Ernst en Van Wely gaan om de titel strijden

Het Nederlands Kampioenschap krijgt morgen een bijzonder spannende finale. Sipke Ernst (wit) en Loek van Wely zullen tegen elkaar gaan spelen om de titel: wie wint is kampioen. Wordt het echter remise, dan kan Erik van den Doel (zwart tegen Benjamin Bok) nog gelijk komen en gaat er dus met twee of drie personen gesnelschaakt worden. Ook bij de dames is het erg spannend: Tea Lanchava (morgen wit tegen Arlette van Weersel) en Anne Haast (wit tegen Mariska de Mie) staan bovenaan, Lisa Hortensius (wit tegen Maaike Keetman) volgt op een half punt achterstand. Voor de volledigheid de standen in beide toernooien met nog één ronde te gaan:

Zoals wel vaker dit toernooi hadden de uitslagen ook heel anders kunnen zijn. Op de overwinning van Benjamin Bok tegen Twan Burg viel weinig af te dingen: op zet 13 maakte Burg al de beslissende fout en op zet 20 was het zelfs al mat. Ivan Sokolov kwam met een remise tegen Erwin l’Ami goed weg. De laatste won een pion en had daar waarschijnlijk wel meer mee kunnen doen. “Mijn stelling voelde eigenlijk wel lekker, maar ik zag het in tijdnood even niet”, aldus Erwin  op de website van het NK. En Erik van den Doel had goede kansen om weer koploper te worden. “Op een gegeven moment waren er twee resultaten mogelijk: een half of een nul” zei tegenstander Sipke Ernst na afloop. Na wat onnauwkeurigheden van Van den Doel werd het dus een halfje. En daarmee heeft Ernst de kansen op het kampioenschap helemaal in eigen hand. Herinnert u zich nog wat er twee jaar geleden in de laatste ronde gebeurde? Ik wel, en de betrokkenen vast ook:

Sipke Ernst 2545 – Loek van Wely 2647 1-0

Voor de finale van morgen moest Van Wely eerst vandaag nog een halve finale spelen. Bij verlies zou niet hij, maar tegenstander Jorden van Foreest een goede kans op de titel hebben. In lijn met zijn eerste uitspraken (“Jorden, je moet tegen mij niet rustig spelen maar voor de harde aanpak gaan”) koos Van Wely voor een rustige opzet maar op een gegeven moment leek Van Foreest zich de woorden te herinneren en sloeg de vlam in de pan. Dat kostte zwart wel een kwal en objectief stond wit gewonnen, maar na wat onnauwkeurige zetten in tijdnood was het na de tijdcontrole weer erg onduidelijk. Zwart had drie verbonden vrijpionnen, maar Van Wely wist de stelling goed onder controle te houden en toen een ver opgerukte zwarte vrijpion van het bord maakte de Tilburger het snel af.

Arlette van Weersel was dicht bij winst tegen Anne Haast (Foto door Harry Gielen)

Bij de dames was er één redelijk normale uitslag: Lisa Hortensius koos tegen Anna-Maja Kazarian met 12…f5 voor een verkeerde manier om de witte aanval te stoppen en daarna was het éénrichtingsverkeer. Peng koos tegen Mariska de Mie voor zetherhaling in een stelling waarin ze waarschijnlijk duidelijk voordeel heeft; mogelijk speelden eerdere ongelukken in tijdnood hierbij een rol. Bij Maaike Keetman tegen Tea Lanchava was elke uitslag mogelijk. In eerste instantie werd Keetman een beetje overspeeld, maar Lanchava miste een truc en zo kwam wit een stuk voor tegen twee pionnen. Dat werd uiteindelijk toren-paard tegen toren en twee pionnen; ikzelf zou dat nog even proberen, Keetman niet. Ondanks de remises kunnen Keetman en Peng (als alle uitslagen goed vallen) nog steeds kampioen worden! Maar favoriet is denk ik toch wel Anne Haast, die vandaag met zwart weer erg ontsnapte. Op een gegeven moment gaf de engine zelfs winnend voor wit voordeel bij een nulzet! Arlette van Weersel had het tot dan heel goed gespeeld, maar wel veel tijd verbruikt. En de stelling mocht dan wel totaal uit zijn, erg gemakkelijk was het niet. Natuurlijk gebeurde er weer van alles in tijdnood, wit miste diverse kansen en toen de rookwolken waren opgetrokken en het stof op aarde was geland stond zwart een kwaliteit en twee pionnen voor. En zo is Haast op weg naar titelprolongatie, al zal ze het morgen niet cadeau krijgen.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.