Het leven van Dimitri Reinderman (deel 4, slot)

Dimitri Reinderman ging vanaf 1998 minder werken (bij Demon) en meer schaken, zagen we in deel 3 van deze serie. Van amateurschaker werd hij dus semiprof. In 2007 werd Demon overgenomen door XS4All en werden alle werknemers ontslagen. Reinderman: “XS4All was geïnteresseerd in de klanten van Demon, niet in het personeel.” Hij maakte van de nood een deugd en werd fullprof. In commentaren was vaak te horen dat hij een comeback maakte, nadat hij aanvankelijk voor een maatschappelijke carrière had gekozen. Op zijn weblog gaf hij begin 2008 een duidelijke uitleg over waarom dat een misverstand was:

Dimitri Reinderman (links) met de sterkste schaker van Zuid-Afrika, van wie hij blind kon winnen.

Foto: www.dimitri.org.

“Na mijn middelbare school ben ik een jaar profschaker geweest, een sabbatjaar dat diverse jeugdige schakers na mij ook gehad hebben. In dat jaar steeg mijn rating richting de 2400. Daarna studeerde ik vijf jaar psychologie en gedurende mijn studie steeg mijn rating langzaam richting de 2500. In 1997 kreeg ik een fulltime baan (40 uur) bij Demon. Een jaar later behaalde ik mijn grootste succes, 9 uit 11 in de B-groep van Hoogovens. Daarna ging ik parttime werken (20 uur per week). In 1999 mocht ik de A-groep van Hoogovens spelen en het WK in Las Vegas; beide met weinig succes, helaas, maar ik haalde dat jaar wel mijn hoogste rating ooit, 2561. In 2000 haalde ik 6 uit 11 in de Corus B-groep, de laatste keer dat ik mocht meedoen (tot dit jaar) en in de eerste helft van dit decennium speelde ik sowieso weinig toernooien in Nederland, omdat het uit financiële overwegingen niet nodig was en spelen in het buitenland (India bijvoorbeeld, 2001) leuker is. Mijn rating daalde wel, zelfs tot onder 2500 in 2005. Daarna ging mijn rating weer omhoog. Dit jaar ben ik ook weer toernooien in Nederland gaan spelen, omdat ik nu prof ben. Het grootste deel van mijn volwassen leven heb ik dus schaken en werken/studeren gecombineerd; een fulltime baan heb ik maar een jaar gehad, net zoals ik ook (tot vorig jaar) maar een jaar fulltime geschaakt heb.”

Bondscoach

Reinderman was dus altijd schaker geweest, maar vanaf 2007 gingen we hem weer wat vaker zien. Omdat zijn goede basisinkomen was weggevallen, ging hij ook meer in Nederland spelen, waar voor hem als schaker het meest was te verdienen. In 2007 werd hij tweede bij het eerste Leiden Chess Tournament. Eind van dat jaar won hij het Cultural Village Tournament in Wijk aan Zee, wat hem weer terugbracht bij Corus, al was het in de C-groep. Natuurlijk zocht hij ook andere betaalde schaakbezigheden dan toernooien en in 2008 kwam er een bijzondere functie op zijn pad: bondscoach van Zuid-Afrika. Een paar jaar eerder had hij opgevangen dat de schaakbond daar coaches zocht. Op een sollicitatiemail kreeg hij geen reactie, maar in 2008 kreeg hij opeens het verzoek coach te worden van de olympiadeteams. De Olympiade was in november, maar de bond wilde dat hij in de zomer een maand training zou geven. Hij logeerde bij de secretaris, die een groot huis bewoonde met grote tuin, zwembad en een bediende.

De aandacht van Zuid-Afrikaanse schakers voor Reinderman was groot. Niet zozeer voor zijn persoon, merkte hij op zijn blog een beetje zuur op, maar voor zijn titel. Een grootmeester, die hadden ze daar nog nooit ontmoet. Er werd zelfs een toernooi georganiseerd dat zijn naam droeg: het Reinderman Open. Erg gemakkelijk voelde hij zich daar niet bij. Al won hij het toernooi wel met 5 uit 5, wat hem zowaar een paar ratingpunten opleverde.

