Jorden van Foreest gedeeld koploper na spectaculaire overwinning

Vandaag mocht ik commentaar geven bij het NK en ik trof het: ik had o.a. de partij Van Foreest – L’Ami uitgekozen om te becommentariëren en dat was een superleuke partij! Jorden won en omdat de rest remise werd schoof hij als enige op in het veld en staat hij nu gedeeld bovenaan. Bij de vrouwen verloor koploopster Mariska de Mie en nu staat daar Anne Haast bovenaan.

Het was de eerste keer dat ik de Tolhuistuin bezocht. Amsterdam Noord voelt wat ver weg, maar vanaf Centraal Station is het eigenlijk maar een paar minuten. Wanneer je de pont uitloopt kun je al mensen zien schaken op het terras van de Tolhuistuin: vandaag was er o.a. een “gevarieerde schaakmiddag voor kinderen” en het NK voorgift. Bij dit toernooi zou ik kansloos zijn omdat ik behoorlijke spelers een toren of zelfs dame voor zou moeten geven. Eline Roebers was daarentegen niet kansloos, want zij werd Nederlands kampioen! Buiten dus genoeg te doen, maar binnen is het ook leuk, want daar spelen de grootmeesters. Het gebouw wordt vaak gebruikt voor concerten (als “Paradiso Noord”) en dat past bij het NK, want toernooidirecteur Paul Rump hecht eraan het NK met cultuur te verbinden (met het cultureel festival). Als u niet van cultuur maar wel van lekker eten houdt is de Tolhuistuin trouwens ook een aanrader, ik heb er in ieder geval erg goed gegeten vandaag. En ik was niet de enige.

Rechts achteraan ziet u Paul Rump, links vooraan ziet u Twan “gabba gabba hey” Burg. Die is voorlopig met een goed toernooi bezig: zijn derde remise, ditmaal met zwart tegen Loek van Wely. “Twan speelde het eindspel uitstekend en dus moest Loek berusten in remise.”, zo heeft u misschien al gelezen op de toernooiwebsite. Ook Ivan Sokolov heeft drie remises; die zal minder tevreden zijn. Vandaag tegen Van den Doel eigenlijk geen kans op meer gehad. Bok en Ernst (“een paar nachten niet al te best geslapen”) hadden heel snel remise gespeeld, maar gelukkig hadden we Van Foreest – L’Ami nog.

 

Jorden koos tegen de Caro-Kann van Erwin voor iets dat hij (zover ik weet) niet eerder gespeeld had, doorschuif met 4.Pc3. Zwart won een pion, maar kreeg wel een triple-pion op de g-lijn en toen hij daarvan eentje kwijtraakte leek wit een plusje te hebben. Daarom bood wit dameruil aan, Erwin ging echter all out! In het centrum en op de koningsvleugel stond hij slecht, maar op b1 stond de witte koning en wie weet zou zijn aanval wel doorslaan? De spelers hadden eigenlijk geen idee (“het liep een beetje uit de hand”) en misten natuurlijk vele kansen. Duidelijk was dat met een toren op b8, een dame op a3 en een zwarte pion op b2 wit bijna mat stond, en eeuwig schaak zou plausibel zijn, maar kon wit op meer spelen? Jorden zag dat zwart een torenoffer op h2 dreigde en met 25.h4! wist hij dat niet alleen te voorkomen, ook stond daarna de zwarte toren buitenspel. Toen was het wel duidelijk dat wit op winst kon spelen. Nadat L’Ami nog een mogelijke kans miste, was hij het die mat zou gaan en daarom opgaf. Naspelen deze partij!

Ook bij de vrouwen gebeurde er van alles. Onderaan speelden Kazarian en Van Weersel tegen elkaar remise en verdubbelden zo hun scoren. Peng leek te gaan winnen tegen Lia Hortensius maar in de tijdnoodfase greep ze ontzettend mis en won wit zelfs nog. 1 uit 3 voor Peng, de ratingfavoriete heeft het moeilijk. Titelverdedigster Anne Haast won redelijk overtuigend van Tea Lanchava. De partij waar in de commentaarzaal aandacht aan besteed werd was die tussen mijn pupil Maaike Keetman en Mariska de Mie. Vorige week zei ik tegen Maaike “Als je nou met twee uit twee begint, dan heb ik een goede reden om jouw partij te nemen!” “Ik kan toch ook gewoon tegen de koploopster moeten?” En eigenwijs als ze is koos ze voor deze makkelijke weg. Erg tevreden was ik niet over haar spel, en zij zelf waarschijnlijk ook niet. Ze wist niet goed wat ze moest doen en haar stukken stonden op een kluitje, terwijl zwart de druk kon opvoeren. Met 22.c5 hoopte ze zich te bevrijden, maar het zag er verdacht uit. En inderdaad, zwart won een stuk. Dat was echter nog niet einde partij, want op zet 27 moest Mariska een lastige keuze maken. Stuk teruggeven of houden? Het eerste was goed geweest, het tweede bleek een fata morgana, want met een handige tussenzet won wit het stuk evengoed terug. Toen was er nog niets beslist, maar Mariska kwam de teleurstelling niet te boven en mede door de zwarte  tijdnood won wit makkelijk.

 

Foto Jorden-Erwin is gemaakt door Harry Gielen

 

 

4 Reacties

 1. Avatar
  wimw 29 juni 2017

  Ik volgde de partij van Jorden tegen Erwin LIVE en zag dat Houdini het rond 20. Pxg6 op dat moment ook niet precies wist; de score fluctueerde wel 3 punten. Komodo zag 20. … Pa4 al helemaal niet en Stockfish zag die zet wel, maar weer niet 23. …Txh2. Wij mensen doen het nog helemaal niet zo slecht.

 2. Avatar
  Tony Werten 30 juni 2017

  Na 20…Pc4 b3 21.bxc4 b3 22.c3 b2 23.Lxf5 (ipv cxd5) hoe komt zwart dan verder ?

  Op 23…Txh2 volgt nu De1 en dan zie ik (of mijn engine) het niet meer.

  • Avatar
   Tony Werten 30 juni 2017

   Ah, gewoon 23… exf5 en dan op 24.cxd5 volgt 24… Th3 en op 24.c5 volgt alsnog 24… Txh2

    

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.