Grote veranderingen in de wereld van schaakuitgevers

Wellicht weet u nog wel dat “onze” New In Chess ooit begon als een Nederlands schaaktijdschrift en in de loop van de tijd evolueerde tot een internationale uitgeverij van een prachtig blad en talloze prima boeken. New In Chess werd in 2021 overgenomen door de Play Magnus Group. Die werd op haar beurt weer ingelijfd door chess.com. In het verlengde daarvan verschenen diverse boeken als cursus op chessable.com (video en digitaal). Dat gold ook voor de boeken van andere schaakuitgevers, zoals Everyman en Quality Chess. De wereld van schaakuitgeverijen is sinds deze week flink op de schop gegaan.

Waar chess.com en chessable.com online opereren doen de uitgeverijen vooral aan het printen van boeken en tijdschriften. Het zijn twee verschillende vakgebieden met ieder eigen kenmerken, vaardigheden en problematiek. Kennelijk werd dat ook zo gevoeld en heeft het geleid tot een splitsing van de activiteiten. Chess.com en Chessable.com gaan digitaal verder en de uitgeverijen van print gaan nu gezamenlijk hun eigen weg. Qualitiy Chess, New In Chess en Everyman gaan verder onder de bezielende leiding van GM Jacob Aagaard. Hij is de nieuwe CEO van deze groep uitgeverijen. Voor wie Jacob nog niet kent. Hij is een Deens/Schotse grootmeester, auteur en de oprichter van Quality Chess.

Overigens is het de bedoeling dat deze drie uitgeverijen weliswaar onder een gezamenlijke paraplu opereren, maar ieder zijn eigen ding kan blijven doen. Daarnaast blijft hun content (uiteraard) ook digitaal beschikbaar. Sterker: men wil dit verder uitbreiden met meer titels. U vindt meer informatie in een nieuwsbericht op chess.com

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.