NK 2013 (De Telegraaf) Dimitri Reinderman kampioen schaken

Dimitri Reinderman wint op de slotdag van het Nederlands Kampioenschap Schaken zijn partij tegen Roeland Pruijssers. De nieuwe titelhouder is in de beslissende barrage slagvaardiger dan zijn opponent Wouter Spoelman

AMSTERDAM – De slotronde in het Nederlands Kampioenschap schaken gaf precies de gehoopte spanning die bij een finale hoort. De koplopers Wouter Spoelman en Dimitri Reinderman wonnen hun partijen, tegen respectievelijk Erwin l’Ami en Roeland Pruijssers, met hangen en wurgen zodat zij op de gedeelde eerste plaats eindigden.

In de barrage van vijf minuten per speler per partij bleek Reinderman beduidend slagvaardiger zodat hij de nieuwe titelhouder is. Natuurlijk werden er kanttekeningen geplaatst bij een vluggertje als beslissing voor een serieus toernooi maar dat wordt vandaag de dag vaker gedaan. Reinderman is full time prof geworden na een periode van een vaste baan en deze titel geeft inspiratie en leidt tot interessante uitnodigingen. Wouter Spoelman keek tevreden terug. "Ik hoop een mooie carrière als arts te krijgen maar wil daarnaast de schaaksport serieus blijven beoefenen". Robin van Kampen eindigde als derde en mag tevreden zijn. Zijn tijd komt nog wel. Verder waren alle deelnemers ontevreden over hun prestatie. "Geef mij maar een touw en een hoge boom", probeerde Ivan Sokolov zijn gevoel te beschrijven. Lees meer…..

8 Reacties

 1. Avatar
  duberry 12 juli 2013

  Je leest op de site van Bohm, in zijn verslag vooraf aan het N.K., wel wie van de deelnemers in vorm zijn,maar niet wie uit vorm zijn.Het laatste lijkt mij belangrijker.Zelfs spelers uit vorm blijven favoriet(Ernst is alleen maar in kracht toegenomen).

  Ik vraag mij toch af, met de beste wil van de wereld, waarom alle schaakcorrespondenten hieraan meedoen.Zij informeren de lezers niet goed.Jammer!

 2. Avatar
  Kees Schrijvers 13 juli 2013

  Reactie Hans Böhm:

  Ik begrijp de reactie niet.

  In een artikel VOORAF aan het toernooi beschrijf ik dat alle deelnemers kansen hebben omdat het verschil tussen nummer 1 en 8 slechts 100 Elo-punten is.

  Daarna geef ik van alle deelnemers hun eigen krachten en (top)prestaties aan, om de spanning (dat iedereen kansen heeft, wat een unicum is in een NK) te onderbouwen voor de lezer. Ik had ook van alle acht de slechtste prestaties kunnen geven en daarmee onderbouwen dat niemand kansen had.

  Dat gedurende het toernooi blijkt dat sommigen uit vorm zijn, ja, ……. wat is daar nou voor mis-informatie aan? Zo valt er altijd wel wat te zeuren. Jammer!

 3. Avatar
  duberry 13 juli 2013

  Het is een reactie gericht aan alle schaakcorrespondenten,dus niet specifiek aan u. Ik heb ook al in het eerste N.K.-verslag van Herman Grooten hierop gewezen.Wie het schaken op de voet volgt kon voor het N.K. reeds de spelers aanwijzen welke in vorm en totaal uit vorm waren.Ik vind dat dit in een aankondiging hoort,waarin melding wordt gemaakt van kanshebbers.Schrijft men niet over kanshebbers/favorieten dan kan men "de vorm der spelers" weglaten(bijv. bij slechts een aankondiging of een z.g. sterreclame artikel).Aan uw reactie merk ik dat u niet op de hoogte was van groot vormverlies bij sommige spelers.Ik dank u voor uw reactie en wens u veel kracht met uw voortreffelijke activiteiten!

 4. Avatar
  duberry 13 juli 2013

  Het is N.K.-verslag 2 van Herman Grooten.Ook heb ik reeds op vormverlies gewezen in een commentaar op een verslag van Johan Hut op Schaaksite.nl ( al weken geleden),waarin hij melding maakt van de ratingstijging van Sipke Ernst,daar hij in de competitie zo sterk speelde.Dit verslag kan ik merkwaardig genoeg niet meer terugvinden op Schaaksite.nl

 5. Avatar
  Johan Hut 14 juli 2013

  Het is me niet helemaal duidelijk wat je wilt. Je wilt vermeld hebben wie er uit vorm zijn, maar je schrijft ook dat die ook favoriet blijven. Dan kun je dat toch net zo goed niet vermelden?

 6. Avatar
  Hendrikom 14 juli 2013

  Ik vind het ook tamelijk merkwaardig commentaar, vormverlies, vormwinst is sowieso aan de orde van de dag

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.