NK: drie beslissingen, één remise

Woensdag 11 juli 2024 is de dag van de halve finales. Niet alleen is het de eerste ronde van de halve finale van de Nederlandse schaak­kampioenschappen, maar in Dortmund wordt vanavond de halve finale van het EK voetbal gespeeld.
Mijn interesse in voetbal is in de loop der jaren behoorlijk weggeëbd: ik schrijf dit verslag tijdens de wedstrijd met mijn rug naar de televisie gekeerd. Maar ik vind het wel aardig om te zien hoe dat mannetje dat om de hoek woonde en alle grote jongens op zeer jonge leeftijd al dolde, inmiddels zo goed is geworden dat hij een basisplaats in het Nederlands elftal heeft weten te bemachtigen. Ik zal niet zeggen wie het is, maar zijn oudere broer (die destijds ook behoorlijk goed kon voetballen) noemden we altijd “Hups”.

Drie van de vier partijen in de eerste ronde van de halve finale eindigden in een overwinning, en bij de andere partij voorspelde ik halverwege de partij allesbehalve een remise. Kortom: een interessante dag vandaag.

NK Open

Max Warmerdam 1-0 Benjamin Bok

Het is een schot voor open doel dat er grote verschillen bestaan tussen een beginnende schaker en een grootmeester. Een van die verschillen is zeer duidelijk te zien in de behandeling van de opening. Een beginner is vaak geneigd om algemene regels min of meer gedachteloos op te volgen (pion in het centrum, stukken eruit, rokeren, en dan zien we wel weer verder). Een grootmeester behandelt de stelling heel anders, en zal eerder kiezen voor de doelmatige zet dan voor de dogmatische.
Warmerdam verkreeg in deze partij voordeel toen Bok verzuimde om op de koningsvleugel tijdig aan de rem te trekken. Dit leidde tot een strijd van goed paard tegen slechte loper, waarbij Wit zijn voordeel structureel uitbouwde.

Ivan Sokolov 0-1 Sergei Tiviakov

Sokolov en Tiviakov hebben behoorlijk wat overeenkomsten. Ten eerste zijn ze allebei buiten Nederland geboren en zijn beiden de 50 gepasseerd. Bovendien hebben Sokolov en Tiviakov allebei meerdere titels op hun naam staan, zowel Nederlandse kampioens­titels als boektitels: beide grootmeesters hebben begin 2024 een tweede deel aan hun schaakboekenreeks over strategie uitgegeven.
Het eindspel is echter een wereld op zich, en in deze partij bleek eens te meer hoe belangrijk (en ingewikkeld) toreneindspelen zijn.

Morgen zullen Bok en Sokolov dus flink aan de bak moeten om in de race te blijven.

 

NK Dames

Vorig jaar was het format voor het algemeen kampioenschap al een knock-outsysteem. Dit jaar is ook het format van het Dameskampioenschap aangepast. Er deden er dit jaar twaalf mee, waaronder zeven speelsters onder de 20. De vier speelsters die de eerste ronde vrij hadden (Anne Kuipers-Haast, Robin Duson, Anna-Maja Kazarian en Maaike Keetman), wisten in de tweede ronde te winnen.

Anne Kuipers-Haast 1-0 Robin Duson

Onder de overgebleven deelneemsters is dit de oudste tegen de jongste (al schelen ze minder dan 10 jaar met elkaar). Op zet 30 offerde Wit speculatief een stuk. Dit gaf interessante aanvalskansen, en bleek praktisch de juiste beslissing: Duson wilde te veel en ging daardoor in de fout.

Maaike Keetman ½-½ Anna-Maja Kazarian

In de Twitch-chat van Anna-Maja werd deze confrontatie vergeleken met het videospelletje Pokémon: aan het begin van het spel kom je in aanraking met je directe rivaal; gaandeweg het spel groei je, maar je rivaal groeit parallel mee; je komt je rivaal verscheidene malen tegen; en aan het eind van het spel is de laatste confrontatie met je rivaal. Keetman en Kazarian hebben een zeer vergelijkbare verstandhouding: ze hebben reeds op zeer veel verschillende toernooien en kampioenschappen de degens gekruist.
Vandaag was het een chaotische partij die eindigde in de enige uitslag die ik niet had voorspeld.

 

Morgen het vervolg van dit tweeluik. Hopelijk wordt het opnieuw vuurwerk.

1 Reactie

  1. Avatar
    Duusker 11 juli 2024

    Deze partijbesprekingen waarbij de zetten ook op het bord te zien zijn waardeer ik zeer. Goede uitleg!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.