Wim Hokken voor 20e keer kampioen van Schaakvereniging Sliedrecht

SLIEDRECHT – Hij jaagt al een tijdje op het record van P.C. Parel, de recordhouder aantal kampioenschappen bij Schaakvereniging Sliedrecht. Wim Hokken werd in april van dit jaar voor de twintigste keer clubkampioen van Schaakvereniging Sliedrecht en nadert zodoende het record van de in 2003 overleden erevoorzitter, die met 22 keer een niet te evenaren record leek te hebben.

De Sliedrechtse ambtenaar heeft dus nog twee kampioenschappen te gaan om het record te evenaren. In het afgelopen seizoen kwam de concurrentie vooral van Robert van Rekom en titelverdediger Peter van den Bergh, die beiden net te kort kwamen om Hokken van zijn 20ste cap af te houden. Dit seizoen speelde de ‘nieuwe’ kampioen intern 21 partijen en wist er daarvan 11 te winnen. Hij speelde 9 keer remise en verloor alleen van Robert van Rekom, de nummer twee.

Van 1940 tot en met 1960 was mister Sliedrecht, P.C. Parel, vrijwel ongenaakbaar in de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht. In die periode werd de voormalige onderwijzer maar liefst 17 keer kampioen. Daarna kwam er meer tegenstand, maar tot en met 1981 – in het jaar dat hij 62 jaar werd – wist hij nog 5 keer clubkampioen te worden. Opvallend was dat in diezelfde periode de tegenstand vooral kwam van Bas Hokken, de vader van de huidige kampioen, en de nieuwe ster, Wim Hokken.

De bescheiden huidige kampioen werd in 1972 voor het eerst clubkampioen van Sliedrecht en in 2012 dus voor de 20ste keer. Gezien de leeftijd van de huidige kampioen (59) zit het evenaren van het record er zeker nog in, al lijken de steeds sterker wordende jeugdspelers de komende jaren een grote hobbel te gaan worden. Zo zullen de eerder genoemde eigen kweek, maar ook Tobias Dekker, Floris Verweij en Niels Mijnster de nieuwe jeugdige sterren gaan worden. En binnen een paar jaar zullen de 3 Musketiers – Adrian en Andrew Mensing en Jorik Klein – hun Nederlandse jeugdkampioenschappen ook willen omzetten in een clubkampioenschap. Wim Hokken zal dus de komende seizoenen zeker de nodige moeite hebben om het record van Parel te gaan verbreken. Maar die 20 keer nemen ze hem niet meer af…

Zijn er in schakend Nederland meer van die recordhouders? Ongetwijfeld, maar wie zijn dat dan? Wie helpt mee om de recordhouders op een rijtje te krijgen en wie schrijft het verhaal over de recordhouder? Er zullen daar zeker mooie verhalen over zijn.

Jerry van Rekom, Schaakvereniging Sliedrecht

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.