schaakstukje

Online schaak

Onlangs kwam ik een oud clublid tegen van schaakclub Sneek. We raakten aan de praat en kwamen al snel over schaken te spreken. Hij wees mij op de site lichess.org. Op deze site kun je gratis schaken op elke gewenste tijd, snelheid, enz.

Benieuwd ging ik thuis snel inschakelen. En ja hoor, na wat gezoek bleken de mogelijkheden schier onuitputtelijk. Niet alleen het tempo maar ook de kleur kan ingesteld worden.

Lees meer >

schaakverhaal april 2006

De 100-jarige

Het was op een stralende meidag in het jaar 2006 dat de oude heer Lat 100 jaar werd.

De krasse man woonde nog zelfstandig in een eenvoudig huisje aan de Kiebitzlaan in Hilversum. Zijn vrouw José was hem reeds jaren geleden ontvallen, en nog elke dag dacht hij aan haar. Een grote foto van deze knappe donkerharige vrouw hing boven de schoorsteenmantel. Samen hadden ze zes kinderen gekregen die vandaag allemaal zouden komen.

Lees meer >

schaakstukje

Minormat

Bij het darten kennen we de negen darter (met het minimale aantal van 9 dartpijlen 501 punten uitgooien), bij het snooker de maximum (het maximumaantal van 147 punten in een beurt), bij het golf de hole in one. Twee of drie keer 6-0 bij het tennis heet een double/triple bagel. De maximale 10 punten voor een turnoefening, een serie van 20+ bij het driebanden.

Lees meer >

schaakstukje

PGN

Wims lovende, cynische, vleiende of bemoedigende stukjes betreffende mijn gestuntel op de elektrieke doos schreeuwen om een reactie. Laat duidelijk zijn dat ik bepaald geen held ben met muis en toetsen. Digibeet is een groot woord maar het komt in de buurt. Beste Wim: toegegeven een computer is een handig toestel, stuk gereedschap of instrument, velerlei toepasbaar. Maar je moet de boel niet verheerlijken. Een schaakpartij kun je ook naspelen met bord en stukken!

Lees meer >

schaakverhaal

Levend schaak

‘Schuif es wat op’ riep de zwarte loper in het plastic schaakdoosje. ‘Het wordt hier zo langzamerhand wel erg krap. Hoe lang is het geleden dat we weer eens lekker de benen konden strekken op het schaakbord’. ’Een week geleden toch’ sprak de witte toren, ‘je geheugen wordt ook al minder maar wat mij betreft spelen we weer eens een lekkere pot, ik vind dit uitzicht maar niks.

Lees meer >

schaakstukje

Wat is schaken?

Stel je koopt een schaakboek met daarin uitleg over de spelregels. Na enige oefening weet je de loop der stukken en anderszins. Je kunt schaken! Door veel te spelen en schaakstudie ontwikkel je je spel tot een voor jouw acceptabel niveau. Goed het kan altijd beter maar grootmeester zul je niet worden. De vraag is nu waarom speel je de ene keer veel beter dan de andere?

Lees meer >

schaakverhaal

De broedertwist

Lang geleden leefden er twee welgestelde broers in een klein land aan zee. Roeland bezat vele landerijen, boerderijen en wat dies meer zij. Zijn broer Dirk verhuurde diverse panden in enkele grote steden. Beide mannen hadden een gezamenlijke passie: schaken. En omdat ze dicht bij elkaar woonden werd menig vrij uurtje besteed aan het edele schaakspel. Tot op een kwade dag tijdens een partijtje het gesprek over geld ging.

Lees meer >

schaakstukje

Schaakclichés

Ik moet altijd lachen als ik voetbaltrainers hoor praten. Tussen de linies spelen, met de punt naar voren, kansen creëren, achterin de zaak gesloten houden, enz, enz.  Vooral aan het ergerlijke ‘druk zetten’ kan ik me mateloos storen. Vroeger heette dat gewoon aanvallen. Of het woord ’materiaal’ als men de spelers bedoelt. Materiaal gebruik je in de bouw of in de fabriek, maar niet op het veld.

Lees meer >

schaakstukje

Schaak light

Men beweert dat het schaakspel een oneindig aantal varianten kent. Genoeg voor eeuwen of meer. Aangezien een mensenleven pak hem beet 80 jaar gemiddeld duurt, lijkt me dit schromelijk overdreven. Stel, we willen dat elke partij die we spelen uniek is. Het is immers vervelend een partij te spelen die we vorige week ook al hebben gespeeld. Laten we van 70 jaar schaak spelen uitgaan (de eerste vijf jaar is kleuterwerk en de laatste vijf jaar is de animo verdwenen).

Lees meer >

schaakstukje

Bakoe

Waarom zijn Russen de beste schakers?

In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw waren er in Rusland vele zgn. arbeidersclubs waar men o.a. schaakte (er was zelfs een schaakmeubel voor ontworpen). Het onmetelijke land met zijn vele inwoners in combinatie met bovenstaande moet het antwoord op de vraag zijn. Er is echter nog een verklaring en die gaat als volgt: honderden jaren geleden leefde er in een klein dorpje in Rusland een schoenmaker.

Lees meer >