat betekent dat een nieuwe editie aanstonds is van het Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (NJSK) in de leeftijdscategorie├źn van 13-14 (C), 15-16 (B) en 17-18 jaar (A), in het spraakgebruik nog steeds ook bekend als het NK ABC. Die van 2024 vindt plaats van 27 april tot 3 mei in Groningen. Op de schaaksite zullen we proberen ’s avonds dan wel de volgende ochtend een kleine samenvatting te publiceren van de gebeurtenissen van elke dag. Geen lange verslagen of diepgaande partijanalyses, maar vooral verwijzingen naar de berichtgeving op de toernooisite.

Als organisatie zijn we zeer in onze sas met de locatie van het evenement: het Dorpshuis van Hoogkerk. De keuze was niet moeilijk. Al zeker vijf jaar is het de plek waar vele noordelijke jeugdschaaktoernooien worden georganiseerd. Ook landelijk verkreeg het een vertrouwd gezicht: meerdere halve en hele finales van de KNSB jeugdcompetities streken er neer evenals twee zeer goed bezochte ABC-kwalificatietoernooien. Het hoge noorden is ver, maar de terugreis werd door deelnemers en begeleiders niet zelden met tevreden afscheidswoorden aanvaard. Het organiseren van een NJSK editie was daarom eigenlijk niet meer dan logisch.

Met twee voorbeschouwende berichten tellen we af (van -1!!) naar dag 1 van het toernooi, zaterdag (inderdaad Koningsdag). Het eerste daarvan is een welkomstwoord:

Welkom op het NJSK Hoogkerk

Jawel, jullie lezen het goed: het Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap 2024 in de categorie├źn A, B en C (respectievelijk de leeftijdsgroepen 17-18, 15-16 en 13-14 jaar) vindt eigenlijk niet plaats in Groningen maar in Hoogkerk!

Het dorp Hoogkerk

Weliswaar behoort Hoogkerk tot de gemeente Groningen en ligt het ook tegen de stad Groningen aan, van oudsher beschouwen ras-Hoogkerkers hun woonplaats nog altijd als een apart en zelfstandig dorp. Wie er meer van wil weten klikt hier of hier.

Dit dorpskarakter vinden we terug in de naam Dorpshuis waar het NJSK plaats zal vinden, evenzeer als bij haar gastheren en -vrouwen. Ze zijn gemoedelijk, behulpzaam, doen niet ingewikkeld, maar zijn ook duidelijk met een aantal even eenvoudige als normale huisregels. Voor de goede orde: behalve dat het complex aan de Zuiderweg een vensterschool huisvest, omvat het Dorpshuis een sporthal, een gymzaal, kantine, een theaterzaal en een aantal kleinere ruimtes. En o, parkeren is er dus gewoon gratis.

Een kleine NK ABC geschiedenis

Het NK ABC kent een decennialange geschiedenis die… lees verder

 

 

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Leo 26 april 2024

  Lijkt het mij maar zo, of zijn er steeds minder sterke jeugdschakers in Nederland?

 2. Avatar
  joepsmeets 26 april 2024

  Op zich een interessante vraag, maar nogal algemeen gesteld. Daarnaast is de sterkte van dit veld vergelijken met, pakweg, 10 jaar geleden lastig, al is het maar omdat de leeftijdsgrens in de A categorie sinds 2020 18 jaar is ipv 20. De generatie tussen 1998-2002 heeft relatief veel sterke schakers voortgebracht, maar ik zou niet durven zeggen hoe de generatie 2008-2012 zich daartoe verhoudt

  • Avatar
   Leo 26 april 2024

   In 2017 waren er in ieder geval een stuk meer sterke schakers, zo lijkt het. Eerdere uitslagen kon ik niet zo gauw vinden, wel dat pathena.nl te koop staat!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.