1001 Chess Exercises for Beginners

De afgelopen week heb ik mij vermaakt met opgaven uit het boek `1001 Chess Exercises for Beginners’ van de Italiaanse trainers Franco Masetti en Roberto Messa. Het boek bestaat voornamelijk uit opgaven met een onderschrift. Deze zijn met enige regelmatig grappig, zoals de volgende twee opgaven uit het eerste hoofdstuk mate in one.

Less is more

It is nice to discover there’s a mate

Deze tekstjes zijn een heel leuk idee, maar het valt niet mee om 1001 goede onderschriften te verzinnen. Voor de eerste vijftig heb je briljante ideeën, voor de volgende honderd kun je met veel zweten nog iets leuks verzinnen, maar daarna zijn de mogelijkheden (of de inspiratie) gewoon op. Tussen de grappige onderschriften vinden we dan ook vooral veel hints. Deze geven met enige regelmaat het antwoord van de opgave direct weg. Dat is jammer, omdat je dan zelf minder kan puzzelen. Hierbij een beroemde opgave uit het laatste hoofdstuk curiosities om dat mee te illustreren:

g8: off limits!

De hint geeft de juiste oplossing 1.Lh7 direct weg. Zelf heb ik dit opgelost door een boekenlegger te leggen op de onderschriften en deze pas te lezen, nadat ik opgaven gemaakt had. Dan zijn de onderschriften zeker een mooie toevoeging.

Er is ook nog iets anders wat aan bovenstaande opgave opvalt. Het niveauverschil met de mat in 1 opgaven erboven is nogal groot. Nu komt deze opgave uit het lastige laatste hoofdstuk met bizarre stellingen. In de andere hoofdstukken kwam ik ook met enige regelmaat opgaven tegen waarmee ik veel moeite had. De opgaven in ieder hoofdstuk variëren qua niveau van stap 2 tot en met stap 7 – en ze staan dwars door elkaar. Dit kan zeker voor de middelmatige schaker wel eens lastig zijn: zie ik iets simpels over het hoofd of is deze opgave gewoon bizar moeilijk? Daar staat tegenover dat de auteurs heel veel mooie opgaven bij elkaar hebben gezet. Tot slot nog drie puzzels waar ik veel plezier aan beleefd heb.

Hint: All comes to he who waits (mate in 2)
Hint: The objective: f8!
Hint: Pointless pin

Concluderend kunnen we zeggen dat er in dit boek heel veel mooie opgaven staan. Veel opgaven zijn echter bedoeld voor een andere doelgroep dan beginners (tenzij je de definitie van Kasparov aanhoudt die iedereen onder de 2400 een beginner noemde). Ik vermoed dat het grootste gedeelte van het boek het best aansluit bij spelers met een rating tussen de 1700 en 2000.

Antwoorden opgaven:

1.c8=P#

1.Pxf6# (dubbelschaak)

1.Lh7 en damewinst (na 1…Txh7) of mat na 1…Lxc5 2.Dxc5+ De7 3.Dxe7#

1.Ta6!! bxa6 2.b7#

1.Le6! dxe6 (1…fxe6 2.Kxg6 en 3.f7#) 2.d7+ Kxd7 3.Kf8 en de witte pion promoveert.

1.Tg2! Deze zet dreigt 2.Dxh7+ Kxh7 3.Th3# en zwart kan hier niets aan doen, omdat 1…Dxf3 faalt op 2.Dxf8#.

Meer informatie, citaten uit andere recensies en bestelmogelijkheden:

New in Chess

De Beste Zet

Of loop in Amsterdam eens binnen bij:

Denksportwinkel Het Paard

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.