HMC wint opnieuw de KNSB Beker!

HMC wint opnieuw de KNSB Beker!

 

Liveblog:


09:31
De eerste schakers zijn binnen, de loting gaat zo beginnen

09:49 De loting is bekend
HMC Den Bosh vs. Kennemer Combinatie
Antonios Pavlidis – Casper Schoppen
Daniel Fridman – Khoi Pham
Twan Burg – Tim Grutter
Jeroen Bosch – Jurriaan Booeren

LSG vs. Apeldoorn
Jan Willem de Jong – Max Warmerdam
Michiel Bosman – Nico Zwirs
Arthur Pijpers – Merijn van Delft
Rudy van Wessel – Thomas Beerdsen

10:07  Ze zijn begonnen!!

10:33

Het team van Apeldoorn v.l.n.r. Max, Thomas, Merijn en Nico


Het team van LSG v.l.n.r. Jan-Willem, Michiel, Arthur en Rudy

11:15
Opvallend: HMC en Apeldoorn hebben op alle borden meer tijd.

11:45 
Om meerdere borden naast elkaar te zien kun je naar www.schaakstad-apeldoorn.nl/blog/live/live-partijen-dgt-viewer-8-borden/

12:06
Twan Burg biedt remise aan, maar Tim speelt het eindspel nog even door.

12:23
De eerste uitslag is binnen: Casper Schoppen speelt remise tegen Antonios Pavlidis.

12:36

Een erg complexe stelling bij Pijpers – Van Delft

12:59

Door de verloren stelling van Jurriaan op bord 4 van KC, proberen Khoi en Tim nu toch nog iets te bereiken in hun remise eindspel.

13:05
Punt voor Thomas en een voorsprong voor Apeldoorn! Tim en Twan besluiten uiteindelijk toch remise overeen te komen.

13:15
Jurriaan gaat in slechte stelling door zijn vlag, HMC komt op voorsprong.

13:17 
Pham speelt remise tegen Friedman en daarmee wint HMC 2,5-1,5 van KC.

13:21

Het blijft spannend tussen Apeldoorn en LSG

13:28
Warmerdam en Van Delft winnen allebei hun partij waardoor Apeldoorn nu 3-0 voor staat en door mag naar de finale!

13:37

Ook Nico wint zijn partij tegen Michiel. Eindstand 4-0

13:39
Om 15:00 gaan we door met de finale HMC-Apeldoorn en de strijd om de derde plek met KC-LSG

14:41 De loting is begonnen

Finale: Apeldoorn-HMC

Max Warmerdam – Twan Burg
Nico Zwirs – Daniel Fridman
Thomas Beerdsen – Antonios Pavlidis
Merijn van Delft – Jeroen Bosch

3e/4e plaats: Kennemer Combinatie-LSG
Casper Schoppen – Rudy van Wessel
Khoi Pham – Arthur Pijpers
Tim Grutter – Michiel Bosman
Jurriaan Boeren – Jan Willem de Jong

15:00

We zijn begonnen!

15:05


Het team van KC v.l.n.r. Khoi, Casper, Tim en Jurriaan.


Het team van HMC v.l.n.r. Twan, Jeroen, Antonios en Daniel.

16:09

Tussen de zetten door wordt er op creatieve manieren naar ontspanning gezocht door de spelers.

16:34
Ondertussen zijn ze ook in Groningen begonnen met het weekendtoernooi lichess.org/broadcast/weekendtoernooi-gc–pk-nosbo/round-1/XTYU9qqi

16:38
Tim Grutter en Michiel Bosman spelen een redelijk snelle remise.

17:32
Daniel Fridman wint van Nico Zwirs en brengt HMC op een 1-0 voorsprong.
De stelling zag er al een tijdje niet zo lekker uit voor Nico met zwart.


18:08
Thomas Beerdsen geeft op waardoor HMC nu op 2-0 voorsprong komt. Een wonder is nodig voor Apeldoorn om de stand nog gelijk te kunnen trekken.

18:18
Khoi en Arthur komen remise overeen.

18:19
De spanning loopt hoog op. Weten Max en Merijn dit nog te winnen?

