schaakstukje

Prachtpat.

 

Je hebt patsers en krachtpatsers. Rico Verhoeven valt in de tweede categorie na in de eerste ronden bont en blauw geslagen te zijn alsnog opstaan uit de dood om vervolgens voor de tiende keer wereldkampioen kickboksen te worden.

Wat mij betreft mag de schaker Hing Ting Lai zich ook krachtpatser noemen. In de barrage om de strijd voor een finaleplaats bij het NK schaak moest hij na een gewonnen eerste partij tegen Casper Schoppen de tweede remise houden.

Lees meer >

schaakstukje

Spelregels

In mijn vorig stukje (nooit column zeggen) schreef ik over de rochade. Naar mijn smaak een schoolvoorbeeld van een lelijke spelregel. Een overbodige regel die weinig toevoegt. Als minimalist houd ik van eenvoud en geen opsmuk. Wat dat betreft, ik kan er ook niks aan doen, heeft het damspel veel mooiere spelregels dan het schaken. Alle stukken hetzelfde en dezelfde loop. Gewoon schuin naar voren, schuin slaan en promotie tot dam.

Lees meer >

schaakstukje

Verboden te rocheren

Een veel gehoorde klacht van denksporters is de ruime remisescore. Vooral bij schakers/dammers van de betere garnituur. Topdammer Jannes van der Wal ergerde zich in zijn tijd aan de vele remises. Hij bedacht de variant doordammen waarbij er door moet worden gespeeld in vermeende remisestand. Ook schaken dreigt een remisespel te worden als het spel zo goed gespeeld wordt dat winst een zeldzaamheid is. Ook Bobby Fischer stoorde zich aan dit verschijnsel en kwam met het briljante idee om de stukken willekeurig op de onderste rij te plaatsen,

Lees meer >

schaakstukje

Louis.

 

Onlangs had ik een boze droom. Ik was sportverslaggever van een groot landelijk dagblad. Het speelde zich af in de perszaal na een interland van het Nederlands elftal. Het interview verliep als volgt: (J)Meneer van Gaal vindt u niet dat er in de achterhoede de bal te veel heen en weer werd gespeeld? (L) Je bedoelt dat het op een schaakpartij leek? (J) Voetbal kun je toch niet met schaken vergelijken?

Lees meer >

schaakstukje

Het is net schaken.

Ja hoor, daar was-ie weer: ‘het is net schaken’. Deze opmerking hoor je regelmatig als men bedoelt dat iets saai, langdradig of vervelend is. Meestal gebezigd door lieden die nog niet een loper van een paard kunnen onderscheiden. Spelen voetballers de bal iets te vaak naar elkaar toe zonder een meter terreinwinst dan is het net schaken. Duurt een debat veel te lang dan is het net schaken.

Lees meer >
Duijn triomfeert op ‘t Wad

Duijn triomfeert op ‘t Wad

Rob Duijn heeft het Texelse rapidtoernooi “Mat op ‘t Wad” met 8 uit 9 gewonnen. Het toernooi werd op 14 augustus onder prachtige weersomstandigheden in de boomgaard van Texels schaakkampioen Jaap Dros gespeeld. Favoriet John van der Wiel verloor in de derde ronde verrassend van Dick de Graaf en moest toezien dat de ontketende Duijn hem een half puntje voorbleef. De aanhang van de schakers genoot van een bezoekje aan het eiland en kon in theetuin “Karmijn”,

Lees meer >

schaakstukje

Filmpjes

Een aardig tijdverdrijf is het kijken van YouTube-filmpjes. De keuze is onuitputtelijk. Prachtige goals van Messi zien? Type ‘goals Messi’ en een keur aan filmpjes verschijnt op het scherm. Oude afleveringen van Theo en Thea zien? Zoek het maar op en je waant je weer in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zo staan er ook honderden, zo niet duizenden schaakpartijen op deze site.

Lees meer >

schaakstukje

Lijstjes

 

In de rubriek “In de schijnwerper” op Schaaksite wordt aan de geïnterviewde de vraag gesteld wie de beste schaker aller tijden is. Een subjectieve vraag die zich niet makkelijk laat beantwoorden. Het is appels met peren vergelijken en ook de verschillende tijdperken spelen een grote rol. Nu zijn er wat mij betreft echter een paar sporters bij wie het overduidelijk is wie de beste was.

Lees meer >

schaakverhaal, maart 2006

De eigenwijze koning

Heel lang geleden leefde er een koning van een groot land.

Koning Kapsones III, want zo heette hij, had veel ministers die zijn land bestuurden.

Hierdoor had hij weinig omhanden. En, zoals alle koningen die niets te doen hebben, verveelde hij zich stierlijk. Weet je wat dacht hij, ik ga een hobby zoeken, en meteen riep hij de minister van hobby’s en spelletjes bij zich.

Lees meer >

Queens’s Gambit Hilversum ipv HSG Open 2021

Het HSG Open 2021 in juni gaat niet door. In plaats daarvan vindt onderstaand schaakevent plaats in Hilversum van 10-12 september 2021.

Vanwege het enorme succes van de serie The Queen’s Gambit organiseren de Bibliotheek Hilversum, het A. Roland Holst College en de Stichting Hilversum Schaakt in het weekend van 10-11-12 september 2021 Queen’s Gambit Hilversum. In samenwerking met hilversummers.nl en Fabrique Ludique is een gaaf programma samengesteld en ter promotie van het meiden/vrouwenschaak en gericht op de jeugd.

Lees meer >