Komende zondag begint de World Cup

Zondag 3 september is de eerste ronde van de World Cup in Tbilisi, Georgië. In dit toernooi spelen 128 deelnemers (waaronder onze landgenoten Anish Giri en Benjamin Bok) via het knock-out-formaat om twee plekken in het kandidatentoernooi (en om behoorlijk wat geld, totaal ongeveer 1,35 miljoen euro). In dit formaat bestaat elke ronde uit twee partijen met klassieke bedenktijd (uitgezonderd de finale, vier partijen). Bij de stand 1-1 worden er rapid- en eventueel zelfs snelschaakpartijen gespeeld tot er een beslissing is. Het is overigens niet per se zo dat een finaleplaats nodig is om een van de twee plekken te veroveren. Omdat twee deelnemers al geplaatst zijn voor het kandidatentoernooi (wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn uitdager Sergej Karjakin) is het goed denkbaar dat een van de halve finalisten zich ook plaatst (Karjakin en Carlsen zitten in dezelfde helft van het schema, dus kunnen niet beiden de finale halen). De reglementen op dit gebied zijn echter onduidelijk (of mij in ieder geval niet bekend). Het toernooi is in ieder geval loodzwaar bezet: de gehele top vijftien van de wereld doet mee!

Dat wereldkampioen Carlsen meedoet heeft tot enige ophef geleid. Is het niet raar dat een kampioen meedoet aan een plaatsingtoernooi? Kan hij zo geen invloed uitoefenen op wie zijn uitdager wordt? De regels staan het echter toe en Carlsen is een liefhebber van het formaat (sterker nog, een paar jaar geleden schreef hij op zijn Facebook-account dat wat hem betreft het wereldkampioenschap ook in KO-formaat gehouden gehouden wordt). Het is waar dat hij enige invloed heeft op de plaatsing, maar dat geldt net zozeer voor Karjakin en de andere deelnemers aan het kandidatentoernooi. Toch lijkt het me sterk dat b.v. Karjakin of Carlsen in de halve finale bewust gaan verliezen om een relatief zwakke speler in de finale te helpen. Wat dat betreft lijkt het me niet zo’n groot probleem, maar ik kan me voorstellen dat de Fide toch de reglementen gaat veranderen, waardoor in de toekomst het sowieso de twee finalisten zijn die zich plaatsen.

De Nederlandse fans (en ook wij bij Schaaksite) zullen vooral geinteresseerd zijn in de verrichtingen van Giri en Bok. U kunt de complete indeling hier zien. Ik zal me hier richten op de mogelijke tegenstanders van onze landgenoten (vooral die in de eerste drie ronden).

Anish Giri (op rating geplaatst) is al in Tbilisi (de hoofdstad van het land van zijn echtgenote). De reis begon goed, zo liet hij op Twitter weten:

De eerste ronde speelt Giri tegen Nana Dzagnidze (2519) uit Georgië (ongetwijfeld een goede bekende van zijn vrouw). De tweede ronde halen moet lukken: daarin wacht de Rus Alexander Motylev (2668) of de 16-jarige Amerikaan Jeffery Xiong (2633). Mocht hij dat ook overleven, dan wacht Harikrishna (India, 2741), Ponomariov (Oekraïne, 2694), Gonzalez Vidal (Cuba, 2547) of Sethuraman (India, 2617). En als alles goed gaat zou hij daarna op weg naar de finale respectievelijk  Kramnik, Aronian en Carlsen kunnen ontmoeten. U ziet, de finale halen is een heel zware opdracht.

Benjamin Bok plaatste zich voor de worldcup door 17e op het Europees Kampioenschap te worden. Hij begint in de eerste ronde al met een lastige opdracht: de Rus Vladislav Artemiev (2692) is de tegenstander.  Een eventuele tweede ronde is tegen Teimour Radjabov (Azerbeidjan, 2742) of Helgi Dam Ziska (Faeröer, 2545). En als de Brabander nogmaals weet te stunten dan mag hij daarna tegen Karjakin (Rusland, 2780), Smirnov (Australië, 2508), Dubov (Rusland, 2666) of Fridman (Duitsland, 2625). En mocht hij dat overleven, dan zal hij waarschijnlijk eerst een nieuwe terugvlucht moeten boeken… U kunt het in ieder geval allemaal volgen via Schaaksite!

2 Comments

 1. Avatar
  wimw september 02, 2017

  De FIDE lijkt er gezien de reglementen geen rekening mee gehouden te hebben dat Carlsen aan de World Cup zou meedoen en mogelijk de finale halen. Er wordt wel iets over de vorige uitdager [Karjakin] gezegd, maar niet over de wereldkampioen [Carlsen]. Overigens heeft Carlsen zich niet geplaatst voor het kandidatentoernooi, Karjakin natuurlijk wel. En Giri was als halve finalist van de World Cup van 2015 bij voorbaat voor deze World Cup geplaatst.

  World Cup 2017 – The two (2) top winners of the World Cup 2017 qualify. In case one of the two top winners of the World Cup qualifies from 2.1 above [ the loser of the worldchampion match 2016], then the qualification spot goes to 3rd place of the World Cup.

   

 2. Avatar
  Aard september 03, 2017

  Het format kan mijn goedkeuring niet wegdragen, maar ik moet toegeven dat het een imposant gezelschap is, wat daar neer is gestreken.

  Dus ik ga het toernooi toch maar volgen. En zeker nu er voor het eerst in de geschiedenis een Brabander door kan dringen tot het Kandidatentoernooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.