schaakstukje

Zwart-wit schaak

De gekte rond vermeende racistische uitspraken/oproepen of wat dies meer zij is nu blijkbaar ook al tot het schaak doorgedrongen. Na Zwarte Piet, de negerzoen en de jodenkoek zijn de zwarte en witte stukken (en velden) van het schaakspel aan de beurt. Tenminste als het aan techreus YouTube ligt.

Op de site van de Telegraaf las ik een bericht dat de bekende schaakvlogger Antonio Radic (Agadmator) van de site is verwijderd omdat het AI algoritme de woorden zwart en wit aanzag voor hate speech.

Lees meer >

schaakstukje

Schaakmo(nu)menten

Soms mogen we getuige zijn van een bijzonder sportmoment. Afgelopen zondagmiddag schaatste de Zweed Nils van der Poel (Nederlandse opa) op de wk afstanden in Heerenveen een wereldrecord op de 10 km. In iets meer dan 12 en een halve minuut raffelde hij zijn rondjes af. Let wel op een laaglandbaan met hoge druk. Jorrit Bergsma eindigde met ruim 13 seconden achterstand op de 2e plek!

Nu kent de sportgeschiedenis meer van dit soort legendarische hoogtepunten (waar was je toen…).

Lees meer >

Het rijk der vrijheid

HWP Sas van Gent wint laatste twee teambattles op Lichess

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde een maand geleden aan dat het ‘rijk der vrijheid’ weldra weer in zicht komt. Ik heb er nog niet veel van gemerkt. Ik mis mijn schaakvrienden, spannende KNSB-wedstrijden en het genoegen om de eb en vloed van winst of verlies door te spoelen in een goedkope hamburgertent of bij een louche Chinees.

Lees meer >

schaakstukje

Cowboyschaak

Net als bij gewone mensen heb je bij schakers verschillende types. Schakers van allerlei pluimage passeren de revue: de voorzichtigen die een pionnetje voorsprong koesteren, de weifelaars die maar niet over een zet kunnen beslissen, de tragen die steevast in tijdnood komen, de tijdnoodjunks die juist kicken op tijdnood, de speedo’s die nadenken maar bijzaak vinden en zo snel mogelijk zetten, de kunstenaars die slechts de schoonheid van het spel nastreven,

Lees meer >

schaakstukje

Dubbelganger

Het schijnt dat iedereen een dubbelganger heeft (ga maar bij jezelf na). Zo is er iemand die als twee druppels water op Lionel Messi lijkt. Deze persoon kun je inhuren voor feesten en partijen en heeft er dus zijn broodwinning van gemaakt. Dat gold ook voor het evenbeeld van voormalig F1-coureur Michael Schumacher. Ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een dubbelganger die sprekend op de grote roerganger lijkt.

Lees meer >

schaakstukje

Schaakbord

Ik heb het schaken van mijn vader geleerd. Schoolschaken bestond nog niet en schaakcomputers al helemaal niet. De eerste regel die hij me leerde was om het schaakbord voor je neer te zetten met linksonder een zwart veld. Dit lijkt me ook de basisregel van het schaken. Daarna kwam de uitleg over de stukken.

Sindsdien heb ik bij elk plaatje, filmpje of wat dies meer zij van een schaakbord met stukken de onbedwingbare behoefte te kijken of het bord goed staat.

Lees meer >

schaakstukje

Aapjes kijken

Een delegatie van maar liefst 7 uitverkorenen van schaakclub Sneek bracht gistermiddag een bezoekje aan de dierentuin van Wijk aan Zee. Met opa Dirk, oom Anne en de neefjes Wytse, Ger, Tjitze, Johnny en Julius werd koers gezet richting het enige echte schaakwalhalla ‘Corus’ waar de diersoort schaker aanschouwd mocht worden.

Reden van dit alleraardigste uitstapje was de KNSB-prijs die onze club ten deel viel voor de grootste ledengroei in 2007.

Lees meer >

schaakstukje

CHESSLEAKS MAT GEZET

Van onze sportverslaggever

De internationale schaakfederatie FIDE heeft beslag weten te leggen op de site ‘chessleaks.com’. In deze schaaksite worden de tien belangrijkste schaakopeningen met alle mogelijke varianten ‘opgelost’. De documenten komen naar verluid uit de nalatenschap van wijlen grootmeester Bobby Fischer. Wie deze zeer belangrijke stukken heeft ontvreemd of geërfd is niet bekend. Het spoor zou leiden naar een Nederlandse grootmeester die in het laatste levensjaar van Fischer diverse keren op IJsland zou zijn gesignaleerd.

Lees meer >

schaakstukje

Eeuwig schaak

Voor mijn zomervakantie koop ik meestal enkele boeken. Met alleen Rummikub houd ik het geen drie weken vol. Hoe dan ook, dit jaar kocht ik voor een prikkie een zeer lezenswaardig boek over ruim 250 mijlpalen in de wiskunde, met de eenvoudige titel “Het wiskunde boek”. Een aanrader. Uiteraard zit er het verhaal van de graankorrel en het schaakbord bij. Voor elke rechtgeaarde schaker gesneden koek zodat ik het hier dan ook niet uit de doeken ga doen.

Lees meer >

schaakstukje

Tata stiel

Ik heb niet zoveel met computers. Voor mijn werk heb ik er eentje nodig en af en toe tik ik er een stukje op, maar dat is het dan wel. Behalve één keer per jaar wanneer de topschakers van de wereld in Wijk aan Zee neerstrijken voor het jaarlijkse Hoogoven schaaktoernooi (Tata doet me denken aan een winkel voor babyspullen).

Nu was het afgelopen tijd snertweer dus een ritje naar Wijk aan Zee zat er niet in.

Lees meer >