Queen of Katwe speelt op de olympiade in Baku

Gisteren stond er een twee pagina’s groot artikel van Emiel van Dongen in het Algemeen Dagblad, Schakend op weg naar een beter bestaan, met prachtige foto’s van Papa Shabani.

Het gaat over het waargebeurde verhaal van een meisje uit de Ugandese sloppenwijk Katwe.

In 2012 schreef Tim Crothers het boek The Queen of Katwe, dat een bestseller werd. In 2013 is het boek in het Nederlands vertaald door Annoesjka Oostindiër. Uitgeverij Bruna bracht het boek uit onder de titel Het Schaakmeisje.

Op de achterflap van het Nederlandse boek staat:

Een verhaal over dromen, doorzettingsvermogen en een nieuwe toekomst

Phiona Mutesi is een jonge, analfabete vrouw die opgroeide in Uganda. Ze was voorbestemd tot het leven dat haar dorpsgenoten leefden in armoede. Tot ze een schaakbord tegenkwam. Al op haar elfde was ze nationaal schaakkampioen en op haar vijftiende won ze tegen alle verwachtingen in het belangrijke jeugdschaakkampioenschap van Afrika. Haar overwinning gaf Phiona de kans deel te nemen aan de Schaakolympiade in Rusland, een toernooi waar eerder grootheden als Garri Kasparov en Bobby Fischer aan deelnamen. En ze heeft nog een lange toekomst voor zich…

Al voor het verschijnen  van het boek werden de filmrechten van het boek verkocht aan Disney.

Het artikel in het Algemeen Dagblad was ook een aankondiging van deze film die in oktober in de Nederlandse bioscopen komt.

Mijn held is Robert Katende. Enkele citaten uit het AD-artikel:

‘Op een goede dag in 2004 liep Phiona haar broer achterna door de slum. Hij ging voetballen, schaken en eten bij Robert Katende. Namens de organisatie Sports Outreach probeert Katende kinderen via schaken en onderwijsbeurzen uit de sloppen te krijgen. Katende spotte Phiona, die om een hoekje naar het eten gluurde. ,,Mensen denken dat ik Phiona heb ontdekt, maar Phiona vond mij. Ze stierf van de honger en kwam hier voor een maaltijd”, vertelt Katende tijdens een schaaktraining voor gehandicapte kinderen. Hij gaf haar een kom meelpap’

‘Katende leert zijn pupillen schaken. Maar belangrijker nog: hij geeft ze via het schaakspel ook lessen in het leven. De kinderen ontwikkelen vaardigheden zoals focussen, analytisch vermogen, een strategie uitstippelen, probleemoplossing en tijdsmanagement. Katende: “Pas je deze schaakvaardigheden toe in je leven, dan voorkom je dat je faalt.” Phiona’s belangrijkste levensles is plannen. Phiona: ,,Plan je niet goed in het leven, dan word je een loser.”

‘Wegens succes breidde Katende zijn schaakproject uit naar andere sloppenwijken in Kampala. Wat later ook naar Gulu, het gebied in Noord-Uganda dat voorheen werd geteisterd door de gruwelijke rooftochten van Joseph Kony’s (ooit machtige) Verzetsleger van de Heer. Ondertussen heeft Katende al 1200 kinderen aan het schaken gekregen. Waarvan er honderden naar school kunnen, dankzij een beurs van Sports Outreach.’

Het artikel met de mooie foto’s is te lezen en te zien op de AD-site, klik hier.

Olympiade in Baku

 

Phiona Mutesi

Wat weinig schakers weten dat niet alleen onze koninginnen en prinsessen mee doen maar ook die uit Uganda. Met in hun midden Phiona Mutesi, the Queen of Katwe. Maar Phiona gedraagt zich niet als een koningin.

 

Damesteam Uganda

Haar schaakresultaten zijn de laatste jaren achteruit gegaan. Zij heeft een Elo van rond de 1600. Maar dat geeft niets.

Het AD-artikel eindigt met:

‘Dankzij de film zijn in ieder geval al een hoop mensen uit hun financiële sores verlost. De film is voor een deel geschoten in Katwe, waardoor veel mensen een graantje hebben kunnen meepikken. Ugandese kinderen kregen na audities rollen in de film, een paar van Katende’s schakers kregen een kleine rol als zichzelf. Katende zelf heeft zes maanden als consultant voor Disney gewerkt, om te zorgen dat alles zo authentiek mogelijk zou worden verfilmd.’ Phiona moest huilen toen ze de film voor het eerst zag: ,,Ik zag alle ellende weer voorbij komen. Maar tegelijkertijd ben ik super opgewonden en kan ik het bijna niet geloven. Ik kwam nergens vandaan, kende niemand en was nog nooit buiten Katwe geweest. Dankzij schaken ben ik daar allemaal aan ontsnapt.”

Trailer van de film

 

Schoolprojecten

De film, het boek en alles erom heen is stof voor diverse schoolprojecten. Spreekbeurten, werkstukken, gezamenlijk filmbezoek en discussies hierover. Zo’n mooie rol van het schaken in het echte leven. Prachtig en leerzaam toch!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.