Upgreat!

(tekst: Henk Vedder. Partijen: Richard Vedder. Foto’s van Peng}

Van 18 oktober tot en met 24 oktober wordt er weer fel gestreden om de Europacup voor clubteams. Net als de voorgaande twee jaren is En Passant ook weer van de partij. Evenals vorig jaar is ook dit jaar de gemiddelde rating lager dan het jaar daarvoor. Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen sprake kan zijn van loeispannende matches…

Graag was ik meteen begonnen met over schaken schrijven, maar, ook net als vorig jaar, bleek de reis niet onvermeldenswaard. Ons team kan qua reis opgeknipt worden in vier delen. Ja, ook wel in meer of minder, maar nu even niet. Friso reisde via het Zwitserse Kloten en moest daar vijf uur wachten. Dat was voorzien maar de tickets zoals alle anderen die hadden geboekt waren op het moment dat Friso in beeld kwam niet meer te betalen. Ja, wel te betalen, nu ja, ik kom er nog op terug. De anderen vlogen allemaal met een Oostenrijkse maatschappij vanaf Amsterdam via Wenen naar Skopje. Arie regelde dat zelf, hij vliegt op een ander tijdstip terug. En Peng, Peng had ook zelf deze vlucht geregeld. Blijft over de rest, de vierde categorie. Richard, Robin, Vera en ik. ’s Morgens rond half vijf richting Schiphol, ruim op tijd aankomen, ter plekke inchecken en daar begon het gelazer. Het incheckapparaat accepteerde geen id-kaart. Dan maar aan de balie. ‘We checken u wel in, maar u krijgt nog geen stoelnummer, dat krijgt u bij de gate’. Ik voelde al een klein beetje nattigheid.

Enige sfeerfoto’s:

Het damesteam!

Kijk eens naar onze mooie shirts

De achterkant met opschrift

En ‘s avonds les van Friso…

Vervolg….

Bij de gate zouden we omgeroepen worden zodra we, Richard, Robin, Vera en ik, een stoelnummer toegewezen kregen. Ondertussen werd passagiers verzocht de vlucht om te boeken naar drie uur later in ruil voor een vergoeding van 250 euro. Dat wilden we natuurlijk wel, maar helaas zouden we dan de aansluitende vlucht vanuit Wenen naar Skopje missen. Ook met deze Oostenrijkse maatschappij, maar dat bleek ze te gortig, of onmogelijk. Tot driemaal toe werd passagiers gebedeld hun vlucht om te boeken en toen bijna iedereen al aan boord was, waren wij nog niet omgeroepen. Ik liep naar de balie waar ik een wat verwarde vrouw aantrof. Ze was boarding tickets aan het printen. Ik vroeg haar waar de onze bleven. ‘Ja, willen jullie echt niet op een andere vlucht mee?’. Nee, dat gaat niet, want dan missen we daar weer een vlucht, kunt u ons ook meteen inchecken voor de vlucht van Wenen naar Skopje? Want dat is ook nog niet gebeurd’ . ‘Nou dan krijgen er een paar een upgrade naar businessclass, het is niet anders’. ‘Inchecken in Wenen moet u zelf doen!’

Blijkbaar is die 250 euro deze maatschappij het vermijden van een upgrade naar businessclass wel waard. Mijn broer en mijn vrouw hebben er van genoten! Het muisje had echter nog een staartje. Onze vlucht had uiteindelijk een kleine 20 minuten vertraging en daardoor werd inchecken en overstappen een heuse race tegen de klok. Dat lukte, ondanks dat aan deze balie nog een meneer stampij aan het maken was, terwijl zijn vrouw op de grond was gaan liggen. Maar eenmaal aan boord leek niets een andere succesvolle editie van de ECC voor En Passant nog in de weg te staan. Leek, leek, leek, leek, leek. Om volstrekt onbegrijpelijke redenen had Robin wel zijn bagage al van de band gehaald, maar de andere drie van categorie vier nog niet. Geen bagage.

‘Uw bagage is nog in Amsterdam’, was de telefonische opheldering nadat uiteraard eerst opgave van vermissing was gedaan. Ik snap het inmiddels denk ik wel. Allemaal in deze geschiedenis tot uiting gekomen. Des te minder stoelen, des te duurder de tickets. Maatschappijen verkopen dus meer tickets dan dat ze stoelen hebben. Immers, als er gekken zijn die ruim 600 euro betalen voor een vliegticket dat je ook voor 200 hebt verkocht, waarom zou je dat laten lopen? En er komen altijd wel mensen niet opdagen. Komen ze niet opdagen, dan bied je mensen een leuk bedrag voor een kleine vertraging.

