Ook Loek van Wely bij de koplopers

Vandaag geen alternatief NK (morgen weer wel, maar niemand wil met me teamen), dus alle aandacht ging naar het gewone NK. Veel remises vandaag, zes maar liefst, maar dat mocht ook wel, want zoveel remises zijn er nog niet geweest! Bij de mannen was Loek van Wely de enige winnaar, waardoor hij plaats wisselt met tegenstander Erik van den Doel en nu met Sipke Ernst en Jorden van Foreest de leiding deelt. Bij de vrouwen leken Anne Haast en Lisa Hortensius ook van plaats te wisselen, maar uiteindelijk was Tea Lanchava de enige die won om nu samen met Hortensius de tweede plaats te delen.

De drie remises bij de mannen hadden ook zomaar drie beslissingen kunnen zijn. Twan Burg kwam met wit niet zo goed uit de opening tegen Jorden van Foreest en verloor een pion, maar mocht door ongelijke lopers op remise hopen. Ten koste van nog een pion wist hij torens te ruilen en hij had het resterende eindspel goed ingeschat: twee verbonden vrijpionnen waren geblokkeerd en zwart kwam niet verder. Teleurstellend resultaat voor Van Foreest, maar een concrete kans lijkt hij niet gemist te hebben. Ivan Sokolov offerde tegen Benjamin Bok een pion maar kreeg niet genoeg compensatie. In zijn gebruikelijke tijdnood herhaalde Benji echter iets te vaak zetten, al kwam dat ook omdat hij niet door had hoe sterk Pc4 of zet 39 of 40 zou zijn (namelijk winnend). En bij Erwin l’Ami tegen Sipke Ernst kwam een stelling op het bord die ik altijd tegen L’Ami verlies: wit had een heerlijke drukstelling en zwart geen tegenspel. De doorbraak kwam vlak na de tijdcontrole, maar L’Ami vervolgde het niet krachtig genoeg. Sipke heeft zich naar eigen zeggen “absoluut niet vermaakt, maar het halfje is wel extra lekker”, zo staat op de toernooiwebsite.

(Foto gemaakt door Harry Gielen)

De partij van de dag is Van den Doel – Van Wely. Wat zwart in de opening deed had eigenlijk afgestraft moeten worden, maar toen Doel dat verzuimde kreeg zwart kansen. De stelling was nog wel ongeveer gelijk, maar lastig voor wit te spelen. Inderdaad maakte hij een fout die een pion kostte en na de tijdcontrole kreeg Van Wely net als gisteren een toreneindspel met een pion meer, met het verschil dat zijn tegenstander dit keer geen tegenspel had. De Tilburger tikte het soepel uit.

Wat voor de mannen gold, geldt voor de vrouwen ook, de uitslagen hadden heel anders kunnen zijn. Zo was Peng tegen Arlette van Weersel eigenlijk iets te ver gegaan in de pogingen om winstkansen te krijgen en als ze langer had gewacht met het remiseaanbod was het waarschijnlijk niet aangenomen. Ook Maaike Keetman kwam goed weg: in plaats van een pion te winnen gaf ze Anna-Maja Kazarian een sterke vrijpion en die pion had bij goed spel een stuk opgeleverd. Anna-Maja won in plaats daarvan een dame tegen toren en stuk, maar zwart had genoeg activiteit voor remise. En Mariska de Mie liet het helemaal liggen tegen Tea Lanchava. Een cursusje droomstelling verpesten was het, en dat gaat zo. Je denkt na totdat je haast geen tijd meer hebt en doet vervolgens in tijdnood alleen maar rare zetten. Als Lanchava niet wilde winnen werd ze ertoe gedwongen.

(Foto gemaakt door Harry Gielen)

De belangrijkste partij van de dag was die tussen de vriendinnen Anne Haast en Lisa Hortensius. De laatste begon onopvallend met twee remises, maar gisteren won ze opeens met enig fortuin van Peng. Als ze vandaag tegen Anne ook zou winnen zou ze zelfs bovenaan staan! Dat zou toch niet gebeuren? Inderdaad niet, maar het scheelde niet veel. Lisa speelde heel lang een overtuigende partij, maar ja, tijdnood. Niet dat ze slechte zetten deed: ze nam door de druk van de klok een remiseaanbod aan in een stelling waarin ze twee pionnen meer had. Ze kan (en is) tevreden zijn met de partij, maar toch.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.