Texelse grootmeester bij Mat op ‘t Wad 2022

 

Op zaterdag 13 augustus vindt op Texel het jaarlijkse rapidtoernooi Mat op ‘t Wad plaats. De (van origine) Texelse grootmeester Dimitri Reinderman zal deelnemen, evenals John van der Wiel, die ook in 2021 meespeelde. Het toernooi vindt bij goed weer plaats in de buitenlucht, op het erf van de Texelse schaakkampioen Jaap Dros en begint om 11.15 uur. Opgeven via de website van schaakvereniging En Passant,

Lees meer >

schaakstukje

Appels met peren.

 

Onlangs was ik in de biljarthemel. Er was tegelijkertijd driebanden en snooker op tv. Moeilijk kiezen voor een biljartfan, mijn duim doet nog zeer van het zappen. Wat heeft dit met schaken te maken? Helemaal niks maar het lijkt me wel aardig de combinatie driebanden/snooker te vergelijken met de combinatie schaken/dammen.

Driebanden en snooker zijn niet met elkaar te vergelijken al zijn er overeenkomsten.

Lees meer >

Schaakinitiatief Magazine – editie 15 mei

Onze vierde editie van het Schaakinitiatief Magazine staat online! Schaakinitiatief Vlaanderen vzw heeft een magazine opgericht over de schaakactualiteit in Vlaanderen en omstreken. Daarnaast bevat deze blog ook een aantal vaste rubrieken om uw schaakkennis te vergroten. Bezoek onze nieuwe editie op: lichess.org/@/schaakinitiatiefSIV/blog/schaakinitiatief-magazine-editie-15-mei-2022/w3pIy9rL

Veel schaakplezier!

 

schaakstukje

Hands

Tijdens het afgelopen wk schaken was er nogal wat ophef tijdens een partij waarin Carlsen (per ongeluk?) een stuk aanraakte (hands!). Nu wil de oeroude regel dat aanraken ook zetten is. Het schaakforum op deze site ontplofte met de meest uiteenlopende meningen, voorstellen en wat dies meer zij. Ook ondergetekende deed een duit in het zakje. Volgens mij was het kristalhelder: Carlsen raakte duidelijk een stuk aan en moest daar dus ook mee zetten.

Lees meer >

schaakstukje

Cheesechess

Bij het bordspel keezen (variant van mens-erger-je-niet) worden de pionnen niet verplaatst door een dobbelsteen maar door kaarten. Zo mag je bijvoorbeeld alleen een pion opzetten als je een aas of een heer hebt. Ik stel me voor hoe deze regel te gebruiken bij het schaak. Net als bij het pokeren wordt het schaak (of wat daarvan over is) ook gedeeltelijk een geluksspel.

Elke speler krijgt vijf speelkaarten.

Lees meer >

schaakstukje

64

 

Dit jaar hoop ik, ijs en weder dienende, 64 jaar te worden (alvast bedankt). Naar mijn smaak voor een schaker de mooist denkbare leeftijd. Ik mag er dan ook, als het een beetje meezit, een jaar van genieten. De grootste schaker aller tijden stierf op deze leeftijd. Het had zo moeten zijn, al hoop ik wel wat ouder te worden. Mijn schaakheld Michael Tal is helaas maar 55 jaar geworden mede door zijn ongezonde levensstijl.

Lees meer >

HSG Open 2022 van 17-19 juni – Inschrijving geopend

Het HSG Open zal dit jaar weer worden gehouden op de mooie locatie in Hilversum in hotel Lapershoek. Het toernooi vindt plaats van 17 – 19 juni 2022. Er zijn weer aantrekkelijke arrangementen voor overnachtingen en maaltijden. Alle informatie is te vinden op www.hsgopen.nl. De inschrijving is geopend.

Er kan gespeeld worden in de A, B of C groep of in een vierkamp.

 

Lees meer >

schaakstukje

Sqaak

Het duurt nog even voordat hij er is maar dan heb je ook wat: de quantumcomputer. De superrekenmachine met q-bits i.p.v. bits. Oftewel niet rekenen met 1 of 0 maar rekenen met 1 of 0 of 1 en 0. Een revolutie in het computertijdperk die zijn weerga niet kent. Huidige snelle computers worden gedegradeerd tot trage telramen.

Is een dergelijke revolutie ook mogelijk bij het schaak?

Lees meer >

schaakstukje 01-09-2012

De Stones komen naar Nederland! Als eerbetoon een stukje uit de oude doos.

Dirk’s ABC.

Wie wel eens een bruiloft of jubileumfeest bezocht heeft kent het wel: het ABC. Een levensschets van de bruid, bruidegom of jubilaris aan de hand van het alfabet. Nu ben ik niet zo gek op feestjes dus dan maar een alternatief bedacht voor voorzitter Dirk Schild die na 30 (!) jaar trouwe dienst zijn hamer door geeft.

Lees meer >

schaakstukje

Opgeven

Je geeft een partij of wedstrijd op als je zeker weet dat je verloren staat of bent. Een judoka geeft op door met zijn hand op de vloer te tikken. Een schaker door de klok in te drukken, de koning om te leggen of op het vlaggetje te klikken bij Lichess. Een bokser als zijn team de handdoek in de ring gooit.

Als ik tijdens een spelletje Barricade met mijn vrouw (ze kan niet schaken!) opgeef in een hopeloze stelling dan vindt ze dat onsportief.

Lees meer >