50 Mistakes You Should Know

Het is een bekend gezegde: “je leert het meest van je eigen fouten!” Dat mag dan waar zijn, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je verkeerd doet. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Zelfs niet met behulp van het elektronische monster. Want die wijst je wel op fouten, je ziet het aan de hand van een gewijzigde evaluatie, maar de machine zegt niet waarom het verkeerd is. Daarbij kan dit boek van grote waarde zijn.

Wat voor materiaal mag u verwachten?

Het materiaal is afkomstig van de Spaanse Junior Kampioen­schappen. Logisch, want de meeste (zeer) sterke schakers maken dergelijke fouten niet. Overigens zijn het bepaald geen zwakke spelers die dergelijke fouten maken. Dat maakt het boek ook zo boeiend. Het zijn partijen waarin veel lezers zich zullen herkennen. Elk hoofdstuk begint met een aantal voorbeeldstellingen, die later in het hoofdstuk worden behandeld. De lezer kan dus eerst zijn tanden stukbijten op deze stellingen en later voor zichzelf beoordelen of hij ook dezelfde fouten heeft gemaakt als de betreffende spelers. Dat is een uitermate nuttige spiegel!

Zelf heb ik het onlangs ook ervaren. Ik stond duidelijk beter in een partij en besloot de dames te ruilen. Het leek me een goed idee om mijn voordeel te verzilveren in de vereenvoudigde stelling die overbleef. Had ik maar het boek gelezen. Het lag nog even op de plank. Ik zag al snel dat ik de tweede fout van het boek had gemaakt: dames ruilen en de aanval op die manier onderbreken. Het was op z’n zachtst gezegd niet zo handig. Want met dames was mijn voordeel aanzienlijk groter dan zonder. Ik val u verder niet lastig met mijn geknoei. Hier is een aardig voorbeeld uit het boek (fout 2).

Wellicht herkent u deze stelling min of meer. Het idee lijkt op dat van een beroemde partij tussen Botwinnik en Capablanca (AVRO 1938). Wit heeft een sterk centrum en dat is een eerste stap richting de aanval op de zwarte koning. Zwart heeft zojuist 17. … Dc4 gespeeld met het idee om dames te ruilen en de angel uit het witte spel te halen.

Uiteraard moet wit hier ruil van de dames uit de weg gaan. Want zijn voordeel was juist gebaseerd op de pionnenmeerderheid die het de zwarte koning wel eens heel erg lastig zou kunnen maken. Bij zo’n aanval heb je de dame nodig. Zonder de dames op het bord is het een heel ander verhaal. Zwart heeft de betere structuur en er is geen witte aanval.

Fout 11: tussenzetten over het hoofd zien

De La Villa illustreert het idee aan de hand van een voorbeeld uit een boek van Bondarevsky (Combinaties in het middenspel). Zie het volgende diagram.

Het idee zal u vast niet ontgaan. Er zit een paardvorkje in. Wit moet daarvoor eerst het paard op b6 elimineren. 1. Dxb6 wint (er dreigt ook nog mat!). De La Villa zegt hierover:

“Ik heb het vaak als een oefening gebruikt. Maar in één geval plaatste ik de witte koning op g1 in plaats van op h1 (zie het tweede diagram). Dat maakt nogal een verschil.”

Ziet u het?

Beide bijna identieke stellingen illustreren fraai het idee van de tussenzet. Zo’n zet is vaak mogelijk wanneer de andere partij een zelfde of sterkere dreiging in de stelling kan brengen.

Het eindspel: de rol van de koning negeren (fout 31)

De activiteit van de koning is een bekend principe zelfs op de meest elementaire niveaus. Maar toch past men het regelmatig niet toe omdat men in de veronderstelling verkeert dat andere dingen belangrijker zijn. Een andere reden is dan men niet op de hoogte is van de kracht van een koning in het eindspel. Meer specifiek: de koning kan prima vijandelijke vrijpionnen controleren. Om een lang verhaal kort te maken: de koning komt er regelmatig bekaaid vanaf en men vergeet gewoon hoe belangrijk zijn rol in het eindspel kan zijn.

In onderstaande stelling heeft wit weliswaar materieel voordeel, maar daar heeft hij weinig aan. Zijn structuur is slecht en de loper voelt zich ook ongemakkelijk met diverse pionnen op zijn kleur. Zwart staat duidelijk beter. Hij zal op de een of andere manier met zijn koning de witte stelling moeten binnendringen. Daarbij maakt hij de verkeerde keus.

De opening: niet bekend met tactische ideeën (fout 39)

In de volgende partij speelt wit met een tactisch idee dat al snel beslissend blijkt.

Omdat het zo leuk is, nog eentje waarin wit in een openingsvalstrik trapt.

Het beeld is hopelijk wel duidelijk. Het boek telt maar liefst, zoals de titel zegt, 50 veel gemaakte fouten. Dat varieert van fouten bij het rekenen tot strategische fouten, fouten in de aanval, eindspel, tactiek, profylactisch denken en (te weinig) aandacht aan de tegenstander besteden. Kortom: uiterst leerzaam en het kan niet missen of u vindt vast iets van uw gading in dit prachtige boek.

50 Mistakes You Should Know

  • Auteur: Jesus De La Villa
  • Publicatiedatum: 12 september 2024
  • Aantal pagina’s: 356
  • Uitgever: New In Chess
  • ISBN: 978-90-834064-4-2
  • Sample Pages
  • Hardcover: € 29,95
  • eBoek: € 24,95
  • Bestellen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

1 Reactie

  1. Avatar
    renzoverwer 02 maart 2025

    Ach fouten, kon ik alles maar zo goed als fouten maken… (vrij naar Cruijff).

    Lijkt me geinig boek met ook veel om om te lachen/geinen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.