Kan Jeroen Dijsselbloem Magnus Carlsen verslaan?

 

Mrs. Dana Reizniece, Minister van Economische Zaken van Letland, opent de Energy Union Conference 2015 in Riga, op de stoel tweede van links Maria van der Hoeven. Maria was tweemaal minister (OCW en Economische Zaken) en is nu directeur van het Internationale Energie Agentschap. In 2004 opende zij als minister van OCW het Corus Chess Tournament waarbij zij aandacht vroeg voor schaken op school.

Dana Reizniece-Ozola (Letland) is in het Oostblok een bekende schaker. Vijftien jaar geleden werd zij grootmeester bij de vrouwen, was Europees Kampioen (onder 18) en zij is lid van het nationale schaakteam. Maar bijna niemand weet van haar succesvolle carrière buiten het schaken. Zij werd in 2014 Minister van Economische zaken in Letland en nu is zij Minister van Financiën. Nooit eerder was er zo’n sterke actieve schaker met zo’n hoge politieke functie.

 

Haar aanwezigheid in Baku is bijzonder temeer daar in Brussel op 9 september a.s. de maandelijkse vergadering wordt gehouden van de Ministers van Financiën van de Eurogroep om belangrijke financiële zaken te bespreken.

Toch heeft ze tijd gevonden om voor Letland uit te komen op de schaakolympiade in Baku. Ze boekte hier haar grootste schaaksucces ooit door in de vierde ronde de Chinese wereldkampioen Hou Yifan te verslaan ! Een kwalitatief goede partij, ze kwam met een klein voordeeltje uit de opening en liet haar illustere tegenstander zitten met een slechte loper, uiteindelijk in het eindspel leidend tot de ondergang van de wereldkampioen.

 

Wat zou moeilijker zijn: strijden tegen de wereldkampioen schaken of vechten met de Ministers van Financiën in Brussel?

 

Mr Jeroen Dijsselbloem (Dutch Minister for Finance;

Ms Dana Reizniece Ozola (Latvian Minister for Finance)

Brussels, 25th of May 2016, fotocredit: ‘The European Union’

Bronnen: o.m. de Baku Chess site

7 Reacties

 1. Avatar
  Herman Grooten 07 september 2016

  Leuk bericht! Het lijkt mij een interessante kwestie welke sterke schakers er hoge posities bekleden in de politiek over de hele wereld. Napoleon was misschien de eerste, hoewel hij niet zo’n sterke schaker scheen te zijn…

 2. Avatar
  bundolo 08 september 2016

  Zeer bekend is natuurlijk de GM en topeconoom Ken Rogoff die remises maakte tegen onder meer Tal en Petrosian in de 70 er jaren

 3. Avatar
  Koorevaar 08 september 2016

  @bundolo

  Ja, Ken Rogoff is inderdaad ook een mooi voorbeeld. Ik weet niet of hij in een van zijn topfuncties aan belangrijke toernooien heeft meegedaan. Toen ik nog de schaakrubrieken deed in 2012 kwam Rogoff ook nog langs dacht ik. Ik volg Carlsen al vanaf zijn 13de en hij heeft Rogoff ook achter het bord ontmoet, maar dat was met andere financiële mannen zoals Rex Sinquefield dacht ik. Was meer een promo tour met Kasparov.

  Ik heb nog voldoende info om aan Ken Rogoff een mooi artikel te wijden. Ik zoek de info op. Goede tip!

  @ Herman

  Er zijn natuurlijk ook politici en zakenmensen die schaak hebben gespeeld, of nog spelen. Of ze ook aan echt grote toernooien op niveau hebben meegedaan weet ik niet.

  Bedankt! Teun

   

 4. Avatar
  Koorevaar 09 september 2016

  Toen ik gisteren reageerde had ik nog niet het artikel gezien over Rogoff op Chessbase.  Ik zag het pas later gisteren. Hans Meijer maakte mij er ook attent op. Frederic Friedel van Chessbase schreef het artikel. Het bijzondere van het artikel is , los van de actualiteit, dat het zo uitvoerig is gedocumenteerd. Het lezen meer dan de moeite waard. Een aanrader!

 5. Avatar
  Scarblac 09 september 2016

  Ze is ook nog eens maar 34 jaar oud (en dan al haar tweede ministersfunctie), EN ze combineert dit allemaal met vier kinderen. Sommige mensen lijken 48 uur per dag te krijgen.

 6. Avatar
  Koorevaar 09 september 2016

  @scarblac

  Inderdaad, als je haar uitgebreide CV ziet, een gezin met 4 kinderen, lid van de Letse regering,  dat geloof je niet als je haar rustig achter het schaakbord ziet zitten in Baku als lid van de Letse damesploeg. Prima promotie voor het schaken! En let ook eens op het grote maatschappelijke verschil met die andere bekende jonge dame, Phiona Mutesi, van het Ugandese damesteam. Een groter contrast bestaat niet!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.