Schaakcolumn voor schoonvader (gegeven!)

Enige tijd geleden vroeg ik hier op Schaaksite.nl of iemand een schaakcolumn wilde schrijven over een partij die ik met mijn schoonvader had gespeeld. Het ging om deze correspondentie partij. Mijn schoonvader en ik spelen absoluut geen bijzonder niveau, maar delen wel echte liefde voor het schaken. Hij las trouw de Volkskrant columns en zette de puzzel op en kon er dan dagen op studeren. Het hield hem scherp. Het stoppen van de columns is voor hem ook echt een gemis.

Dus zo ontstond het idee om van onze eerste correspondentiepartij voor zijn verjaardag (86 jaar) van onze eerste correspondentie een eenmalige Volkskrant column te laten schrijven. Via internet wilde ik een schaker met een titel inhuren, maar ik dacht toch ook even op Schaaksite.nl vragen…

Peter Huisman was een van degenen die reageerde en wilde wel een poging wagen. Ik had geen betere kunnen vinden! Peter heeft een ontzettend leuke column geschreven die zo in de Volkskrant had kunnen staan. Ik heb het vervolgens in de vormgeving van de Volkskrant gegoten en dit is het resultaat:

(grote versie)

Vandaag hebben we geluncht en natuurlijk had ik enorm zin om het te geven! Een A4 versie heb ik ingelijst en ingepakt in een Volkrant, met een kring van de koffie, om het nog wat authenticiteit mee te geven.

Wouter was erg verrast en blij. Hij vond de analyse ook goed en hij gaat het nog in alle rust thuis naschaken.

Over de puzzel zei hij dat hij die zet al vreesde. Ik heb er destijds ook naar gekeken, maar dacht dat ik mijn koningin in een vork zou verliezen. Het blijft verwonderlijk: we hebben allebei tijdens de partij allerlei variaties bekeken – en toch maken we oppervlakkige blunders. Ik wil ook geen excuses zoeken, maar op sommige dagen lag mijn focus ook een beetje bij de Zuid-Afrikaanse wijn.

Bij de puzzel heb ik ook nog gekeken of ik 15… Nxe3 16. Qxe3 Bxf3 17. gxf3 kon laten werken. Nog even de vraag of Wouter ook zo zou antwoorden, maar ik kreeg het niet rondgebreid. Volgens mij zou ik gewoon achter staan in materiaal en zou het te lang duren om de koning echt aan te vallen.

Ook het einde is zo met de kennis van nu erg matig uitgespeeld. Ik heb wel 10 variaties (sauvignon blanc) bestudeerd met interessante tactieken om een gelijkspel te vermijden en te spelen voor de winst – en toch een eenvoudige tactiek 36. Txf7 over het hoofd gezien.

Ten slotte wil ik Peter Huisman nogmaals bedanken voor de fantastische column en analyse, waardoor het resultaat perfect was. De beeldspraak over Huize Barendregt begreep ik in eerste instantie niet, tot ik had opgezocht wie Caïssa is. Gert Ligterink of welke andere grootmeester dan ook had geen mooiere column kunnen schrijven!

4 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 07 juli 2024

  Van harte gefeliciteerd met jarige schoonvader Wouter. Hartstikke mooi dat hij in zijn nopjes is met dit ludieke kado. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en daarmee bij heb mogen dragen aan de feestvreugde. En wat de uiteindelijke vormgeving betreft: je bent 100% geslaagd in je opzet, Klaas. Het ziet er prachtig uit! En de koffiekring geeft het nog wat extra cachet ook! 🙂

  • Avatar
   SchaakKlaas 08 juli 2024

   Hartelijk dank! Ja zeer tevreden over het resultaat. Binnenkort hem maar weer eens uitdagen 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.