UIT OPTEKENINGEN 1

Het Nieuw Rotterdams Schaakgenootschap

Wilhelm Steinitz is een aantal jaren geleden, samen met sv Hillegersberg en Schiebroek/Westen Regina, opgegaan in de nieuwe vereniging sv Erasmus.

Met het ter ziele gaan van NRSG Wilhelm Steinitz verdween ook het clubblad van die vereniging. In het kader van de rubriek Schaakhistorie van de Schaaksite.nl hier nog eens een historisch feit uit de geschiedenis van NRSG Wilhelm Steinitz.

RM Pieter Sturm!!!

Pieter Sturm heeft na het weer eens behalen van het Wilhelm Steinitz Meesterschap nu ook de titel van Regionaal Meester verworven!

Uit een gezelschap van 22 erkend sterke spelers uit Rotterdam en omgeving kwam hij als sterkste te voorschijn en hij mag zich dus voor een jaar RSB-kampioen nomen. Een levensgrote beker, naast de geldelijke hoofdprijs, plus een welverdiend applaus van de aanwezigen bij de prijsuitreiking op zaterdag 25 augustus 2001 konden hem – uiteraard – niet uit zijn evenwicht brengen, maar de trots gloeide nog zo lang in hem na, dat hij de maandag daarop nog door koorts geveld in bed lag….

Na onze – inmiddels overleden – grand-maître mr. Ebbe Mulder, in het verre verleden, kan onze club weer bogen op het bezit van een Onderbondskampioen. Aan die hoedanigheid zit ook vast, dat hij mag meedoen aan de voorwedstrijden om het NK. Hoe het hem daarin ook mag vergaan, zeker is dat zijn naam te zijner tijd op TV-Teletekst zal zijn waar te nemen.

(Nu, in 2010 terugblikkend,valt te melden, dat hij later te Leeuwarden uitkomend tegen Friso Nijboer, op zaterdag werd weggevaagd en besloot de tweede partij, op zondag, dan maar op zijn beloop te laten).

In een prachtige reeks versloeg hij Pim te Lintelo, Luc Compagnie, Rogier van Arkel, Nathanael Spaan, Peter Wessels en tenslotte Rotterdams jeugdbeste Oscar van Veen, slechts onderbroken in de 4e ronde door een uitglijder tegen Rob van der Plas. Een fraai resultaat, resulterend in een TPR-waardering van niet minder dan 2408 en tevens een bevestiging van het feit, dat spelers uit een wat oudere jaargang (!) nog heel lang sterk kunnen blijven spelen. De club feliciteert Pieter van ganser harte met zijn succes!

Uit de laatste ronde de partij met Oscar.

1. d4 Pf6 2. c4 Pc6

De Black Tango, een dansje dat Pieter in zijn vele variaties beheerst.

3. d5 Pe5 4. Pc3 e6 5. e4 exd5 6. cxd5 Lb4

Tango beoefenaars geven hier soms de voorkeur aan Lc5.

7. f4 Pg6 8. e5

Het witte pionnencentrum ziet er imponerend uit, maar zwart kan via de flank hierop lustig inhakken (vergelijk eens met de Franse- en de Aljechin Verdediging). En net als bij het voetballen, vallen er gaten achter de verdediging.

8… Pe4

Dd8-h4+ ligt op de loer! Wit moet al maatregelen treffen.

9. Df3 Pxc3 10. bxc3 Lc5 11. De4 O-O 12. Pf3 d6 13. Lb2 c6

14. O-O-O

14. dxc6, d5 15. cxb7!?, dxe4? (beter 15…, Lxb7 16. Df5 met actief spel voor Zwart) 16. bxa8D, exf3 17. Dxf3 was hier een leuk intermezzo.

14… cxd5 15. Txd5 Pe7!

Brengt Lc8-f5 in de stelling!

