Mikhail Gurevich winnaar van het Limburg Open

De laatste ronde van het Limburg Open. Rechts vooraan Mikhail Gurevich. Links in blauw overhemd Max Warmerdam. (foto Frank Clevers)

In het 16e BPB Limburg Open in Maastricht zijn de grootmeesters Mikhail Gurevich en Max Warmerdam op de gedeelde eerste plaats geëindigd met 6 uit 7.

Op grond van Average Rating of Opponents (ARO; de gemiddelde rating van de tegenstanders) werd de toernooizege toegekend aan Mikhail Gurevich.

Gurevich en Warmerdam wonnen allebei hun partij in de 7e en laatste ronde. Max ging tot het uiterste om zijn punt binnen te halen. Het leek op remise uit te draaien, maar Max bleef maar duwen en duwen tot uiteindelijk Marius Fromm bezweek, wel pas na 111 (!) zetten. Inmiddels waren alle andere partijen afgelopen en was de speelhal al vrijwel leeg. Een mooie apotheose.

Voormalig top-5 van de wereld

Met Mikhail Gurevich heeft het Limburg Open een grote naam als toernooiwinnaar. Gurevich (65 jaar) is een voormalig wereldtopspeler. In zijn beste jaren hoorde hij bij de top-5 van de wereld. Hij werkte samen met de absolute wereldtop onder wie Anand, van wie hij secondant was. Hij werd in vier verschillende landen nationaal kampioen, een zeldzaamheid. Hij werd kampioen van Oekraïne, Sovjet-Unie, Turkije en België.

Mikhail Gurevich, toernoowinnaar Limburg Open. (foto Frans Peeters)

Tienkamp

Voor het eerst vond naast het reguliere toernooi een Tienkamp plaats met drie grootmeesters, vijf IM’s en twee FM’s. De eerste 3 ronden hiervan werden op woensdag en donderdag gespeeld in Heerlen, de ronden 4 t/m 9 tegelijk met het eigenlijke toernooi in Maastricht. De Tienkamp was mede opgezet als normentoernooi als kans voor een aantal spelers om een (groot-)meesternorm te scoren. De Belg Thibaut Vandenbussche en de Duitser Julian Kramer wisten een grootmeesternorm, waar minimaal 6,5 punt voor nodig was, te behalen. Winnaar van de Tienkamp werd GM Alexandr Fier met de prachtige score van 7,5 uit 9.

Twee cracks van de Tienkamp: IM Thibaut Vandenbussche (links) en GM Alexandr Fier. (foto Frans Peeters)

FM-titel Sasa Albers

Het reguliere toernooi heeft ook nog iets opgeleverd voor Sasa Albers. Hij bereikte de grens om de FM-titel aan te vragen. Sasa startte dit toernooi met een rating van 2290. Na de vierde ronde had hij 10 ratingpunten gewonnen, waardoor hij virtueel op 2300 kwam en daarmee de grens bereikte om de titel van FM (FIDE Meester) bij de FIDE te kunnen aanvragen.

Sasa Albers bereikte in het toernooi de grens van 2300 zodat hij de FM-titel kan aanvragen. (foto Frank Clevers)

Bijna 600 deelnemers

Aan het 16e BPB Limburg Open hebben bijna 600 spelers meegedaan. Dit is het maximale aantal spelers dat mee kan doen (meer zijn er niet toegestaan in de sporthal). De interesse is altijd heel groot. Dit jaar was het toernooi begin april al volgeboekt. We zijn er als organisatie trots op dat het toernooi geldt als een van de grootste (en gezelligste!) weekendtoernooien van Europa. Het toernooi ging ook nu weer over 7 ronden klassiek tempo en duurde het hele pinksterweekeinde, van vrijdag tot en met maandag.

Heerlijk, die volle sporthal in Maastricht.

65 jaar geleden clubkampioen

Onder de deelnemers was iemand die we een speciale vermelding waard vinden. In de B-groep deed Gerard Grotenhuis mee. In de jaren ’50 was hij jeugdlid van de Maastrichtse club MSV in hotel De L’Univers. Gerard kwam uit Enschede en was naar Maastricht gekomen voor de opleiding aan de Hogere Hotelschool. Gerard werd in 1958 jeugdkampioen van Limburg en in 1959 werd hij clubkampioen van MSV, nog maar 19 jaar jong. Kort hierna ging hij vanwege omstandigheden terug naar Enschede. Hij zat nu dus weer achter het bord in Maastricht, 65 jaar (!) nadat hij in die stad clubkampioen werd.

Gerard Grotenhuis werd 65 jaar geleden clubkampioen van MSV in Maastricht en was er nu terug. (foto Frank Clevers)

Toernooisite

Alles kun je vinden op de toernooisite:

limburgopen.nl

Over frankclevers-schakenlimburg

- Redacteur websites KNSB
- Webmaster Limburgse Schaakbond.
- In organisatie Limburg Open, Maastricht.
- Voorzitter Schaakvereniging Maastricht.
- Erevoorzitter Limburgse Schaakbond.
- Lid van Verdienste KNSB.
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

1 Reactie

  1. Avatar
    Dimitri Reinderman 21 mei 2024

    Gerard Grotenhuis is ook bekend door de toernooien die in zijn hotel in Enschede georganiseerd werden, zoals de halve finales van het NK en de play-offs van de meesterklasse.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.