Over ruim een week: het NK schaken 2024!

Nog een kleine week en dan start het Nederlands Kampioenschap schaken. Van 6 t/m 13 juli spelen 16 heren en 12 dames in Stadion Galgenwaard om de titel. Eerder gaven we al wat informatie over de neven­evenementen: je kunt elke dag komen kijken, maar ook zelf spelen!

Het laatste nieuws is dat het SGS-grand prixtoernooi (jeugd) op zaterdag 6 juli en het NK omnisimultaan (zie ook hier) op zondag 7 juli vol of bijna vol zitten. Aanmelden leidt tot een plekje op de wachtlijst. Dat zijn wel evenementen die erg leuk zijn om te bezoeken, dus laat je niet weerhouden om langs te komen!

Een eerdere omnisimultaan bij Paul Keres

Bij de overige evenementen lopen de inschrijvingen lekker binnen, maar er is nog plek! Dus wil je vlakbij de grootmeesters je eigen zetten doen? Kijk dan vooral even of er iets voor je tussen zit:

 • Op maandag 8 juli is er een Rapidtoernooi: 15 minuten + 5 seconden per zet, zie hier voor alle informatie en om je in te schrijven! Verder houden we ook het NK voor pastores, bedoeld voor iedereen die in het vak werkt(e), zie ook hier.
 • Op dinsdag 9 juli is er Hand & Brain. Daar kan ik een hoop over schrijven, maar laat ik SV Paul Keres citeren: Je speelt in tweetallen. Eén zit aan het bord, die levert de handjes. De ander zit ernaast, en levert de brains. Brains bedenkt een zet, maar mag alleen maar zeggen met wat voor stuk er gezet wordt. Hands doet vervolgens de zet. Maar Hands hoort dus alleen maar “pion!” of “Paard!” en moet zelf maar kiezen welke pion of welk paard, en naar welk veld gespeeld moet worden. Laten we zeggen dat het maken van plannen niet de hoogste prioriteit heeft in deze spelvorm…. Zie hier voor alle informatie en om je in te schrijven!

Deze H&B-spelers hebben zich nog niet ingeschreven (bron Youtube)

 • Op woensdag 10 juli spelen we blitz: snelschaken met 3 minuten + 2 seconden per zet, zie hier voor alle informatie en om je in te schrijven! Zowel bij rapid als bij blitz telt het toernooi mee voor je rapid- of blitzrating, dus een mooie manier om er eentje te krijgen!
 • Op donderdag 11 juli is er Jouw Eerste Zet en een Schaak-Off activiteit. Jouw Eerste Zet is bedoeld voor je gezinslid/vriend(in)/huisgenoot die het spelletje ook wil leren. De KNSB meldt hierover: Leer schaken in een half uur. In deze starters clinic worden de basisregels van het schaakspel behandeld. Niet alleen de loop van de stukken, maar ook mat, pat, slaan, verdedigen en misschien zelfs al de drie gouden regels van de opening. Na de clinic ben je in staat om daarna een eerste partij te schaken. Hoe gaaf is dat? De Schaak-off is een kleinschalige manier om een eerste toernooi te spelen. Zie voor verdere informatie en om je in te schrijven hier.
 • Op vrijdag 12 juli is er Beat the Master: een sterke (groot)meester neemt het op tegen wie maar wil. Geen aanmelding of inschrijfgeld nodig, kom binnen en schuif aan! Zie hier voor alle informatie.
 • Op zaterdag 13 juli is de klapper met het NK snelschaken voor clubteams. In het laatste weekend verhuizen de finalisten naar een skybox, en dan hebben we alle ruimte om zo’n 80 viertallen kwijt te kunnen. Er zijn al mooie teams ingeschreven, als je mee wilt doen: klik hier.

Tot zover! Zien we je in Stadion Galgenwaard?

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

3 Reacties

 1. Avatar
  Jan Jaap Janse 30 juni 2024

  Nog een kleine week! Kijk of er iets voor je tussen zit en kom gezellig langs (alleen komen kijken mag natuurlijk ook).

 2. Avatar
  TD 30 juni 2024

  Komt er ook nog een boekenstand? Voor mij altijd een extra (zo niet dé) reden om een toernooi te bezoeken.

  • Avatar
   Jan Jaap Janse 02 juli 2024

   Dag TD, op zaterdag 6 juli zal de stand van Schaakkunst.nl aanwezig zijn. Mogelijk komt er nog een boekenstand op zaterdag 13 juli.

   Mocht overigens iemand interesse hebben om op een NK-dag met een stand aanwezig te zijn, laat dat dan even weten! Dan kijken we wat er mogelijk is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.