Jubileumboek SV Bergen

Op 2 januari maakten we de prijswinnaars bekend van de verloting van het jubileumboek van schaakvereniging Sliedrecht. Onder de gelukkigen was Sjaak Pielaet uit Alkmaar, lid van schaakvereniging Bergen. Als waardering voor onze boekenacties bood hij spontaan 10 exemplaren ter verloting aan van het jubileumboek van schaakvereniging Bergen.

Uiteraard hebben we zijn aanbod in dank aanvaard. Een mooie invulling van ons motto: Schaaksite.nl door en voor schaakliefhebbers.

Schaaksite.nl verloot de tien exemplaren. Deelname hieraan is gratis. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar , onder vermelding ‘Bergen’ De termijn van inzenden sluit op 15 maart 2011.

Voor de verloting van Schaken voor huisvrouwen van Karel van der Weide klik hier.

Een flitsende start dit jaar. Voor de maanden maart en april staan ook al twee fraaie boeken gepland dus het beloofd weer een mooi ‘boekenjaar’ te worden.

Jubileumboek van schaakvereniging Bergen: Een halve eeuw bedenktijd

Sjaak Pielaet stuurde ons twee recensies van het jubileumboek die wij hieronder weergeven.

Recensie van Johan Hut in de Noord-Hollandsche Dagbladen

De schaakclub Bergen bestond in 2008 vijftig jaar en vierde dat met een boek met een wel heel vrolijke voorplaat. Cartoonist Jan van Haasteren is lid van de club en fleurde niet alleen die cover maar het hele boek op met fraaie tekeningen. De talrijke anekdotes, sterke verhalen en beschrijvingen van leden spreken natuurlijk in de eerste plaats schaakliefhebbers uit de omgeving van de Noord-Hollandse badplaats aan. Eén verhaal ontstijgt dat aandachtsgebied echter, het verhaal over die andere schaakclub uit Bergen, de allang niet meer bestaande Koningsclub. Sjaak Pielaet, 47 jaar lid van Bergen en 23-voudig clubkampioen (hij loopt dus één op twee) geeft details over het gedrag van miljardair en schurk Arnfried Pagel, die zijn consumpties altijd wilde afrekenen met een briefje van duizend maar zijn tegenstanders nooit een drankje aanbood. Hij woonde in een gigantisch landhuis en had ook nog een huis aan de boulevard, dat hij alleen kocht voor de parkeerplaats. Het stoorde hem namelijk dat hij aan de boulevard zijn auto niet kwijt kon. Pagel had Koningsclub opgericht omdat hij bij Bergen niet in het eerste team kwam. Bij Koningsclub speelde hij ook niet in het eerste team, maar hij bracht het team wel met meesters en grootmeesters naar de nationale top. Pielaet verhaalt uitgebreid over de beroemde partij van Adam Kuligowski in de derby van Koningsclub tegen Bergen. Bij een stand van 7-0 werd de partij van Kuligowski afgebroken, waarna hij twee weken later uit Amerika opnieuw naar Nederland moest komen. Tegenstander: Sjaak Pielaet, die een aanbod van duizend gulden om de partij op te geven afsloeg. Hij verloor wel.

Recensie in de Nieuwsbrief van het Max Euwecentrum, door Evert Straat

Jubileumboeken

Het samenstellen van een jubileumboek van een schaakvereniging is geen sinecure. Het is tijdrovende bezigheid en hoeveel mensen hebben er belangstelling voor? De leden en oud-leden van de club en een aantal verzamelaars.

En daar blijft het dan wel bij. Toch zijn er nog altijd schakers die bereid zijn tijd en energie te spenderen aan het boekstaven van de geschiedenis van hun club. Onlangs verscheen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan het jubileumboek van de schaakclub Bergen, samengesteld door Sjaak Pielaet. Het bevat wel zo ongeveer alles wat in een jubileumboek hoort te staan. De ontstaansgeschiedenis van de club, aandacht voor de hoogtepunten van de vereniging, een eregalerij voor de clubkampioenen en markante leden, anekdotes en sterke verhalen, een aantal leuke partijen en een overzicht van de interne en externe competitie. Het geheel is verlevendigd met illustraties en limericks. Het laatste hoofdstuk bevat een overzicht van alle leden (348) die ooit bij de club hebben gespeeld. Het bekendste en tegelijk minst populaire lid van schaakclub Bergen is ongetwijfeld Arnfried Pagel. Hij wordt lid in 1973 en zorgt door zijn opvallende gedrag voor de nodige commotie. Het duurt enige tijd voordat men er achter komt wie men in huis heeft gehaald: een multimiljonair die rijk is geworden door de uitvinding van het zgn. Pagelbeton. Het lukt Pagel niet zich een vaste plaats in het eerste team te verwerven en eind jaren ’70 besluit de betonmagnaat de Koningsclub Bergen op te richten. Vanuit de 4e klasse onderbond van de NHSB begint hij aan zijn lange mars naar de landelijke hoofdklasse, die hem de landstitel en eeuwige roem moet opleveren. Om niets aan het toeval over te laten trekt hij een grootmeester aan (Lev Alburt), aangevuld met meesters en hoofdklassers. De clubs uit de regio moeten niet worden verslagen maar verpletterd. Na enkele promoties staat de wedstrijd Schaakclub Bergen tegen de Koningsclub op het programma. Op 11 maart 1982 vindt de ongelijke strijd plaats onder meer dan normale belangstelling en ook de plaatselijke pers is present. De ene na de andere Bergenaar wordt opgerold. Het lukt één speler de tijdcontrole te halen: Sjaak Pielaet in zijn gevecht tegen de Poolse grootmeester Kuligowski. Tijdens de partij biedt Pielaet zijn tegenstander in zijn beste Pools een consumptie aan. Na de vijfde keer krijgt hij een dodelijke blik toegeworpen en bijt Kuligowski hem toe: ‘Waarom noem me je steeds een varken?’ Bij het afbreken staat Pielaet verloren maar hij wil de partij graag uitspelen want ‘je krijgt niet vaak de gelegenheid een grootmeester twee avonden bezig te houden!’ Het uitspelen van de partij komt de Poolse grootmeester ongelegen want, zoals tijdens de onderhandelingen over een datum blijkt, Kuligowski is onderweg naar Amerika. Een voorstel van Pagel om de zaak financieel te regelen wordt door Pielaet afgeslagen. En zo zitten de heren twee weken later weer tegenover elkaar onder het toeziend oog van een fotograaf van De Telegraaf en vele andere belangstellenden. Er volgen nog een vijftiental zetten voordat Pielaet opgeeft. De volgende dag staat er een foto op de voorpagina van de krant onder de kop ‘Peperduur partijtje schaak’. Het kost een lieve duit (een slordige 5000 gulden) maar dan heb je ook wat: een 8-0 overwinning op Schaakclub Bergen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.