Een ontmoeting met Jeroen van den Berg

Komende zaterdag beginnen drie mooie schaakevenementen op het Science Park in Amsterdam: het Science Park Amsterdam Chess Tournament met 300 deelnemers, het NK Algemeen en NK Vrouwen, en de ACP Golden Classic met onder meer Ivanchuk en Kamsky.

Eind mei was onze ontmoeting in Amsterdam. Het was een stralende dag en op het terras van de Irish Pub aan een van de Amsterdamse grachten was het goed toeven. De kroongroep van het Univé-toernooi werd deze dag bekendgemaakt. Op dat moment was nog niet bekend wie de deelnemers aan het NK waren. Ook de grote verrassing van de ACP Golden Classic in Amsterdam was nog niet aan de orde.

Wat een mooie bezetting van het Univé-toernooi dit jaar!

Ja, ik ben er zeer tevreden mee. Nakamura wilde ik al enkele jaren hebben en dat is nu gelukt. Sergei Tiviakov, die vorig jaar de Univé Open groep won, wilde dit jaar weer meedoen aan het Open toernooi. Maar hij hoefde geen moment na te denken toen ik hem uitnodigde voor de Kroongroep. Tiviakov is oud-Europees kampioen en ligt goed bij de sponsor en organisatie in Hoogeveen. Hifan You (China) is de op één na sterkste dame van de wereld en ze is pas 18 jaar. Alleen Judit Polgár staat nog boven haar op de FIDE-wereldranglijst voor vrouwen. Maar Hifan You is wel regerend wereldkampioene! En dan natuurlijk Anish Giri. Anish heeft, mede door zijn studie, een zwaar jaar achter de rug en is wat teruggevallen door zijn resultaten in Wijk aan Zee en op het EK individueel. Het is belangrijk dat hij weer boven de 2700 grens komt, ik ben benieuwd hoe het met hem zal gaan op het NK en in Hoogeveen.

Ondanks het feit dat we over minder middelen beschikken vergeleken met vorig jaar, hebben we door enige creativiteit toch een interessant deelnemersveld bijeengebracht.

Jeroen van den Berg, organisator en directeur van het Univé-toernooi

Meer informatie over het Univé-toernooi 2012

SPA Chess gecombineerd met het NK?

Ik denk dat dit een win-win situatie is voor beide partijen. Ook de KNSB heeft veel last van de financiële crisis en dat betekent dat er beperkt geld beschikbaar is voor het NK. Het kampioenschap is teruggebracht naar acht deelnemers en er zijn waarschijnlijk veel rechthebbenden. Wildcards zijn extra moeilijk bij een bezetting van acht. Sokolov zal een geduchte tegenstander zijn van Giri. Bij de dames moest helaas worden besloten tot een dubbelrondige vierkamp. Ik ben benieuwd hoe de jeugd (Haast en Middelveld) dit jaar gaat presteren.

Ik ben blij dat het NK weer terug is in de hoofdstad. Het NK hoort in een van de grote steden, met respect overigens voor Haaksbergen en Boxtel. Een grote stad geeft mogelijk meer sponsormogelijkheden in de toekomst. Laten we afwachten wat Amsterdam ons verder zal brengen.

Er is een duidelijke scheiding tussen het SPA Chess en het NK. Aart Strik is toernooidirecteur, ik dus niet. Ik ben penningmeester en voorzitter van het organisatiecomité, in die zin ben ik wel bij het toernooi betrokken. Mark van der Werf en Koos Stolk zijn namens de KNSB verantwoordelijk voor het NK.

Meer informatie over SPA Chess

Meer informatie over het NK

Meer informatie over de ACP Golden Classic

Tata Chess jubileumtoernooi in 2013 (75 jaar), komt Kasparov?

We zullen niet, zoals vijf jaar geleden, over extra middelen kunnen beschikken. Toen konden we ‘knallen’ mede omdat het economisch goed ging met het staalbedrijf. Maar de 75ste editie verkoopt zich zelf wel. Daar maken we ons geen zorgen over. Het blijft één grote reünie van schakers uit binnen- en buitenland.

Kasparov zal, afgezien van zijn prijs, niet meer aan dergelijke toernooien deelnemen. Hij heeft afscheid genomen en er zijn geen tekenen dat hij in de schaakarena wil terugkeren.

Tata Chess na 2013?

