Canon (43): Hogeschool Zeeland Toernooi

 

Zonnen op het strand, zwemmen in de zee en ’s avond schaken, er is geen Nederlands toernooi waar het woord zomertoernooi zo letterlijk wordt opgevat als bij het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen. Intussen is het ook een toptoernooi geworden waar wereldtoppers graag aan deelnemen.

Begin jaren negentig had Vlissingen een weekendtoernooi, dat door Paul van Rooijen in het bondsblad (september 1997) werd omschreven als ‘niet zo ambitieus’. Ambitieuzer werden de Zeeuwen volgens hem toen Hans Groffen uit Utrecht naar zijn provincie terugkwam. Er werd een Initiatiefgroep Schaak Walcheren opgericht en een zevenrondig toernooi georganiseerd, dat werd gewonnen door de Oezbeekse meester Barsov samen met de Nederlander Abolianin, voor de meesters Carlier en Riemersma. Een jaar later speelden er al vier grootmeesters mee: Ehlvest, Hort, Bagirov en Motwani. Laatstgenoemde ging later competitie spelen voor Het Witte Paard in Sas van Gent. Er waren diverse kleine sponsors, maar in 1997 regelde een schakende leraar van de Hogeschool Zeeland dat er in zijn school gespeeld kon worden. Bovendien werd de school hoofdsponsor met een bijdrage die door de jaren heen steeds hoger werd. Reden, omschreven in hetzelfde artikel: “De hogeschool is internationaal gericht met flink wat buitenlandse leerlingen, het kennisaspect is belangrijk, ze zijn ambitieus. Geldt datzelfde niet voor het schaaktoernooi?”

In 1997 behoorde de Russische grootmeester Ikonnikov tot de winnaars, hij ging later in de competitie voor Middelburg spelen. In 2000 werden voor het eerst negen ronden gespeeld. Omdat alle spelers in één groep spelen, met meer dan tweehonderd deelnemers, eindigen er meestal meerdere spelers op de eerste plaats. In 2000 waren dat er vijf, onder wie Friso Nijboer, die in 2001, 2002 en 2005 weer tot de winnaars behoorde. Met vier zeges is hij recordhouder.

Dat iedereen in één groep speelt, betekent ook dat de toppers eerst twee of drie zwakke tegenstanders krijgen. Dat maakt het moeilijk om een titelnorm te scoren, maar Daniël Stellwagen deed de Zeeuwen een groot plezier door in 2004 in Vlissingen zijn beslissende grootmeesternorm te scoren en de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden te worden. Hij won het toernooi samen met Sasikiran en Tiviakov. Een jaar later won Stellwagen opnieuw, nu samen met vier andere spelers. Het jaar 2004 werd om nog een andere reden historisch. De winnaar van 2003, Rustam Kasimdzjanov, was vlak voor het toernooi van 2004 onverwachts wereldkampioen van de FIDE geworden. Vlissingen was zijn eerste toernooi als wereldkampioen en Jan Werle was de eerste schaker die hem versloeg.

Om het toernooi ongedeeld te winnen moet je zeker 8 uit 9 scoren. Dat lukte Kasimdzjanov in 2003 als eerste en de Pool Krasenkov in 2006 en 2009. In 2011 was de Rus Landa de derde die dit kunststukje uithaalde. Een bijzondere winnaar was de jonge Caruana in 2007, hij was nog nauwelijks bekend maar werd later een wereldtopper. Samen met hem op de eerste plaats eindigde onder anderen Migchiel de Jong, een Friese amateur die dat jaar de genoemde helden Kasimdzjanov en Krasenkov voorbleef.

Het Hogeschool Zeeland Toernooi is in zeventien jaar uitgegroeid van een toernooi met drie meesters tot een toptoernooi waar de hele schaakwereld met belangstelling naar kijkt.

Hier vindt u de website van het Hogeschool Zeeland Toernooi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.