Microsoft steunt Magnus Carlsen, een slimme zet!

Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel met twee jaar verlengd door Sergey Karjakin in de tiebreak met 3-1 te verslaan. Met een mooi dame offer als slotakkoord. Ze zullen elkaar nog veel achter het bord ontmoeten te beginnen in december in Qatar, in januari in Wijk aan Zee en in juni in Noorwegen.

Magnus had zich ook terdege voorbereid op deze match bijgestaan door een team waarvan niet alle leden bekend zijn gemaakt. Zij konden gebruik maken van geavanceerde technologie van Microsoft. De teamleden wonen verspreid over de wereld en om goed te kunnen overleggen, samen te werken en te analyseren kon van Microsoft Azure (geavanceerde clouddiensten met extra rekencapaciteit) gebruik worden gemaakt. Daarnaast beschikten de leden over krachtige laptops uit de Microsoft Surface Pro serie.

Volgens Vibeke Hansen (Microsoft Noorwegen) vonden enkele leden het niet makkelijk om over te schakelen naar de nieuwe technieken en nieuwe methoden van samenwerking. Zij waren nogal sceptisch omdat zij hun eigen manier van werken en hun eigen hulpmiddelen gewend waren. Ze hebben er achteraf geen spijt van en het werken met de nieuwe technieken werd als zeer gebruiksvriendelijk ervaren.

De grootste zorg was dat het werk en de analyses ‘gehackt’ zouden kunnen worden want dan zou alle voorbereiding voor niets zijn geweest. De toegang tot Azure is van het begin tot het eind voorzien van encryptie- en andere beveiligingstechnieken.

Tegenwoordig worden grote databases en boeken e.d. doorzocht door krachtige machines met behulp van kunstmatige intelligentie, schaakengines en andere geavanceerde technieken. Zo worden alle schaakpartijen van de tegenstander minutieus in kaart gebracht op zoek naar zwakke plekken.

Microsoft was in 2004 al sponsor van de jonge Magnus en zij maakten het hem mede mogelijk samen met zijn familie verder op reis te gaan door Europa. Onderweg kon hij aan schaaktoernooien deelnemen. Dirk Jan ten Geuzendam (New in Chess) had Magnus in 2003 in de Europacup op Kreta zien spelen en hij had er bij Jeroen van den Berg (Corus Schaaktoernooi, nu Tata Steel Schaaktoernooi) op aangedrongen Magnus uit te nodigen voor de nieuwe C-groep in 2014. Hij won de C-groep met 10,5 uit 13  (7 punten uit de eerste 9 partijen) en behaalde hiermee zijn eerste grootmeesternorm. En van hieraf begon de victorie. In 2004 zou hij al grootmeester worden, nog geen 14 jaar oud.

Vandaag opening WK Dammen

Vandaag was de opening van het WK Dammen. Jan Groenendijk (Groningen, 18 jaar, student natuur- en sterrenkunde) en Roel Boomstra (Wageningen, 23 jaar, student natuurkunde) strijden vanaf morgen om de wereldtitel. Nederland krijgt weer een nieuwe wereldkampioen, de laatste was Harm Wiersma in 1984. Tot en met 18 december spelen zij in totaal twaalf wedstrijden op verschillende locaties in Groningen, Wageningen, Scheveningen en Den Haag. De eerste van de ronden in Den Haag wordt in de Eerste Kamer gespeeld. De negenvoudige wereldkampioen dammen, Georgiev, vindt het leuker af en toe te schaken net als zijn vriend en schaker Vasily Yvanchuk, die ook graag een potje damt.

Recruteringsbureau Young Capital gaat samen met platenlabel Top Notch en Activatiebureau Kumpany het WK ondersteunen. Zij hebben een vernieuwend concept bedacht voor het dammen en willen hiermee buiten de begaande paden treden.

Young Capital gelooft in de kracht van jonge mensen en dat je, ongeacht je leeftijd, met talent en focus de wereld kunt veroveren. En ze houden ervan om dingen nét een beetje anders te doen. Volgens Activatiebureau Kumpany is de aandacht voor grote sporten overdadig en verdienen juist kleinere sporten meer aandacht.

Symposium ‘Het Slim Bewegende Brein’

Aansluitend aan de opening van het WK dammen vandaag in het Academiegebouw verzorgde het Sport Science Instituut Groningen (een samenwerking tussen de Hanzehogeschool, RUG, UMCG en de gemeente) een interdisciplinair symposium. Sportwetenschapper Marije Elferink-Gemser, socioloog René Veenstra, psycholoog en RUG docent van het jaar Niels Taatgen, neuroloog Jos Snoek, bewegingswetenschapper Chris Visscher, damexpert Johan Krajenbrink en organisatiekundige Hans Slender verkenden de route naar de absolute top, maar lieten ook zien hoe dit laagdrempelige bordspel voor jong en oud kan bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl.

Internationaal gaat het goed met de damsport maar in ons land zijn er zorgen. De Koninklijke Nederlandse Dambond heeft nog ongeveer 4500 leden, waarvan 400 jongens jonger dan achttien jaar en 100 meisjes. Aanwas is er nagenoeg niet.

(Top)schakers kunnen aan lucratieve toernooien meedoen, voor dammers is dit minder het geval en dan zijn de prijzen ook nog eens aanzienlijk lager. Neem het WK Schaken, de winnaar krijgt een miljoen dollar. Bij het WK Dammen krijgt de winnaar €18.000. Nederland heeft slechts één wereldkampioen schaken voortgebracht en dammen al verschillende wereldkampioenen en nu komt er weer een bij. De afgelopen weken was er veel aandacht in de media voor het dammen. Ongekend voor onze damsport. En dat blijft tot het einde van het WK. Vandaag opende de NRC met een paginagroot artikel met de kop:

Zij slaan het stof van het dambord

De strijd om de titel is omarmd door een hiphoplabel

Dammen, van oudsher poor man’s denksport is weer tot leven gewekt

Subsidies voor talentontwikkeling en topschaak

De KNSB heeft bij NOC*NSF twee aanvragen ingediend voor de nieuwe sportagenda 2017+. Het gaat hier om voortzetting van het topschaakprogramma van Anish Giri (2017-2020) met de doelstelling om mee te doen om de WK-titel. In de afgelopen jaren was er ca. €90.000 p/j  beschikbaar voor het programma van Anish Giri. Hij behoorde in 2013 tot de vier sporters met WK-medaille kansen voor de periode na 2016 en kreeg hiervoor van NOC&NSF t/m 2016 deze Persoons Gebonden Subsidie.

De KNSB coördineert het individueel trainings- en wedstrijdprogramma voor Anish Giri. Anish wordt daarbij terzijde gestaan door een team van vaste begeleiders. Het totale programma neemt in omvang toe in 2017 dankzij sponsoring van Optiver aan Anish.  Beoogd resultaat: Verdere ontwikkeling als wereldtopspeler. Deelname en goede uitgangspositie WK-cyclus 2018.

In het kader van de Sportagenda 2017+ heeft NOC&NSF een subsidieaanvraag (€40.000 voor 2017) van de KNSB goedgekeurd (een zogenaamd Opleidingsplan 2024). Dit betekent een extra impuls voor het programma van vier grote talenten. Naast hun individuele trainingsprogramma zullen zij als talentgroep trainen op Papendal, waarbij er naast een toename van het schaaktechnische deel van hun programma ook aandacht zal zijn voor voeding en de fysieke en mentale componenten. De sterkste van de vier is de Nederlandse Kampioen Jorden van Foreest.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.