Wat precies zijn functie was, was hem niet direct duidelijk. Op een dag werd hij onverwachts meegenomen naar een training die hij niet had voorbereid. Het bleek te gaan om scholieren van een jaar of elf. Reinderman: “Wat de toegevoegde waarde is om die door een grootmeester een training te laten geven weet ik ook niet precies. Het zal of zijn dat men denkt dat een grootmeester het beter uitlegt dan een meester of andere sterke schaker, of dat een grootmeester misschien inspireert, of dat men gewoon graag een grootmeester wil ontmoeten. Want grootmeesters, die ziet men niet vaak in Zuid-Afrika. En dus is me al tientallen malen gevraagd of het me bevalt in Zuid-Afrika, waar ik woon, wat mijn rating is, wanneer ik begonnen ben met schaken, et cetera. Niet erg inspirerend helaas, die gesprekjes, maar het zal erbij horen.”

Op zijn schaaklog zijn uitgebreide verslagen te lezen over Reindermans ervaringen in Zuid-Afrika. De Olympiade in Dresden verliep naar wens. Het mannenteam werd keurig 58e en het vrouwenteam deed het nog beter: 57e.

Imposante lijst

Eerder in 2008 speelde Reinderman zijn eerste NK sinds 2002. Het werd meteen weer een groot succes. Jan Smeets behaalde op het Mediapark in Hilversum zijn eerste titel, Reinderman werd samen met Daniel Stellwagen tweede en bleef als enige ongeslagen. Zwak bezet was het niet, onder hen eindigden o.a. Erwin l’Ami en Sergei Tiviakov.

Voor Schaakmagazine mocht ik hem interviewen en ik herlees nu dat hij training gaf aan ‘jongens A’ van de KNSB (de groep net onder Jong Oranje) en bij de clubs DSC Delft, HWP Haarlem en Kennemer Combinatie. Over het toernooi: “Vroeger boekte hij vaak spectaculaire overwinningen, maar zijn stijl tijdens dit toernooi omschrijft hij als PSV-schaak. Reinderman: ‘Ik ben meer solide geworden en ga uit van een goede verdediging’.”

Hij was tevreden over zijn spel en, zo lees ik: “Ook zijn geldprijs van 5750 euro vindt hij prettig, nu er niet meer iedere maand automatisch geld op zijn bankrekening komt.”

In 2009 werd hij derde op het NK, in 2010 laatste en in 2012 ook gedeeld laatste. Reinderman heeft vooral heel goede en heel slechte NK’s gespeeld.

De laatste jaren won hij ook nogal wat weekendtoernooien: het Pinkstertoernooi in Bussum (drie keer), het Prinsenstadtoernooi in Delft (twee keer) en het Open kampioenschap van Utrecht. In zijn jonge jaren won hij weekendtoernooien in Den Haag (DD), Haarlem (AKN) en Zwolle. Vorig jaar won hij kort na zijn slechte NK het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen, samen met Gil Popilski uit Israël. ‘Een Nijboertje’ noemde hij dat: eerst een heel slecht en dan meteen een heel goed toernooi spelen. Ereplaatsen op EK’s en een WK bij de jeugd, toernooioverwinningen in Vlissingen, Hoogovens-B, Hoogeveen, Cultural Village, een flinke rij weekendtoernooien, het Nederlands jeugdkampioenschap en nu het Nederlands Kampioenschap, het is een imposante erelijst. Dimitri Reinderman is trainer, enthousiast schrijver, maar toch echt wel in de eerste plaats topschaker.

4 Reacties

 1. Avatar
  Jan Willem Duijzer 20 juli 2013

  De foto snap ik niet..

  Waarom is de ZA speler ook geblinddoekt?

 2. Avatar
  Lucas 20 juli 2013

  Blijkbaar speelden ze blind tegen elkaar. Het onderschrift kan duidelijker "…van wie hij in een door beiden blind gespeelde partij kon winnen."

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer 21 juli 2013

  OK het ging blijkbaar om de act van het blindschaken en niet om een demonstratie van grootmeesterlijke superioriteit.

 4. Avatar
  Johan Hut 21 juli 2013

  Het onderschrift was een grapje. Ze speelden inderdaad beiden blind, ik ging ervan uit dat dat duidelijk te zien is. Het verhaal erover is te lezen op zijn schaaklog, waarnaar ik ook gelinkt heb. De eerste partij liep in de soep omdat sommige (in het Engels uitgesproken) letters verkeerd werden verstaan. Daarom moesten ze opnieuw beginnen en toen won Dimitri.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.