NJSK 2024, dag 0: Nevenevenementen en favorieten

Nevenevenementen

Naast en rondom het NJSK is een goed gevuld nevenprogramma opgetuigd. Dat bestaat uit een zevental schaaktoernooien, door de hele week heen. Broertjes/zusjes, maar ook ouders, trainers en begeleiders van de deelnemers kunnen de hele week naar hartenlust schaken. Daarvoor is het niet nodig om lid van een schaakclub te zijn.

Mocht je bij lezing denken, hé leuk: inschrijving is heden nog open (wacht niet te lang meer), niet alleen voor noorderlingen dus, maar gewoon voor iedereen!

● zondag 28 april | 11 – 18 uur | NOSBO Rapidkampioenschap (open)

● maandag 29 april | 10.30  – 17 uur | Tweedaags Open Jeugdtoernooi

● maandag 29 april | 12.00 – 17 uur | VO-toernooi

● dinsdag 30 april | 10.30 – 17.30 uur | Tweedaags Open Jeugdtoernooi

● woensdag 1 mei | 10:30 – 16 uur | Goud Leven Seniorentoernooi

● woensdag 1 mei | 19 – 22 uur | Open Gronings Snelschaakkampioenschap

● donderdag 2 mei | 11.30 – 17 uur | NOSBO GP Jeugd

Favorieten

Nog één nachtje slapen, en dan gaat het NJSK 2024 van start! Voor het eerst sinds 2019 wordt het toernooi in het NOSBO-gebied gespeeld, en dat betekent voor mij dat ik er dus ook voor het eerst sinds 5 jaar weer bij kan zijn als verslaggever. Maar genoeg over mij, het gaat om de deelnemers!

In de hoogste categorie ontbreken helaas de nummers 1 (Arthur de Winter) en 2 (Loek van der Hagen) van vorig jaar, en dus is het aan Leandro Slagboom om de favorietenrol op zich te nemen. Hij is overigens tegenwoordig ook een beetje Groninger; afgelopen seizoen maakte hij bij Groninger Combinatie zijn debuut in de Meesterklasse! De voornaamste concurrentie zal gezien de ratingcijfers moeten komen van Roger Labruyère, de nummer 2 van het NK B vorig jaar; de andere 12 deelnemers mogen strijden om het derde plekje op het podium.

Ook de B-categorie heeft een Meesterklasse-speler als favoriet: Kobe Smeets hoopt zijn kampioenschap van vorig jaar te herhalen, en in de Meesterklasse (Paul Keres) scoorde hij dit seizoen een IM-norm! Het veld zit hier echter aanmerkelijk dichter bij elkaar dan in de A-groep, met Prajit Sai KumarGachatur Kazarjan en Rhys Arnold niet ver achter Kobe. Vooral de laatste moeten we in de gaten houden: Rhys behaalde afgelopen seizoen in de Eerste Klasse maar liefst 7 uit 9, ruim 2 punten boven verwachting!

Omdat er dit jaar slechts vijf A-meisjes meedoen… lees verder

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.