18:35
Max wint tegen Twan, de stand is 2-1 voor HMC. Jurriaan verliest waardoor LSG met 2-1 op voorsprong komt.

18:37
Merijn weet de stelling niet te winnen waardoor HMC met 2,5-1,5 de match en de KNSB Beker 2024 wint!

18:42
Rudy gaat door de vlag, waardoor de wedstrijd op 2-2 eindigt. Er gaat nu gesnelschaakt worden!

18:57
KC wint met 3-1 het snelschaken en eindigt derde:

 1. HMC
 2. Apeldoorn
 3. Kennemer Combinatie
 4. LSG

Informatie
Op Hemelvaartsdag (9 mei) organiseert KC de bekerfinale. Naast Kennemer Combinatie hebben ook LSG Leiden, Schaakstad Apeldoorn en HMC Den Bosch zich geplaatst. Volg live de halve finale vanaf 10:00 uur en finale vanaf 15:00 uur via: kennemercombinatie.nl/bekerfinale/

Programma:
09.45-10.00 uur Opening en loting
10.00-14.00 uur Halve finales
14.00-15.00 uur Lunch
15.00-19.00 uur Finale en wedstrijd om 3/4 plaats
19.00 Prijsuitreiking en afsluitende borrel

 

16 Reacties

 1. Avatar
  Leo 09 mei 2024

  Jammer dat er geen sportieve regels zijn over een vast team. Ik zie dat Pavlidis dit seizoen maar 1 wedstrijd gespeeld voor HMC, en in de beker nog helemaal niet voor vandaag. Zo wordt deze prijs helaas volledig waardeloos, want met genoeg geld kan iedereen ‘m kopen.

 2. Avatar
  Caesar64 09 mei 2024

  Best knap als degradant overtuigend de bekerfinale winnen. 3 van de spelers van HMC die vandaag mee deden, spelen al jarenlang voor HMC mee en Pavlidis had men waarschijnlijk dit jaar ook vaker willen opstellen maar hij moet wel kunnen.

  • Avatar
   Leo 09 mei 2024

   Natuurlijk hadden ze hem liever vaker opgesteld. Het is immers een sterke grootmeester. Maar met clubschaak heeft het weinig te maken vind ik persoonlijk, als je zo’n speler alleen in de finale meeneemt. Maar goed, het hoort er tegenwoordig natuurlijk bij.

   • Avatar
    Tony Werten 10 mei 2024

    Als je wil dat het met clubschaak te maken heeft lijkt het me logischer om te eisen dat er een x aantal keer in de interne competitie meegespeeld wordt. Maar dan blijven er weinig teams over.

    Om dan te gaan zeggen dat het team van HMC niks met clubschaak te maken heeft lijkt me nogal willekeur. Of je moet erbij melden dat de andere teams ook niks clubschaak te maken hebben.

    Zo zag ik ook een speler die nog nooit mee had gespeeld, tot deze beker finale. Had je die niet gezien, of vond je dat niet in je boodschap passen ?

    • Avatar
     Leo 10 mei 2024

     Tony, ik vind zo’n regel helemaal niet gek. Sterker nog: toen ik in een ver verleden competitie schaakte bij RSR Ivoren Toren, hadden ze die regel ook. Vind ik een mooie gedachte, dat je door sterk te schaken jezelf kunt plaatsen voor een mooi team. Dat er dan weinig teams overblijven denk ik niet, maar er zullen een stuk minder gesponsorde teams zijn waarin buitenlandse GM’s de degens kruisen.

     Voor mij als buitenstaander voelt de deelname aan de bekerfinale van Pavlidis nou niet per se als logisch aan, als hij de eerdere ronden allemaal heeft overgeslagen. Extern ook maar 1 keer meegespeeld dit jaar. Dat geeft mij het gevoel dat hij er bij gehaald is of kon worden, om de prijs binnen te slepen. En dat mag best je insteek zijn, maar is niet die van mij. En dat zeg ik niet omdat hij en Twaburov mij zo nodig moesten verslaan bij het Bedrijvenschaak 😉.

