Gedeeld vierde op het NK rapid

Zondag 30 oktober werd het tweede CNE NK rapid gespeeld. Het werd een Tilburgs succes: bij de mannen won Loek van Wely, terwijl Anne Haast de sterkste bij de vrouwen was. In het gelijktijdig gehouden Brainwave rapidtoernooi maakte Hing Ting Lai zijn favorietenrol waar door met 6.5 uit 7 te winnen, een punt voor   Klein, Kuipers, Vrolijk en Peelen.

Zoals organisator Robert Ris bij de prijsuitreiking uitlegde is het toernooi (en de bijbehorende Schaakweek Amstelveen, met veel activiteiten voor kinderen) ontstaan uit een soort van verveling. Hij nam een paar jaar geleden de organisatie van het Brainwave Rapidtoernooi over van zijn vader, maar vond dat niet genoeg uitdaging. Hij probeerde daaraan een NK toe te voegen en o.a. dankzij financiële hulp van Peter van Nijen van CNE ICT Professionals is dat gelukt. Als deelnemer aan beide edities kan ik ervan getuigen dat het een goed georganiseerd en mooi evenement is. Ook fijn dat het op (ruime) fietsafstand is. Vorig jaar wist ik derde te worden, dit jaar werd het een herhaling van mijn resultaat van het gewone NK: twee nederlagen, vier remises en een overwinning tegen Van Foreest. Ik liet wel heel wat kansen op meer missen, maar voordat ik mijn eigen toernooi beschrijf, eerst aandacht voor de kampioenen.

  Foto: Peter van Nijen

Van Wely had met enige marge de hoogste rating en wist dat waar te maken door met een punt voorsprong kampioen te worden. Een paar partijen was hij wel in gevaar, vooral zijn zwartpartijen tegen Van Foreest en tegen Timman had hij makkelijk kunnen verliezen, maar hij wist ze zelfs nog te winnen en dat heb je nodig als je kampioen wilt worden. Hij bleef ook als enige deelnemer ongeslagen.

Haast leek me wel de favoriet bij de vrouwen. Peng heeft een hogere rating, maar maakt relatief veel fouten in rapidschaak. De onderlinge partij bleek uiteindelijk beslissend op een frustrerende manier voor Peng. Zoals wel vaker in hun onderlinge partijen kwam ze gewonnen te staan en ging door een blunder het punt toch naar Haast.

Haast deed net 32.Dd3 met een overduidelijke dreiging. Na 32…Pf6 heeft wit echter niets meer en staat zwart gewoon twee pionnen voor. Er volgde echter 32…Pf4?? 33.Dh7+ Kf8 34.Dh8+ Ke7 35.De5+ 1-0

Partijen van beide NK’s zijn hier na te spelen.

Mijn eigen toernooi begon matig: tegen Timman speelde ik een slechte partij. Pas thuis ontdekte ik dat ik een enorme kans had laten liggen….

Zwart speelt en wint. Als opgave is het vast niet zo moeilijk, maar ik had er helemaal niet naar gekeken. Ik speelde  23…Lg5? en na nog een paar slechte zetten stond ik al heel snel verloren.

had tot een heel ander resultaat geleid….

Daarna herstelde ik met twee solide remises tegen Van Wely en Bok, in beide partijen werd er snel heel veel geruild waarna er saaie 0.00-stellingen overbleven. Vervolgens mocht ik net als op het NK in de vierde ronde tegen Jorden van Foreest en weer won ik. Ik heb overigens nog wat ratingpunten tegoed van de Fide in verband met de laatste matchpartijen tegen Jorden en tegen Lucas die tegen de regels in zijn meegeteld 😉

Tegen Erwin l’ Ami speelde ik met zwart de ‘L Ami-variant. Zijn afwijking van de bestaande theorie was niet geweldig (het is wellicht lastig tegen je eigen variant te moeten spelen) en ik kreeg al snel voordeel. Na wat verwikkelingen kwam de volgende stelling op het bord:

43…b5 wint hier vrij simpel. Ik speelde 43….Dc5 en raakte mijn b-pion kwijt, waarna de volgende stelling ontstond.

Voor beide spelers een lastige stelling om te spelen met tien seconden per zet. Na een paar goede kansen gemist te hebben ontstond deze stelling:

Het vervolg 87….Pc3 88.Tc1 Lf5 89.De8+ Lg6 90.Dh8 Lf5 91.Txc3 Dxf2 92.De8+ Lg6 93.De5+ 1-0 was best wel pijnlijk 🙁

Maar het leven en het toernooi ging door. Tegen Jan Smeets (weer met zwart) wist ik een eindspel met een pion minder dat misschien wel ergens gewonnen voor wit was, om te turnen in een eindspel met een pion meer dat misschien wel ergens gewonnen voor zwart was. Remise was dus wel een juist resultaat. Zo ging ik met 2.5 uit 6 de laatste ronde tegen Ivan Sokolov in. Hij stond een half punt achter op koploper Van Wely en zou dus vast hard op winst spelen, waar ik gebruik van maakte door hem het spel te laten maken. Ik dacht wel te lang na en met nog een minuut op de klok (en hij best veel minuten) durfde ik niet in de volgende stelling op winst te spelen.

We gingen een keer heen en weer met 44.De4 Dd7 45.De8 Df5. Ik had als winstpoging 45.a4 overwogen, maar met 45…h4 krijgt zwart mogelijk kansen tegen de witte koning (en de computer vindt het inderdaad ook niet zo duidelijk) maar een goede winstpoging was 46.Te7! Txc5! 47.Txf7! Te5 48.Df8 Dxf2+ 49.Kh3! geweest (veel te ingewikkeld echter). Consolideren door de koning op g2 te zetten was ook niet slecht geweest overigens, maar ik nam (een beetje lafjes) toch maar de zetherhaling.

3 uit 7 dus. Als ik al mijn kansen benut had was ik kampioen geworden, maar vooral in rapidschaak is het benutten van kansen een belangrijke kwaliteit (en daar was ik gisteren dus niet goed genoeg in).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.