Evengoed nog 400 euro winst, al staat er dan een boel geregel tegenover. Een upgrade naar businessclass is kennelijk nog duurder, al kan ik dat zelf niet helemaal rijmen met die paar extra snacks en drankjes. Maar nu kwamen die mensen dus niet, niemand wilde 250 euro en vermoedelijk was er bij de kofferspecialisten iemand die nog niet de koffers aan een stoel kon koppelen, een andere reden kan ik ook niet bedenken. Passagiers niet aan boord, dan de koffer ook niet, zo trokken we onder andere een les uit Lockerbie. De koffers komen morgen na middernacht!

Enfin, het is wat behelpen, maar we overleven het wel. Tandpasta, tandenborstel, deodorant, onderbroeken, het is hier allemaal spotgoedkoop. Helaas geen schaakboeken, wel een leuke tegenstander:

Bo. 38 EN PASSANT (NED)] Rtg 13 WORLDTRADINGLAB CLUB 64 MODENA (ITA) Rtg 2½:3½
13.1 GM Nijboer, Friso 2559 GM Swiercz, Dariusz 2620 ½ – ½
13.2 GM Peng, Zhaoqin 2376 GM Brunello, Sabino 2553 ½ – ½
13.3 IM Vedder, Henk 2365 GM Ortega, Lexy 2478 0 – 1
13.4 FM Vedder, Richard 2267 IM D’amore, Carlo 2459 1 – 0
13.5 Van Den Hoogen, Arie 1968 IM Caprio, Guido 2421 ½ – ½
13.6 Reichardt, Robin 1879

Bijna was het gelukt! We hebben wat lagere ratings bij ons, maar zijn daarom niet minder gevaarlijk. Bovendien heeft Arie ook een titel, FA, en is Robin één van onze hopen in bange dagen! Afgelopen jaar kwamen er al 200 punten bij en dat zal komend jaar niet anders zijn. Of misschien iets anders. De match begon met de verrassing van de dag. In deze match dan. Arie overbrugde bijna 500 punten en hield voor het eerst een IM op remise. Arie was in een openingsval getrapt, waarna zijn tegenstander 50 minuten opsoupeerde. Vervolgens moest het allemaal wat sneller en met een pion meer begon Caprio te ruilen. Arie ook. Het pionneneindspel bleek plotseling remise! Geen doorkomen aan! Ook aan 1 en 2 volgden remises. Friso had een hele regelmatige remise, klaagde zelfs dat zijn tegenstander wat beter stond, ietsje maar. Peng daarentegen overspeelde haar hooggerate tegenstander met zwart, maar was kennelijk wat onder de indruk van diens gevlugger. Via een klein beetje nadeel kwam Peng toch weer in het voordeel, maar het toreneindspel met een pion meer bleek niet te winnen.

De grote teleurstelling volgde aan mijn eigen bord. Ik probeerde weer eens wat anders en voelde me aanvankelijk best blij met mijn stelling. Toch een paar verkeerde keuzes op rij gemaakt en vanaf zet 20 ziet het er al bedenkelijk uit. Ik zet ons uiteindelijk dan ook op een achterstand. In de slotfase was vrijwel iedere zet van mijn tegenstander een verrassing voor mij.

Richard had zich wel onttrokken aan enige druk. Het leek niet goed te gaan, maar naarmate het later werd, kreeg d’Amore het moeilijker. Een onnauwkeurigheid zorgde ervoor dat Richard in een gewonnen eindspel terecht kwam. En dat terwijl Robin ook al zichzelf helemaal had losgeworsteld en kansen aan het verzamelen was. Dat zou een mooie verrassing zijn! Helaas, nog voordat Richard zijn vrijpion zo sterk werd dat d’Amore er een toren voor moest geven, ging Robin in de fout en kwam in een verloren paardeindspel. Jammer, maar moedig gestreden. De volgende keer pakken we ze!