16. Txc5 Lf5 17. De1 dxc5 18. g4

Een ruimingsoffer om de g-lijn in bezit te krijgen? (18…, Lxg4 19. Tg1, Lxf3 20. Dg3, Dd1# brengt je dan toch op andere gedachten…) Een blunder is misschien een betere benaming!

18… Dd5

Ook zo krijgt Wit het zwaar te verduren.

19. Dg3 Tad8

Mat in 1 zit al op de wip.

20. Le2 Le4 21. c4 Dc6 0-1

Na bestudering van de restkansen besloot Wit er de brui aan te geven (22. Td1, Da4 23. Pe1, Txd1+ 24. Lxd1, Dxc4+ 25. Pc2, Pc6 biedt inderdaad weinig perspectief).

Een leuke eindstand leverde ook de partij met Kees Wessels op. Na Pieter’s 57e zet Kc5 gaf Zwart op.

Zie 58…, axb3 59. Tc7, Ka6 60. Lc8+, Ka5 61. Ta8#, of

58…, Th4 59. b4, Txb4 60. Tc7 enz.

en

De toernooiuitslag:

Ptn ELO TPR

1. Sturm, P 6 1984 2408

2. Koster, W 2247 2286

3. Van der Plas, R 5 2165 2256

4. Van Veen, O 5 2187 2206

5. Van Arkel, R 4 2177 2101

6. Spaan, N 4 2147 2037

7. Compagnie, L 4 2167 1994

8. Segers, A 4 1869 2033

9. Noordijk, M 4 1944 2045

10.Wessels, C 2004 1932

11.De Jong, V 1934 2019

12.te Lintelo, P 1849 1929

13.De Jager. L 1875 1994

14.Vos, J.P 3 1817 1933

15.De Paus, W 3 1880 1884

16.Smink, M 3 1792 1854

17.De Ruyter, K 1889 1851

18.Plantfeber, A 1884 1806

19.Dabrowski, A 1878 1746

20.Van Buuren, F 2 2036 1772

21.De Freytas, P 2 1904 1775

22.Klijn, J 1876 1686

In de publiciteit komt het schaken maar zelden. In de regio is (was, nu het is opgegaan in het AD) “Het Rotterdams Dagblad” op dit terrein echter wel actief.

Van de ons ook reeds ontvallen Henny Vijgeboom, steller van de onderstaande artikelen en oud lid van NRSG Wilhelm Steinitz (en sv. Rotterdam), ontving ik destijds de volgende compilatie uit de genoemde krant.

SPAAN BENAUWD NAAR SCHAAKZEGE

Rotterdam 17 augustus

In de eerste ronde van het RSB-kampioenschap, dat tot 25 augustus in het bedrijfsrestaurant van de RET aan de Kleiweg wordt gehouden, heeft geen der favorieten een steek laten vallen. Titelhouder Wim Koster versloeg Paul de Freytas. Ook Rob van der Plas, Rogier van Arkel, Pieter Sturm. Luc Compagnie, Fabian van Buuren en Vincent de Jong startten met overwinningen. Voor oud-kampioen Nathanaël Spaan leek succes mijlenver; maar clubgenoot Joop Klijn wist een gewonnen stand alsnog in een nul om te zetten. Vanavond en zaterdagmiddag worden de tweede en de derde ronde gespeeld.

STURM LOEIT IN SCHAAKSTRIJD

Rotterdam, 20 augustus

Uitzonderingen daargelaten, bereiken schakers op 35-jarige leeftijd hun top. De 59-jarige Pieter Sturm heeft daar echter geen boodschap aan. Na de derde ronde van de strijd om de Rotterdamse schaaktitel (met 22 deelnemers) prijkt de kampioen van sv. Wilhhelm Steinitz bovenaan de ranglijst.

