Giri houdt Carlsen op remise

In de vierde ronde van het Tata Steel schaaktoernooi heeft Anish Giri met een remise tegen Magnus Carlsen zijn koppositie gehandhaafd. Ook Anand speelde remise en beide spelers delen met 3 uit 4 nog steeds de leiding. In de tweede groep wist Lucas van Foreest als enige Nederlander te winnen; broer Jorden speelde remise, net als Bok en L’Ami (tegen elkaar).

Masters

Na zijn tweede overwinning in twee ronden zei Giri grappend dat hij de rest van het toernooi wel ‘gewoon’ remises wilde maken, maar er één uitzondering was: “In de vierde ronde wil ik winnen!” De interviewer vroeg naief “Tegen wie speel je dan?” “Zoek maar op!” Het was niet moeilijk te raden op wie hij doelde en vandaag was het dan zo ver: Giri tegen Carlsen. De plussscore die onze landgenoot lang had in de onderlinge is er niet meer, toch denk ik dat ook voor Carlsen geldt dat hij tegen Giri net iets liever wint dan tegen andere spelers, zeker gezien de thrashtalk op Twitter soms tussen beide spelers. En het werd een scherp gevecht! Carlsen probeerde Giri te verrassen met Frans, maar die had daar rekening mee gehouden. Echter niet met de variant van de Winawer waar zwart de pionnen op g7 en h7 opgeeft. Giri kwam dus een pion voor, zwart had compensatie, wit kreeg vervolgens de mogelijkheid voor een eindspel te gaan waarin hij misschien wat winstkansen zou krijgen, maar koos ervoor (met nog steeds een pion meer) lichte stukken te ruilen met dames nog op het bord. Probleem was echter dat de witte koning onveilig stond en er bleek daarom voor wit niet meer in te zitten dan eeuwig schaak toelaten.

Voordat ik de partij laat zien eerst nog de thrashtalk over de partij van vandaag:

Na afloop gaven beide spelers nog hun commentaar op de partij.

Challengers

In de Challengers hebben de Nederlanders bij elkaar 50% en dat is niet slecht. Benjamin Bok zal echter op meer gehoopt hebben dan de min één die hij nu heeft. Vandaag kreeg hij tegen Erwin l’Ami (die als secondant van Giri het goede voorbeeld geeft door vier remises te spelen) een plusje uit de opening: iets meer ruimte, iets betere ontwikkeling. Na 25.Kg2 leek zwart in de problemen te komen, echt zo’n stelling die je tegen Kramnik verliest zonder dat je het weet waar je het fout hebt gedaan. 30.Lxa5 lijkt me echter niet zo’n handige (pionnenruil helpt de verdediger), 30.Ld6 ziet er goed uit voor wit. 34….Kh8?! gaf wit nog de kans 35.e5! en ook nog 36.e5! Blijkbaar onderschatte Bok zijn stelling, want hij gaf remise.

Jorden van Foreest speelde een wilde partij met zwart tegen de Amerikaan Jeffery Xiong. Zonder de ontwikkeling te voltooien kwam Jorden met g5, h5 en g4, iets wat hij graag doet. Xiong reageerde door een paar pionnen te offeren, wat hem een gevaarlijke aanval opleverde, vooral als hij 23.Ld1! had gedaan. Een paar zetten later kwam de zwarte koning op c5 en koos wit voor eeuwig schaak. Hij had ook met 30.Da4 op winst kunnen spelen; mijn computer geeft 0.00, maar zowel zwart als wit kunnen nog fout doen. Remise is wel een logisch resultaat.

Ster van de dag is Lucas van Foreest (foto: Alina l’Ami) die ondanks 212 punten ratingverschil in zijn nadeel de Egyptenaar Bassem Amin versloeg. Regelmatig ging dat echter niet, integendeel. Uit een Tweepaardenspel met Df3 en Ld3 ontstond een stelling waarin zwart op een gegeven moment drie pionnen had geofferd (waarmee de totale pionnenvoorsprong van de dynastiek Van Foreest op zes kwam) en daar ontwikkelingsvoorsprong en aanval voor had. Op een gegeven moment leek de stelling echter de moeilijk voor beide spelers, want het stellingsoordeel ging nogal heen en weer. Vlak voor de tijdcontrole was de zwarte compensatie echter opeens weg en na nog een paar matige zetten was het opeens uit. Daarmee is Lucas voorlopig de beste Nederlander in de groep: het zal hem ook veel genoegen doen dat hij boven een speler met dezelfde achternaam staat. Maar speelt u vooral de partij na!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.