Giri begint met drie remises bij Fide GP Moskou

In Moskou is de tweede van de serie Fide Grandprixtoernooien van start gegaan. Via deze toernooien zijn twee startplekken te verdienen voor het kandidatentoernooi, dus voor Anish Giri is het belangrijk goed te presteren. Tot nu toe lukt dat nog niet zo erg: de eerste drie ronden leverden net zo veel remises op. Toch is er nog niets verloren: zo bleek in de eerste GP in Sjarjah een score van plus twee genoeg voor de gedeeld eerste plaats. Opmerkelijk is ook nog dat het een zwitsers toernooi met twintig spelers betreft. Waar normaal bij Zwitsers op rating de eerste ronde gekenmerkt wordt door veel overwinningen, was er in Moskou in de eerste ronde geen enkele man die won! Wel een vrouw overigens. Zij verloor in de derde ronde van landgenoot Liren Ding, die met plus twee ongedeeld bovenaan staat. Van de Giro weten we echter dat de winnaar vaak in het peloton zit. Hopelijk krijgt Giri de rol van Quintana…

De beste kans op winst kreeg Giri in de eerste ronde. Boris Gelfand offerde tegen hem een pion, maar na teruggave van de pion had onze landgenoot een prettig plusje kunnen krijgen. Zoals het ging had zwart genoeg activiteit om remise te forceren.

Bij Adams-Giri in de tweede ronde werd een tijdje een eerdere partij tussen beide heren gevolgd. Toen kwam Giri in de problemen, nu kreeg hij comfortabel spel. Misschien had hij voor meer kunnen gaan, ik denk in ieder geval dat Adams het meest tevreden was met de remise.

In de derde ronde zal het Giri zelf geweest zijn die opgelucht was met de remise. Tegen Vallejo Pons kreeg hij nooit echt voordeel met wit. Hij had in remise kunnen berusten, maar besloot nog iets te proberen, een pionoffer. Probleem was dat hij eigenlijk nauwelijks compensatie had voor de pion. Paco vond blijkbaar van wel, want die bood remise aan. Laten we het op de zegeningen van een hoge rating hebben houden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.