Grootmeesters in de corrigerende rol

Bij de aanvang van de zesde ronde op donderdagavond zaten alle grootmeesters weer aan de live borden. Meer dan normaal zaten daar ook een aantal FM’s die op zoek zijn naar een IM-norm, echter medekoploper IM Merijn van Delft ligt op koers voor een GM-norm. Met circa een derde van de deelnemers uit 14 verschillende landen (bijna de helft van de A-groep) zijn er normkansen. Maar dan moet men toch nog wel een viertal buitenlanders ontmoeten en titelhouders, want (W)FM’s e.d. tellen sinds een paar jaar niet meer mee. Dat is dan dus wel weer een upgrade van die FIDE-titels.
In die zesde ronde was de snelle remise van (clubgenoten) Stefan Kuipers en Merijn van Delft wel te verklaren. Die doen elkaar geen pijn dachten we, maar dit is nu dan wel de derde rustdag voor Merijn! Die tip ik dus daarmee als toernooiwinnaar. Om er maar enige druk op te leggen. Scoreverloop en doelpunten: GM Ikonnikov 1-0, GM Pruijssers 2-0, GM Shyam 3-0, echter de andere grootmeesters moesten diep gaan. Zo kwam GM Sandipan tegen Vrolijk niet verder dan remise en moest GM Nijboer eveneens lang vechten voor een puntdeling tegen Warmerdam. GM Gavrilov daarentegen wilde teveel. Toen Ypma na 45 zetten remise aanbood, werd dit geweigerd met 46. b4? en de computeranalyse schoot van ongeveer min 1 naar min 4 voor de Rus en niet veel later een vol punt voor Ypma. Grandmasters vs the best of the rest 4-2. Aan de leiding drie man: Vrolijk, Kuipers en Van Delft met 5 punten. Lees verder…

1 Comment

  1. Avatar
    Avdg juli 21, 2017

    Voor zover ik weet tellen (W)FM nog wel mee voor je minimaal 50% titelhouders, maar de (W)CM niet, zo is me dat vorig jaar uitgelegd bij de arbiterscursus van de KSNB.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.