Halve finales Worldcup begonnen met twee remises

De eerste partij in de matches om de halve finale van de Worldcup zijn in remise geĆ«indigd. Bij de partij tussen Aronian en Vachier-Lagrave was dat al binnen anderhalf uur het geval. Meer spanning was er in de partij tussen So en Ding en het lijkt er zelfs op dat de Amerikaan vlak na de tijdcontrole een goede winstkans heeft laten liggen…


Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave

Bij een match over twee partijen tussen ongeveer gelijkwaardige spelers zijn er globaal twee mogelijke matchstrategieƫn. De meest voor de hand liggende is om met wit proberen te winnen en met zwart te proberen remise te maken. Soms echter proberen spelers met beide kleuren remise te maken. Bij 1-1 wordt de match immers beslist in partijen met versneld bedenktijd en dat ligt de ene speler wat beter dan de andere. Vooral een specialist als Grischuk heeft in het verleden gebruik gemaakt van deze strategie. Aronian won laatst overtuigend het rapidschaken in St. Louis (voor o.a. Kasparov!) en het leek er vandaag op dat hij het tegen MVL ook op rapid wil laten aankomen. De eerste 23 zetten kwamen snel op het bord in een variant van het Grunfeld-Indisch waarin door zwart nog nooit verloren is. Vachier-Lagrave had ook weinig moeite om remise te maken.

Foto gemaakt door Anastasia Karlovich

Wesley So – Liren Ding

De partij tussen de Amerikaan en de Chinees was veel minder theoretisch. In een Italiaanse partij begonnen beide spelers al op zet acht tijd te gebruiken. Na ruil van alle lopers leek er weinig aan de hand, maar nadat ook de dames werden geruild kwam zwart toch in een passieve positie terecht en was het wachten tot wit de stelling ging openbreken. Dat gebeurde vlak voor de tijdcontrole, op zet 40 maakte zwart toen een fout, op zet 41 had wit de mogelijkheid tot een zeer sterk en mogelijk winnend kwaliteitsoffer… Maar wat gebeurde er: So wikkelde af naar remise. Ding ontsnapt! We zullen morgen en/of overmorgen zien hoe belangrijk dit moment in de match is geweest.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.