Belangrijker is of het toernooi na 2013 doorgang kan vinden. Het zal nog enige tijd duren voordat we hierover iets zullen horen. Geen bericht, goed bericht zullen we maar hopen. Iedereen moet ruim de tijd hebben om over zulke belangrijke beslissingen na te denken. We hebben nu eenmaal te maken met een economische crisis in Europa en het eind daarvan is helaas nog niet in zicht. Dit is nu eenmaal een gegeven voor alle partijen.

Feyenoord2002, hoe kwam je er zo op?

Het was al heel lang een wens van me om een boek te schrijven, maar er kwam maar niets van. Het was voor mij een unieke kans om mijn oude ambacht weer eens op te pakken. Ik ben jarenlang sportjournalist geweest. Maar het was uiteindelijk toch een behoorlijke klus. Met name wilden lang niet alle voetballers uit die tijd meewerken. Deels kwam dit door een ander boek dat in 2009 is uitgebracht en nogal kritisch van toon was. En in een herhaling hadden ze waarschijnlijk geen zin.

Je hebt Van Marwijk geïnterviewd, hoe kwam je met hem in contact?

Omdat ik vroeger sportjournalist ben geweest kende ik Kees Jansma nog. Kees wilde wel bemiddelen. Op een dag kreeg ik een telefoontje en moest ik een week later bij Van Marwijk komen. Het werd een bijzonder plezierige ontmoeting. Van Marwijk had een uur gereserveerd, maar het werd ruim twee uur. Omdat er direct een goede sfeer was en ons gesprek vlot verliep wilde Van Marwijk wel praten. Ik denk er met veel plezier aan terug.

Het EK het volgende kunstje van Van Marwijk?

Een tweede plaats op een WK is natuurlijk een prima prestatie en nu de volgende uitdaging: het EK. De eerste wedstrijd is belangrijk, dan moeten we van Denemarken winnen. Als we deze ‘sleutelwedstrijd’ niet winnen, zie ik het somber in.

Geen interview met Pi-Air, Pierre van Hooijdonk?

Pierre wilde niet meedoen, waarom weet ik niet. Al die voetballers hebben eigen belangen. Rond 6 mei 2012 stond er wel een groot interview met Pierre in het Algemeen Dagblad over het succes in 2002.

Loopt de verkoop van je boek?

We hadden een aarzelende start moet ik zeggen, het had beter gekund. Zoals je weet was ik wel op prime–time op Radio 1 om over mijn boek te praten en dat hielp wel. De internetverkoop kwam aardig op gang. In het begin aarzelde Feyenoord om mee te werken. Ze hebben liever alles in eigen beheer. Maar inmiddels ligt het boek ook in de Fan-shop. In Amsterdam wordt het boek nog nauwelijks verkocht, maar dat zal je niet verbazen. (Noot: inmiddels zijn er rond de 1.000 exemplaren van het boek verkocht).

Een historisch document is toch tijdloos?

Ja, met die intentie heb ik het boek ook geschreven. Het blijft voor iedere voetballiefhebber een historisch document over dit bijzondere Feyenoord-jaar. Daarom heb ik ook de actualiteit van die tijd gekoppeld aan de voetbalverslaggeving. De moord op Pim Fortuyn had natuurlijk grote invloed. Dat Wouter Bos (PvdA), zelf Feyenoord-fan, het voorwoord wilde schrijven heb ik erg op prijs gesteld.

Reactie Johan Hut?

Johan Hut dacht dat ik een seizoenkaart had van Ajax, maar dat was niet zo. Ik had een perskaart en ik heb jarenlang voor de persdienst van Ajax gewerkt. Zij waren volledig op de hoogte dat ik ‘Feyenoord-fan’ was. Dit heeft nooit een probleem gegeven, ik heb er jaren met veel plezier gewerkt.

(zie het artikel Feyenoord2002 op onze site)

Kleinzoon

Zoals beloofd heb ik een exemplaar voor je kleinzoon meegebracht en ik zal het voor hem signeren. Ik vond het een bijzonder stukje in jouw artikel over mijn boek.

Verloting

Voorspel de winnaars van het NK en win een gesigneerd exemplaar van Feyenoord2002. Klik hier.

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 10 juli 2012

    Aha, bedankt voor de reactie, Jeroen. Je deed je werk voor Ajax (met name het magazine) in elk geval met veel enthousiasme. Maar echte sportliefhebbers kunnen best van meerdere clubs genieten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.