Giri trekt stand gelijk in boeiend gevecht
Na gisteren was het van meet af aan duidelijk dat Giri iets goed wilde maken. Het klassieke schaak is al vele malen dood verklaard, maar even zo vele malen werd deze gedachte gelogenstraft. Ook nu weer. Het werd een uitermate boeiend gevecht.
De eerste klassieke partij was er eentje waarvan je in het begin denkt: zal het een van beide partijen lukken om hier iets tastbaars uit te halen? Niemann beantwoordde de Siciliaan van Giri met de Moskou-variant: 3. Lb5+.
Spelers die voor het Siciliaans kiezen, moeten zich niet alleen voorbereiden op de vaak uitermate complexe hoofdvarianten in het open Siciliaans, maar ook op allerlei ‘anti-Sicilianen’. Het is wellicht ook wel begrijpelijk dat Niemann de hoofdvarianten ontweek omdat Giri prima is ingevoerd op de theorie van de Najdorf (hij bedacht er een Chessable-cursus voor).
Die anti-Sicilianen zijn ook best lastig voor zwart. Vaak zit er minder in dan in de hoofdvarianten. Met 3. … Pd7 ging Giri voor de meest complexe voortzetting. Na 3. … Ld7 kun je al gauw afwikkelingen krijgen die het spel er niet interessanter op maken. Enfin, er ontspon zich een interessant gevecht waarin zwart al spoedig het iets betere van het spel had. Zullen we kijken wat er gebeurde?
Zie onderstaande stelling na 26. … Ta8. Wat zou u hier spelen?
Tja… wat moet je hiervan zeggen? Zwart staat wellicht een tikkeltje beter. Zwart heeft meer pionnen in het centrum. Dus daar zit enige potentie in om ooit d5 te spelen. Maar hij heeft een zwakke pion op a6. Wit heeft zwakke pionnen op a4 en c3. Het witte paard is geen geweldig stuk. Die is de hele partij al een beetje op zoek naar een goed plekje.
Een volgend kritiek moment ontstond na 39. … Pxa4. Zie onderstaand diagram. Wat zou u doen? Een stel torens ruilen of de torens op het bord houden?
Hierna kwam zwart gewonnen te staan. Maar het was een bijzonder lastig eindspel en moeilijk om perfect te spelen. Giri gaf Niemann nog een kans op remise. Maar toen hij deze aan zich voorbij liet gaan was het snel gebeurd. Overigens moest Giri nog wel nauwkeurig spelen. Zie onderstaande stelling. Wat zou u hier spelen?
Hieronder vindt u de hele partij met de nodige aantekeningen.
De tweede partij van de dag
De eerste partij was een boeiend en zeer gecompliceerd gevecht. In de tweede partij kwam een Berlijnse verdediging op het bord. Dan weet je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er een remise aan komt. Het was inderdaad een matte vertoning. Beide heren sloten op de 28e zet de vrede. Dat was geen moment te vroeg. Het is wel begrijpelijk gezien de inspanningen van deze ochtend. Ik kan me ook wel voorstellen dat Niemann de schade wilde beperken.
Tussenstand
Een klassieke winstpartij levert de winnaar 3 punten op. Ik bedenk dan maar dat een remise ieder recht geeft op 1,5 punt. Dus de nieuwe tussenstand is:
- Anish Giri 4,5 + 3 + 1,5 = 9
- Hans Moke Niemann 7,5 + 0 + 1,5 = 9
Nog meer foto’s:
Foto’s van de lange partijen 1 en 2.
Foto’s ronde 3 toegevoegd.