Bo. 42 MATINKYLAN SHAKKIKERHO (FIN) Rtg 38 EN PASSANT (NED) Rtg 2½:3½
24.1 IM Maki-Uuro, Miikka 2329 GM Nijboer, Friso 2559 0 – 1
24.2 FM Jarvenpaa, Jari 2263 GM Peng, Zhaoqin 2376 1 – 0
24.3 Tolonen, Mikko 2145 IM Vedder, Henk 2365 0 – 1
24.4 Laine, Panu 2138 FM Vedder, Richard 2267 ½ – ½
24.5 Nieminen, Kari 2119 Van Den Hoogen, Arie 1968 ½ – ½
24.6 FM Salimaki, Janne 2102 Reichardt, Robin 1879 ½ – ½

Bijna aan het onderste bord troffen we Finnen aan. Het leken wel klasgenoten. Allemaal mannen uit de jaren 60, allemaal komende van hogere ratings. Gisteren hadden ze vijf remises gemaakt, dus we waren voorbereid op enige taaiheid. Ik was ook vlotjes voorbereid, want nog geen boeken, maar helaas pindakaas. De Finnen zijn met meer dan zes en mijn beoogde tegenstander werd in verband met zijn nederlaag geslachtofferd. Opnieuw beginnen dus, nu met boeken maar weinig tijd.

Om 11 kwamen de verlossende koffers! Niemand minder dan ikzelf opende deze keer de score. Ik had Negi wel bij me, maar als gezegd, te weinig tijd. Het werd een klassieke Fransman. Tegenstander trok veel tijd uit en kwam toe met iets mij onbekends. Wat volgde was bijzonder inspannend. De hele partij stond ik minder, maar tegen het einde won een (on)gezonde blufpoging. 28…Ld5?!. De tijd drong voor beiden, vooral voor Tolonen. Kan Pxa5? Hij had het niet eens overwogen. 29…Ta8 30 Pc4 gemist, maar daar had ik nog 30…Ke6 voor. Blijft ingewikkeld na Pab2, maar zwart moet iets gaan bewijzen dat niet te bewijzen valt, waarschijnlijk. Zo’n drie zetten voor het einde krijg ik het gevoel te gaan winnen en ja hoor! Lekker op tijd opgegeven ook.

De analyse was echt leuk. Veel varianten, ook met hun reservespeler. Biertjes zijn er drie keer zo goedkoop als in het restaurantbargedeelte. Mijn opponent had alle varianten die ik wel eens gespeeld heb bestudeerd. ‘So many, I forgot about one line, I was not sure’. Vreselijk. Ja, hij wist zijn tegenstander gisteravond al, wij hebben maar zes man!

De gang van zaken aan de overige borden is mij grotendeels ontgaan. Het gebeurt me niet vaak dat ik ruim een uur na afloop nog zit te analyseren. Inderdaad staat het allemaal in Negi, al behandelt die niet mijn directe f6. Tussendoor meldden Finse clubgenoten steeds als muziek in de oren klinkende uitslagen. Zo was Arie onder enige druk uitgekomen en had daarmee zijn tweede remise op zak. Ook Robin kreeg een zetherhaling op het bord. Friso testte de jonge Robin naderhand tijdens de voettocht naar het hotel nog wel even of deze niet had kunnen winnen in de slotstand.

Desalniettemin, het halfje droeg uitstekend bij aan de matchpunten. Friso zelf had niets en weinig tot geen winstkansen, zowel in het middenspel als ook later, maar kreeg toch nog een cadeautje in de schoot geworpen. Bij Richard ging het juist andersom. Flink aandringende, zoekende naar de winst, maar uiteindelijk in remise moeten berusten. Dat telt tot 3,5-1,5! Zucht!

Alleen Peng was nog bezig. Ze had het de hele partij al moeilijk. Raakte ook nog een pionnetje kwijt. Ruim na achten kwam ze teleurgesteld de bar binnen lopen. Eppie wint, dat wel! De volgende tegenstander is Werder Bremen, met Rudi

Voeler natuurlijk! Kunnen we nu wel voor een verrassing zorgen?

Arie van den Hoogen – Guido Caprio

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 g6 5.Pc3 Lg7 6.Le3 Pf6 7.Lc4 0–0 8.f3 Arie is geen theoreticus. Anders had hij, in plaats van deze openingsfout, wel 8.Lb3 gedaan. Caprio trok nu drie kwartier uit om uit zijn geheugen de weerlegging op te graven. En hij vond hem!

8…Db6 9.Dd2 Pxe4! Pion in de tas, en de rest is techniek. Dat dacht Caprio ook, want hij speelde het vervolg razendsnel en waar hij ruilen kon ruilde hij. En Arie ruilde vrolijk mee.

