Lee Sedol verslagen door computer (GO)

Deze maand staan er twee belangrijke matches op het programma. Morgen begint in Moskou het kandidatentoernooi schaken waar de uitdager wordt bepaald die het later dit jaar in New York mag opnemen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.

Vandaag ( 9 maart) werd in Seoul (in het Four Seasons hotel)de eerste partij gespeeld tussen Lee Sedol en de computer met het googleprogramma AlphaGo.

Vanmorgen om vijf uur onze tijd begon deze partij waarvoor wereldwijd zeer veel belangstelling bestaat. Er worden in totaal 5 partijen gespeeld en de match duurt tot 15 maart.

In het zaaltje van het Gocentrum in Amstelveen waren rond de vijftig mannen aanwezig die deze historische match op de voet wilden volgen. Zou hier geschiedenis worden geschreven? Tot voor kort ging men er nog van uit dat het nog wel vijf tot tien jaar zou kunnen duren eer een computer de wereldkampioen Go zou kunnen verslaan. Dit omdat het aantal mogelijke zetten bij Go zo oneindig groot is. Go is veel ingewikkelder dan schaken. Zou hier net zoals in 1997 toen Deep Blue wereldkampioen schaken Gary Kasparov versloeg weer zoiets gebeuren?

 

Foto: Mattijs van de Wiel, NOS-Radio 1-Journaal van woensdag 9 maart, klik hier

Verslaggever Mattijs van de Wiel van NOS Radio 1-Journaal was uitgerukt om vanuit het zaaltje in Amstelveen in woord en beeld verslag te doen. Wie zou er slimmer zijn de mens of de computer?

Om 9.00 uur kwam het verlossende woord. Lee Sedol had de eerste partij opgegeven, hij zag geen brood meer in zijn stelling. Hij had nog wel voldoende tijd. Bijzonder was dat de computer in de eindfase meer tijd gebruikte dan Sedol.

Een van de aanwezigen vond dit net zo’n historische mijlpaal als in 1969 toen Neil Armstrong als eerste mens voet op de Maan zette. Lees ook:

Tata Steel speelt Go

Voor de liefhebbers hieronder de volledige rapportage van de eerste partij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.