Toernooi in Vaujany

Ik speelde van 16 t/m 24 juli een toernooi in Vaujany. Vaujany is een klein plaatje in de Franse Alpen. Met het liftje ga je makkelijk naar de Alpe d’Huez.

Het is alweer de vijfde keer dat ik speel in Vaujany. Ik ging ernaar toe met mijn ouders, mijn drie broertjes, mijn zusje en mijn vriendin. Lucas deed dit keer niet mee, hij bleef thuis om in Amsterdam te spelen. Dit pakte goed uit, want hij behaalde hier zijn tweede IM norm.

In het toernooi zijn drie verschillende groepen, A, B, en C. In de C-groep spelen mensen met een rating onder de 1500, hier doen dus veel kinderen mee, zo ook mijn broertjes Tristan en Nanne. Tristan speelde een uitstekend toernooi en behaalde de gedeeld eerste plaats. Nanne behaalde een ratingprijs. In de B-groep deed mijn broerje Pieter mee en ook hij won hier de ratingprijs. Machteld speelde voor het eerst mee in de A-groep. Dit was behoorlijk zwaar voor haar, ze wist 1.5 punt uit 8 te halen.

Ik zelf begon het toernooi goed, en won mijn eerste drie rondes. In de vierde ronde moest ik tegen mijn eerste GM: Jozsef Horvath. Ik had drie jaar eerder tegen hem gespeeld, en had toen redelijk kansloos verloren. In de tussentijd ben ik gelukkig iets sterker geworden en hoopte ik op revanche.

Na deze ronde mocht ik met wit tegen de Bulgaarse GM Boris Chatalbashev. Het was echter niet zijn dag en hij moest al snel de handdoek in de ring werpen. Hierdoor stond ik na deze ronde alleen aan kop, maar uiteraard was het toernooi nog niet afgelopen.

Rondes 5 tot en met 8 verliepen niet heel soepel. Eerst wist ik namelijk een gewonnen eindspel niet om te zetten in winst, en hoewel ik de zevende ronde won, moest ik in de achste ronde een erg vervelend eindspel verdedigen omdat ik te ver was gegaan in mijn winstpogingen. Gelukkig wist ik na z’on 120 zetten toch de remise te bereiken

Hierdoor stond ik na acht rondes met 7 uit 8 alsnog alleen aan kop, maar Boris Chatalbashev had slechts een halfje minder. Daarnaast moest ik tegen de toernooifavoritiet, GM Christian Bauer. Chatalbashev  maakte erg snel remise, wat betekende dat voor mij een remise toernooiwinst zou opleveren. Toen ik tegen Bauer echter een eindspel zonder enig verliesrisico en met goede winstkansen wist te verkrijgen, besloot ik toch op de winst te spelen. En met resultaat!

Ik wist mijn toernooi dus met 8 uit 9 af te sluiten, een geweldig resultaat. Na 5 jaar spelen in Vaujany heb ik uiteindelijk het toernooi gewonnen! Hier ben ik uiteraard erg tevreden mee, en ik raad iedereen aan om ook eens hier te spelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.