10.fxe4 Lxd4 11.Lxd4 Dxd4 12.Dxd4 Pxd4 13.0–0–0 Pc6 14.h3 d6 15.Thf1 Le6 16.Lxe6 fxe6 17.Kd2 Txf1 18.Txf1 Tf8 19.Txf8+ Kxf8 20.a3 Kf7 21.Ke3 g5 22.Pd1 h5 23.Pf2 Pe5 24.b3 Kf6 25.Pd3 Pxd3 26.cxd3 Ke5 27.g3 a6 28.b4 b6 29.a4 a5 30.b5 Kf6 31.Kd4 h4 32.g4 Kf7 33.Kc3 Kg7

34.Kc4 Correct! Pas op d4 gaan staan als de zwarte koning op f6 staat. Het wordt nog lastig na 34.Kd4 Kf6 35.Ke3 Ke5 36.d4+ Kf6 37.Kd3 e5 38.d5 e6 maar misschien is dit ook nog wel houdbaar: 39.Kc4 Ke7 40.Kd3 Kf7 41.Ke3 Kf6 42.Kd3 Kf7 maar ik heb geen tijd om dat nu allemaal uit te zoeken.

34…Kf6 35.Kd4 Kf7 36.Kc3 Kg6 37.Kc4 Kf7 en remise voor de veertigste zet. Mag dat dan? Ja, in dit geval wel, want Arie wees de arbiter erop dat hij van plan was 38.Kc3 te spelen, met drie keer dezelfde stelling. Overigens is het sowieso remise, zwart heeft niets aan zijn pluspion.

Voor het eerst dat Arie niet verloor van een IM!

½–½

Carlo d’Amore – Richard Vedder

1.Pf3 d5 2.g3 c5 3.Lg2 Pc6 4.0–0 e5

Koningsindisch met verwisselde kleuren. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik had gezien dat hij een Wolga-achtig pionoffer op zijn repertoire had en die uitdaging wilde ik wel aangaan.

5.c4 d4 6.d3 Le7 7.e3 Pf6 8.b4 daar dan!

8…cxb4 9.exd4 exd4 10.a3 bxa3 11.Lxa3 0–0 12.Lxe7 Dxe7 13.Te1 Dd6 14.Pa3 Lg4 15.h3 Lh5 16.Db3 a6

17.Pc2 17.Dxb7 Tfb8 en ook 18.Pb5 Dc5 levert wit een snelle nul op. 17…Pd7 18.Da3 Pc5 19.Pd2 Tad8 20.Pe4 Pxe4 21.Lxe4

Ik was hier erg in mijn nopjes met mijn stelling. Nog altijd die pion meer en na iets als Lg6 heeft wit heel wat te bewijzen. Helaas, geen Lg6, edoch een domme zet.

21…f5? 22.Dxd6 Txd6 23.Lxc6 Txc6 24.Pxd4 en weg pluspion. En zo’n centrum is dan een stuk dreigender dan een randpion, dus dat wordt knokken voor remise.

24…Td6 25.Pe6 Te8 26.Pf4 Txe1+ 27.Txe1 Lf7 28.h4 Kf8 29.Kf1 Td7 30.Te5 g6 31.Ta5 Ke7 32.Ke2 Kd6 33.Kd2 Te7 34.Ta1 Tc7 35.Kc3 Tc6 36.Kd4 Tc5 37.Tb1 Kc6

38.Te1 Ik had me ervan overtuigd dat het eindspel na 38.Txb7 Txc4+ 39.dxc4 Kxb7 wel te houden zal zijn.

38…Kd6 39.Ph3 h6 40.Pf4 Tc7 41.Tb1 Td7 42.Kc3 Kc5 43.Te1 b5 44.d4+ Kb6

45.cxb5 Raar. Witspelers die voor de winst gaan moeten natuurlijk 45.c5+ doen. Na 45…Kc7 46.Pd3 a5 47.Pe5 Te7 is het niet best gesteld met de zwarten. Was hij zo bang voor die a- en b-pion? Zo’n ervaren meester? Generatie Nijboer is ie!

45…axb5 46.Pd3 Ta7 Hoppa! Die open lijn is van mijn! 47.Pe5 Ta3+ 48.Kd2 Ta2+ 49.Ke3 Le8 50.Pd3 Lf7

Een uitnodiging om de zetten te herhalen, maar daar wilde Carlo nog niet van weten. Met zijn veel hogere elo, en de witte stukken, wilde hij natuurlijk winnen. Maar hij werd moe. Dat had ik al een tijdje in de gaten. Puffen, hijgen, dat soort werk. Dat verklaart wellicht ook die pionnenruil op b5. Ik bedoel, Carlo mag dan een schitterende achternaam hebben, een adonis is hij bepaald niet. Met mijn 109 kilo was ik duidelijk de fitste aan tafel. En hier kwam dan de winstpoging…

51.Kf4? Lc4! Hatsikidee! De beschermer van f2 krijgt een schop en het is zwart die op winst mag loeren.

