NK: de eerste kwartfinales

Terwijl in de naburige zaal een rapid-toernooitje gespeeld werd, waren de hoofdtoernooien nu op volle sterkte: bij de vrouwen deden de ratingfavorieten nu pas mee na een vrije eerste ronde, bij de mannen heeft tot nu toe slechts één ratingfavoriet het veld moeten ruimen.

Koos Stolk opent de ronde (foto: Harry Gielen)

De voorlopige verrassing van het toernooi, Leandro Slagboom, deed het vandaag weer uitstekend, nu tegen Max Warmerdam. Warmerdam leek misschien even de overhand te krijgen, maar Slagboom verdedigde zich actief en wist daarmee de partij de remisehaven in te loodsen.

Dat Benjamin Bok lang kan nadenken over zetten is bekend, maar tegenstander Erik van den Doel probeerde hem vandaag naar de kroon te steken. Waar Bok bijna een half uur nadacht over zijn 6e zet, investeerde Van den Doel veertig minuten in zijn 8e zet. De Londen-achtige stelling was echter beter voor Bok met zwart en hij maakte de partij verrassend snel uit:

L’Ami en Bok ontspannen voor de partij op de tribunes van de Galgenwaard (foto: Harry Gielen)

Dimitri Reinderman gaf in een Konings-Indisch-achtige stelling zijn fianchetto-loper op voor Ivan Sokolovs pionnetje op c3. Wit had zoals vaker voldoende compensatie, maakte misschien aanspraak op meer, maar uiteindelijk is het evenwicht nooit echt verbroken.

Erwin l’Ami speelde tegen Sergei Tiviakov een kalmere manoeuvreerpartij. L’Ami kreeg al vroeg de c-lijn in handen en het was de vraag of dat voldoende voordeel opleverde voor de winst. Tiviakov besteedde op zet 23 bijna al zijn resterende tijd in de zet …f6, maar hij had goed gezien dat daarmee al het gevaar werd gestopt en de vrede werd niet veel later getekend.

Bij de vrouwen deden vandaag voor het eerst de ratingfavorieten mee, en dat heeft de rest geweten. Het eerste slachtoffer was Dana Verheij. Robin Duson kwam uitstekend voorbereid aan de start, offerde een pion maar toen wit die een paar zetten later teruggaf had Duson direct de overhand. De pion van e5 mocht doorslaan naar b2 en zwart stond toen niet alleen twee pionnen voor maar had ook nog een levensgevaarlijke aanval. Het einde was leuk:

Anne Haast won ook snel:

De andere twee damespartijen waren een stuk wisselvalliger. Anna-Maja Kazarian werd in eerste instantie compleet overspeeld door Rolinde den Heijer, maar in de complicaties rekende Kazarian net iets nauwkeuriger:

Maaike Keetman had tegen Mariska de Mie alle kansen om de partij af te maken, maar toen ze dat naliet wist De Mie de partij te kantelen. De Mie miste de beste voortzetting en toen kwam er een stelling op het bord waar De Mie met zwart een dame en een paard had tegen twee torens en een loper. Een complexe materiaalverhouding die dynamisch evenwicht bleek op te leveren: remise.

Bij de mannen morgen mag Van de Doel proberen om terug in de match te komen, verder kunnen we waarschijnlijk minstens één tiebreak verwachten. Bij de vrouwen zijn Keetman en De Mie de enigen die het evenwicht niet hebben weten te verbreken. We kijken uit naar een spannende dag!

 

Alle partijen tot nu toe in een game viewer:

1 Reactie

  1. Avatar
    TheBlackKnight 09 juli 2024

    Leandro heeft indrukwekkende prestaties geleverd, heel knap. Eerste ronde winnen met 1,5 punten tegen nummer 10 van Nederland en speelt nu gelijk tegen Max, die zelfs op weg is naar een plek 2 van Nederland en plek bij de top 50 van de wereld. Ik kijk uit naar de wedstrijd van morgen(vandaag). Zal Max erin slagen om met wit Leandro wel omver te krijgen of kan Leandro stand houden en wellicht voor nog een verrassing zorgen?…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.