     Dat kan voor de andere teams trouwens net zo goed gelden, als daar spelers meedoen die in de voorrondes er niet bij waren, en ook niet (of nauwelijks) meedoen aan de interne of aan de externe competitie. Ik heb iets over 1 speler gezegd, als er meer zijn (Grutter, Fridman of Van Wessel?), past dat juist heel goed bij mijn boodschap: laat de teams zo veel mogelijk met een vaste groep spelen, met desnoods 1 of 2 wissels als iemand echt niet kan meedoen. Het lijkt me voor iemand die de voorrondes mocht spelen nou ook niet bepaald leuk om in de finale thuis te moeten blijven omdat er dan wel een GM opgetrommeld kan worden.

 3. Avatar
  Twaburov 10 mei 2024

  @Leo: De kracht van HMC is dat we in de breedte sterk genoeg zijn om alle voorrondes door te komen en in de top sterk genoeg zijn om een bekerfinale te kunnen winnen. Alles bij elkaar zijn er heel veel leden die hierdoor een steentje bijdragen. Dan heeft het toch juist wel met clubschaak te maken?

  Pavlidis werd bij ons niet betaald. Vorig seizoen heeft hij 6 keer meegedaan, maar dit seizoen inderdaad maar 1 keer. Voor hem is de Duitse competitie interessanter en een paar keer kon hij niet. Zo’n bekerfinale is natuurlijk wel altijd leuk en als HMC zijnde proberen we het sterkst mogelijke team af te vaardigen.

  Voor het NK Schaakvoetbal op 30 juni toveren we ook weer wat konijnen uit de hoge hoed, dus dan weten jullie dat vast!

  • Avatar
   Leo 10 mei 2024

   @Twan, zo kun je er ook naar kijken, natuurlijk. Het ligt er ook een beetje aan wat en wie jullie als clubschakers zien. Misschien komt Pavlidis al jarenlang gezellig over de vloer. Ik denk dat dat voor mij lastig in te schatten is.

   Denk dat de kern van mijn betoog (als het dat al is) vooral de gedachte is dat er ook iemand bij een van jullie tegenstanders nog een goedgevulde envelop onder zijn kussen kon hebben liggen, waarmee de beker vrij eenvoudig aan jullie neus voorbij zou zijn gegaan. Als je vooraf met een vast team zou spelen, sluit je zulke vage gebeurtenissen gewoon uit, en krijg je wat mij betreft een leukere, eerlijkere competitie. (In ieder geval misschien: een duidelijkere strijd?)

   Dat zoiets bij de beker mogelijk is – en volgens mij ook nog gewoon in de competitie – vind ik als toeschouwer jammer. Ik herinner me nog wel een wedstrijd bij Charlois, die geloof ik op het punt stond om te promoveren naar de meesterklasse, waarvan ik hoorde dat ze de dag van tevoren nog even gauw rond zijn gaan bellen en een paar GM’s op hebben weten te trommelen.

   • Avatar
    TD 10 mei 2024

    Ik ken de regels niet precies, maar is het niet zo dat die GM’s van Charlois al (een bepaalde tijd) lid moesten zijn en ingeschreven bij de KNSB? Dan is hun opkomst misschien verrassend, maar ook weer niet zò verrassend…

   • Avatar
    Twaburov 10 mei 2024

    Tja we kunnen ook een ratinggrens van 2400 instellen en na afloop met zijn allen gaan bowlen als je het per sé zo amateuristisch wil maken.

    • Avatar
     Leo 10 mei 2024

     Wie heeft het hier over een ratinggrens? Waar haal je dat vandaan? Ik zou eerder denken dat je juist verder moet professionaliseren. Want bij welke andere sport kun je gedurende het hele seizoen continu nieuwe spelers bij je ploeg halen? Laat clubs gewoon spelers inschrijven voor de beker zoals je dat bij bijvoorbeeld profvoetbal ook hebt. Anders kun je net zo goed alle regels afschaffen en na afloop lekker gaan bowlen als je het zo amateuristisch wilt houden.

     • Avatar
      Thomas Mollema 10 mei 2024

      Bij de beker is het nu ook zo dat de spelers opgegeven moeten zijn voor het seizoen (1 oktober) en je daarna geen nieuwe mensen meer in kan schrijven voor de beker. Heel professioneel dus!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.