Eindelijk wint Timman een match van Karpov

In Moermansk zaten voor de vierde keer in de geschiedenis Timman en Karpov tegenover elkaar om een match te spelen. In 1990 won Karpov de finale van de kandidatentoernooi met 6.5-2.5, en ook in de WK-match in 1993 was het verschil vier punten: 12.5-8.5. In Groningen 2013 had Jan Hendrik kansen, maar Tolja was toch met 2.5-1.5 de sterkste. Maar in de vierde poging is het de voormalige best of de west eindelijk gelukt: ditmaal was hij met 2.5-1.5 de sterkste.

De match werd georganiseerd in het kader van het BasAmro Schaaktoernooi, dat hopelijk een lange traditie zal kennen. Dit toernooi voor jeugdspelers uit verschillende landen wordt in oneven jaren in Rotterdam en in even jaren in Moermansk georganiseerd. Omdat Moermansk dit jaar 100 jaar bestaat werd er een extra evenement georganiseerd: een match tussen twee schaaklegendes uit Nederland en Rusland. Vroeger was Karpov duidelijk sterker dan Timman, maar de oud-wereldkampioen speelt (in tegenstelling tot onze landgenoot) nauwelijks meer en ondanks het ratingverschil van 63 punten leken Timmans kansen me zeker niet minder. Dat bleek ook uit de partijen, over het algemeen had de Arnhemmer het betere van het spel en Karpov had (met het speeltempo 40 zetten in 2 uur zonder increment, daarna 30 minuten voor de rest van de partij met 30 seconden per zet erbij) weer veel last van tijdnood. Uiteindelijk werd de match beslist door een blunder: in de derde partij gaf Karpov een pion weg, waarna hij in een kansloos eindspel belandde. Hij stond overigens wel de hele partij een beetje onder druk, de blunder kwam dus niet zomaar. De beste kansen op winst had Karpov in de tweede partij, met zwart: hij kwam een pion voor in een eindspel met torens en paarden, maar er zat niet meer in dan toren-paard tegen paard en dat geloofde hij wel. In de vierde partij had Karpov moeten winnen om de match gelijk te maken, maar op zet 19 bood Timman remise aan in een stelling waarin hij een veilig plusje had, een aanbod dat niet geweigerd kon worden. Daarmee won Timman dus de match en hoewel het op zich nergens om ging, zal het hem toch veel genoegen gedaan hebben.

Nog een leuk feitje: de eerste matchpartij was de honderste partij met klassiek speeltempo tussen beide matadoren!

 

De vier partijen, waaronder de derde met analyses:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.