Ivan’s Chess Journey (games and stories), Ivan Sokolov

Dit boek is gepubliceerd door de nieuwe topschaakuitgeverij Thinkers Publishing. En is net als de eerdere uitgaven van deze uitgeverij een schitterend boek!

In het voorwoord schrijft Sokolov zelf waar het boek over gaat: “The life of a chessprofessional can be a ride on a rollercoaster. However, if a time machine could flash me back to 1987, I would pick the same sort of a ride again! A part of this ride I am sharing in this book.”

Hieronder een kort overzicht van de hoofdstukken.

Hoofdstuk 1: The Rookie Years

In dit hoofdstuk beschrijft Sokolov een aantal toernooien uit het begin van zijn carrière.

Waarbij hij op een leuke leerzame wijze het proces beschrijft van vallen en opstaan dat een beginnende sportman meemaakt. Ook beschrijft hij in dit hoofdstuk op uitmuntende wijze hoe ervaren grootmeesters de jonge veelbelovende rising star benaderen. Hoogtepunt van dit hoofdstuk zijn de persoonlijke beschrijvingen door Sokolov van de schaaklegendes Geller en Bronstein. Met een mooi verhaal over het verblijf van Bronstein in een Hostel tijdens een van de open toernooien in IJsland. Dit hoofdstuk heeft net als de rest van het boek een mooie mix van leuke verhalen, ondersteund door leerzame goed geanalyseerde partijen.

Hoofdstuk 2: The Pre Computer Era

Een kort hoofdstuk over de tijd dat nieuwtjes nog niet ontwikkeld werden met krachtige engines. Met als hoogtepunt een leuk verhaal over een door Sokolov bedacht nieuwtje dat hij in 1994 speelde tegen Sosonko. Met een aparte afloop!

Hoofdstuk 3: Living out of a suitcase

Een hoofdstuk dat gaat over de periode dat Sokolov het door een burgeroorlog geteisterde voormalige Joegoslavië net verlaten heeft, en zoals de titel al aangeeft leeft vanuit zijn koffer.

Hoofdstuk 4: World Championships

In dit hoofdstuk beschrijft Sokolov zijn persoonlijke ervaringen in de strijd om het wereldkampioenschap. Ook hier valt weer op de heel persoonlijke manier van vertellen met allerlei leuke anekdotes. Een mooi voorbeeld is hoe hij beschrijft dat Kortchnoi hem de les leest kort nadat hij een verschrikkelijke partij heeft verloren van Epishin.

Hoofdstuk 5: Team Triumphs

Een erg persoonlijk verslag van een aantal team successen waar Sokolov bij betrokken was.

Het hoogtepunt van dit hoofdstuk is voor mij de beschrijving van de zilveren plek van het Bosnische team tijdens de olympiade in Moskou. Grappig is de beschrijving over de eer die het Nederlandse team ten deel viel toen de Nederlanders in 2005 Europees kampioen werden. En welke mooie bonus de teamleden kregen.

Timman en Lautier kijken toe bij de analyse van een partij Sokolov-Brenninkmeijer, in 1998 tijdens een wedstrijd HSG-De Variant. (foto: Johan Hut)

Hoofdstuk 6: Meeting the World Greats

Dit is het grootste en ook veruit het meest boeiende hoofdstuk van het boek. Sokolov beschrijft persoonlijke ontmoetingen en partijen met de beste schakers van de wereld. Partijen en ontmoetingen met mensen als Tal, Smyslov, Spassky, Timman, Anand, Topalov, Kramnik en Carlsen passeren tijdens dit hoofdstuk de revue. Opvallend en goed aan dit hoofdstuk is de eerlijke wijze waarop Sokolov over verschillende zaken schrijft. Hoogtepunt voor mij is het onderdeel dat gaat over Carlsen. Met hierin een mooie beschrijving over wat Sokolov dacht en vond van Carlsen in zijn jeugd. Ook in dit hoofdstuk weer veel leuke anekdotes. Een mooi voorbeeld is een gesprek tussen Sokolov en Agdestein over de mogelijke kansen van Carlsen om wereldkampioen te worden.

Sokolov was erg resoluut in zijn reactie: Simon you can’t be serious!

Hoofdstuk 7: Mutual Agreement

Aan de hand van drie voorbeelden gaat Sokolov in dit hoofdstuk in op de psychologische factoren die een rol spelen tijdens het schaken.

Hoofdstuk 8: He should already have been dead

Twee voorbeelden waarbij een totaal gewonnen stelling niet werd gewonnen.

Op de foto geeft Sokolov uitleg tijdens het Lost Boys Toernooi van 2000. {foto: Johan Hut}

Hoofdstuk 9: Impossible to Lose

Een hoofdstuk met twee voorbeelden van het verliezen van een gewonnen stelling. Een waarin Sokolov een gewonnen stelling verliest en een waar hij wint.

Hoofdstuk 10: Simple Endings

Een hoofdstuk met leuke leerzame eindspelen. En weer volgens de bekende Sokolov-aanpak. Mooie stellingen die goed geanalyseerd worden. Met leuke anekdotes.

Hoofdstuk 11: Kingchase

Een klein hoofdstuk over wandelkoningen.

Conclusie

Dit is een uniek boek! Boeken met mooie goede analyses zijn er genoeg. Maar een boek waarin zowel leerzame topanalyses staan, als leuke anekdotes en beschrijvingen van de wetenswaardigheden van een grootmeester, is uniek. Het doet me denken aan de topboeken van Timman maar dan net iets beter/leuker.

Kortom een must buy!!

Meer informatie, citaten uit andere recensies en bestelmogelijkheden:

New in Chess

De Beste Zet

Of als u in (de buurt van) Amsterdam bent, loop eens binnen bij Het Paard.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.