Pim te Lintelo. Luc Compagnie en Rogier van Arkel konden de gestadig tuffende “oldtimer” niet stoppen. Regerend kampioen Wim Koster, Rob van der Plas en Oscar van Veen volgen de verrassende koploper met 2½ punten. Vanavond (vierde ronde) worden in het bedrijfsrestaurant van de RET aan de Kleiweg onder meer de cruciale duels Van der Plas – Sturm en Van Veen – Koster gespeeld. Woensdag staat de vierde van in totaal zeven ronden op het programma. De kampioen mag meedoen aan de voorronden van het toernooi om de nationale titel.

VAN DER PLAS KLOPT STURM

Rotterdam, 22 augustus

De vierde ronde van het Rotterdamse schaakkampioenschap verliep bij de top-4 met 4-0 glorieus voor de witspelers. Rob van der Plas bracht Pieter Sturm al op de dertigste zet tot bedaren. De Capellenaar Oscar van Veen had weinig moeite met het mislukte Boedapester gambiet van Wim Koster, die zelfs al na de achttiende zet het vaantje streek en daarmee vrijwel zeker zijn titel prijs gaf.

De nog hoopvolle Nathanaël Spaan en Rogier van Arkel zonden Martin Noordijk (zeer goede stelling verprutst) en Pim te Lintelo naar het troosteloze middenterrein.

De stand na de vierde ronde:1/2 Van der Plas en Van Veen 3½ punten, 3/4/5 Sturm, Spaan en Van Arkel 3 punten. Vanavond wordt de vijfde van de zeven ronden gespeeld. Vrijdag en zaterdag zullen in de tramremise aan de Kleiweg de vonken er opnieuw van af spatten.

RSB SCHAKERS HIJSEN DE STORMBAL

Rotterdam, 24 augustus

In het toernooi om de Rotterdamse schaaktitel is een unieke situatie ontstaan. Liefst zes spelers kunnen nog uit de hoge hoed komen.

In de vijfde ronde brak Pieter Sturm weer los met een zege op Nathanaël Spaan en ook regerend kampioen Wim Koster gelooft er nog in; hij versloeg Leo de Jager. RSB-jeugdkampioen Oscar van Veen werd door Rogier van Arkel verrast met een eeuwigschaakmechanisme (remise). En uit het “niets” dook zowaar Kees Wessels op met een overwinning op Vincent de Jong.

De bedrijfskantine van de RET aan de Kleiweg is vanavond (19.30 u) en morgen (13.00 u) toneel van de slotronden.

APPLAUS VOOR KAMPIOEN PIETER STURM

Rotterdam, 27 augustus

De 59-jarige Pieter Sturm verbaasde zaterdag Jan en alleman met het veroveren van de Rotterdamse schaaktitel. De nestor zegevierde in zes van de zeven partijen, de jeugd met opgetrokken wenkbrauwen achterlatend. Aan remise schuiven heeft ie een hekel. In de zesde ronde versloeg de veelvoudig kampioen van de sv Wilhelm Steinitz kunstig Kees Wessels en in de slotronde schakelde hij vliegensvlug de 20-jarige Oscar van Veen uit. Rotterdammer Sturm had op de ELO-ranglijst liefst acht van de 22 spelers boven zich en werd tot zo’n krachtsexplosie derhalve niet in staat geacht. “Ik vind het wel leuk”, was zijn laconieke reactie bij de prijsuitreiking die hem een niet te torsen beker, 400 gulden en een klaterend applaus opleverde.

Wim Koster vond het helemaal niet leuk, want ondanks een imponerende eindsprint (drie uit drie) raakte hij met 5½ punten toch zijn titel kwijt en werd “slechts“ tweede. Rob van der Plas en Van Veen deelden met vijf punten de derde plaats. Sturm mag meedoen in de voorronden van de strijd om de nationale titel.

Tot zover de verslaglegging in “Het Rotterdams Dagblad”, de krant die in het gehele seizoen ook het schaakleven in bondscompetitieverband van de Rotterdamse clubs wekelijks op de voet volgt en de lezers op dit gebied van nieuw voorziet….Lees die krant!

(sic transit gloria….)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.