52.Pe5 Txf2+ 53.Ke3 Tg2

54.Pxc4+? Dit toreneindspel taxeerde ik als gewonnen voor zwart. Taaier was 54.Kf4 geweest, maar blijkbaar ban je zo’n zet uit je hersens als die drie zetten eerder een pion gekost heeft. 54…bxc4 55.Kf3 Td2 56.Te6+ Kb5 57.Txg6

57…Txd4 Meteen 57…c3 is wel zo handig. Ik deed die niet omdat ik geen vervolg zag na 58.Ke3 maar 58…Td1 wint dan simpel zoals Friso me na afloop inpeperde. En hij had weer eens gelijk.

58.Txh6 c3 59.Th8 c2 60.Tb8+ Ka4 61.Tc8 Kb3 62.Txc2 Kxc2 63.h5 Kd3 64.h6 Td6 65.Kf4 Txh6 66.Kxf5

Hier trok ik maar eens een kwartiertje uit. Mijn koning staat ver weg, kan ik het nog wel winnen? En, o ja, voorkomen dat ik die pion pak als die op g7 staat met zijn koning op h8, want dan is het pat. Het leek me allemaal nog best lastig. Het viel uiteindelijk mee.

66…Kd4 67.g4 Kd5 68.g5 Th1 69.Kf6 Kd6 70.g6 Tf1+ 71.Kg7 Ke7 72.Kg8 Tf8+ 73.Kg7 Ta8 74.Kh6 Kf6 75.Kh7 Ta7+ en wit gaf het op.

0–1

Mikko Tolonen – Henk Vedder

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.e5 Pfd7 5.f4 c5 6.Pf3 Pc6 7.Le3 a6

Tolonen had alles wat Henk ooit in deze variant heeft gespeeld voorbereid. En wij maar denken dat Finnen alleen maar zuipen omdat bier in Macedonië goedkoper is dan in Finland!

8.Dd2 b5 9.dxc5 Lxc5 10.Ld3 Db6 11.Lf2 b4 12.Pa4 Lxf2+ 13.Dxf2 Dxf2+ 14.Kxf2 f6 15.exf6 gxf6 16.The1 Kf7 17.Tac1 Lb7 18.c4 bxc3 19.Txc3 Tac8 20.a3 h6 21.Tec1 Ke7 22.b4 Kd6 23.g3 a5 24.b5 Pe7 25.Pd4 Txc3 26.Txc3 e5 27.Pb3 d4 28.Tc1 Ld5 29.Pd2 Tc8 30.Txc8 Pxc8 31.h4 Pc5 32.Pxc5 Kxc5 33.fxe5 fxe5 34.g4 Pd6

Hier gaf Tolonen ineens op. Vrij onverwacht, want qua materiaal is het nog gelijk. Maar de computer geeft de Fin groot gelijk…

0–1

5 Comments

 1. Avatar
  Richard Vedder oktober 20, 2015

  Dit is een verslag van de eerste twee ronden. De derde is inmiddels gespeeld, maar dat komt later. En hopelijk kan een redactielid die tabellen fatsoeneren…

 2. Avatar
  Kees Schrijvers oktober 20, 2015

  Mooi verslag, de tabellen zijn geregeld. Succes verder in het toernooi.

 3. Avatar
  wimw oktober 20, 2015

  Ja, dat overboeken is een vaste praktijk bij vliegtuigmaatschappijen. Het is natuurlijk in strijd met alle wetgeving van het burgerlijk recht rond contracten, maar daar doe je niets tegen als je bij de gate bent. Het is mij verschillende keren overkomen dat ik niet meteen een stoel aangewezen kreeg, als ik vrij laat incheckte. Maar dan kwamen er blijkbaar toch mensen niet opdagen en kon ik nog net als ongeveer laatste mee. De eerste keren was ik daar uiteraard ook heel verbaasd over.

 4. Avatar
  Hendrikom oktober 21, 2015

  Niet eens alleen in deze variant, ook alle varianten met Lb4 die ik in het verleden heb gespeeld :)

 5. Avatar
  Hendrikom oktober 21, 2015

  Heee, ik mis de tegenstander van Robin in de openingsmatch!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.