NK: titelfavoriet delft het onderspit bij kwartfinales

Erwin L’Ami – Foto Harry Gielen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: één van de titelfavorieten op rating moet na vandaag naar huis. Erwin L’Ami speelde twee keer remise tegen Sergei Tiviakov en was daardoor veroordeeld tot een tiebreak. De klassieke partij van vandaag was weinig spectaculair. Maar de tiebreak bracht het nodige vuurwerk met zich mee. Erwin nam tot twee keer toe de leiding maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. U kunt via deze link de partijen uit de tiebreak naspelen.

Veel spannender was de partij tussen Dimitri Reinderman en Ivan Sokolov. Ivan kwam al snel heel goed te staan nadat Dimitri, hoe zal ik dat zeggen? De opening niet zo sterk had gespeeld. Maar de partij kantelde volledig na zwarts 13e zet in onderstaande stelling.

Wat zou u hier spelen? Een prima idee is om verder te gaan met stukken ontwikkelen, bijvoorbeeld 13. … Le6. Maar Ivan speelde, wellicht iets te enthousiast 13. … e4 en gaf daarmee alle voordeel weg. Sterker: nu is het wit die het betere van het spel heeft.

Ivan Sokolov – Foto: Harry Gielen

In onderstaande stelling heeft zwart zojuist 21. … Dh4 gespeeld.

Wit had nu ruim voordeel (Stockfish geeft meer dan +2) kunnen behalen. Wat had hij moeten spelen?

Uiteindelijk kantelde de partij in het voordeel van Ivan Sokolov. U kunt hier de hele partij naspelen.

Max Warmerdam is de andere titelfavoriet. Nadat de eerste partij tegen Leandro Slagboom in remise was geëindigd rustte op Max de plicht om er vandaag een schepje bovenop te doen. Aanvankelijk zag het er nog helemaal niet zo veelbelovend uit. Max had met wit wel enig voordeel, maar zwart leek een redelijk solide stelling te hebben. De volgende situatie ontstond na de 17e zet van wit.

Na deze fout op de 17e zet ging het voor zwart snel bergafwaarts en behaalde Max een keurige overwinning.

Resteert ons nog één partij. Benjamin Bok deed wat je na een overwinning in het eerste deel van een minimatch moet doen: geen onnodige risico’s nemen en het halve punt op het droge slepen. Dat lukte. Hieronder vindt u zonder commentaar de beide remisepartijen.

Uitslagen heren

Leandro Slagboom – Max Warmerdam ½-1½
Erwin l’Ami – Sergei Tiviakov 2½-3½ (na tiebreak)
Erik van den Doel – Benjamin Bok ½-1½
Ivan Sokolov – Dimitri Reinderman 1½-½

NK Dames

Bij de dames was het allemaal wat minder spannend. Alle partijen eindigden in een beslissing. Dat was in de eerste ronde van de kwartfinales nog niet helemaal het geval. Toen wist Mariska de Mie nog remise te maken tegen Maaike Keetman. Maar Maaike besliste de partij nu wel in haar voordeel. Zie onderstaande stelling.

In deze stelling is niet zo heel veel aan de hand.  Wit heeft een pionnenmeerderheid op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel. Omdat de zwarte koning die meerderheid beter kan ondersteunen heeft zwart enig voordeel. Maar heel veel is het niet. Wat zou u hier spelen?

Wit ging dus in de fout en toen ontstond er een veelbelovend eindspel voor zwart. Hoe had zwart het in de volgende stelling fraai uit kunnen maken?

Zoals het nu ging won zwart ook zonder al te veel moeite. Keetman door naar de volgende ronde.

De partij tussen Rolinde Den Heijer en Anna-Maja Kazarian was een tamelijk onregelmatige gebeurtenis. Anna-Maja moest enige tijd vrezen voor haar schaakleven, maar uiteindelijk kwam alles voor haar toch nog op z’n pootjes terecht. Robin Duson kwam al snel goed te staan en scoorde haar tweede punt.

De partij tussen Anne Haast en Fleur Westerhof was geen regelmatige overwinning. Weliswaar stond Anne vrijwel de hele partij beter. Maar er slopen hier en daar toch wat onnauwkeurigheden in haar spel. Zie de volgende stelling. Wat zou u hier spelen?

Zwart ging hier in de fout en daarna volgde nog een fout en toen was het snel gebeurd. U vindt hieronder alle partijen, waarvan sommigen met enig commentaar.

Uitslagen dames

Fleur Westerhof  – Anne Kuipers-Haast 0-2
Anna-Maja Kazarian – Rolinde den Heijer 2-0
Dana Verheij – Robin Duson 0-2
Maaike Keetman – Mariska de Mie 1½-½

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.